Το πολιτικό παιχνίδι για το μέλλον των θεσμών της Ε.Ε. μπαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση. Οι συνεχόμενες επιθέσεις του Ματέο Σαλβίνι προς τον Εμανουέλ Μακρόν, πολύ οργανωμένες για να είναι τυχαίες, έχουν λογική και σκοπό.
Το όφελος της αποδόμησης του πολιτικού που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να αναζωογονήσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα προσέφερε πρόσθετο κεφάλαιο για το ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο.
Ευρωσκεπτικιστές ηγέτες με πρωτοπόρους τον Ιταλό Σαλβίνι, γραμματέα της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών, και τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οικοδομούν μια άκρα δεξιά διεθνή και σκοπός τους είναι να νικήσουν τη φιλελεύθερη ελίτ στις επικείμενες ευρωεκλογές ή καλύτερα να την αποτελειώσουν, όπως πρότεινε ο Ορμπαν.
Μάλιστα φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν προσωρινά στην άκρη τις διαφορές τους σε σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η θέση τους απέναντι στον ρωσικό παράγοντα, με τον οποίο ο Σαλβίνι συνομιλεί, ενώ οι Πολωνοί θεωρούν τον νούμερο ένα κίνδυνο.
Ο ρόλος του Βίκτορ Ορμπαν σαν δούρειου ίππου προς όφελος της ακροδεξιάς διεθνούς είναι επίσης όλο και πιο προφανής. Οι δηλώσεις του που χαιρετίζουν τη σύμπραξη Σαλβίνι-Κατσίνσκι και η πρόταση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) «θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο προς τη δεξιά πτέρυγα», σβήνουν τις όποιες αμφιβολίες για το εάν αποτελεί έναν ξενιστή εντός του.
Καλυμμένος πίσω από τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, που στο όνομα της ενότητας του ΕΛΚ ακυρώνει κάθε προσπάθεια ουδετεροποίησης της στρατηγικής Ορμπαν-Σαλβίνι-Κατσίνσκι, ουσιαστικά ο αντιδραστικός άξονας μετασχηματίζεται όλο και περισσότερο σε μια υπαρξιακή απειλή για την Κεντροδεξιά.
Δεν πρόκειται μόνο για μια διασύνδεση αυταρχικών θυλάκων που ευημερούν από την κατάχρηση επιχειρημάτων κατά της μετανάστευσης και των ελίτ των Βρυξελλών. Πρόκειται για τη συγκρότηση μιας διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας, βασισμένης στην ακύρωση του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας των θεσμών.
Η ψευδαίσθηση ότι η απάντηση θα έρθει από την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών αξιών και των αφηγήσεων σχετικά με το κοινό πεπρωμένο των Ευρωπαίων είναι ατελέσφορη. Ειδικά όταν προέρχεται από το φιλελεύθερο κατεστημένο, το οποίο ευημερούσε για χρόνια από την έλλειψη διαφάνειας και την προσαρμογή των δημοκρατικών κανόνων σύμφωνα με την καθημερινή τους πολιτική ατζέντα.
Οι υπερασπιστές των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης σαφήνειας και συνάφειας. Ενα μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών δεν τους εμπιστεύονται ότι έχουν κάτι σημαντικό να πουν ή ότι εννοούν αυτό που λένε.
Οι εκπρόσωποί τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορούν να δεσμευτούν για συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις σχετικά με τα προβλήματα που προβάλλονται από την ακροδεξιά διεθνή, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτό θα τους έφερνε κόντρα στα καθιερωμένα οργανωμένα συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται και οι ίδιοι.
Τους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί εάν το θεσμικό οικοδόμημα της Ε.Ε. μπόρεσε να παραμείνει στοιχειωδώς λειτουργικό. Οι δυσλειτουργίες είναι ήδη εμφανείς εντός των θεσμών που βλέπουν τις διαπραγματεύσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες να κολλούν η μία μετά την άλλη.
Πρώτα μετατράπηκε σε μεταρρύθμιση-ζόμπι όλο το πακέτο προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Ακολούθησε η απελπισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προλάβει να κλείσει όλο τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2020-2027) πριν από την τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο, εντάσσοντας τους δεκάδες νομοθετικούς φακέλους τον προηγούμενο Δεκέμβριο σε μια φαστ τρακ διαδικασία χωρίς προηγούμενο. Για να καταλήξει, όπως όλα δείχνουν, σε μια προσχηματική κατοχύρωση κάποιων πρώτων συμφωνηθέντων πριν από τις επόμενες ημέρες.
Εχοντας εικόνα του αδιεξόδου που μπορεί να προκύψει, ακόμη και εάν η συνέργεια Κεντροδεξιάς-Σοσιαλδημοκρατίας βγάλει πλειοψηφία τον Μάιο, η τεχνοκρατική φρουρά των Βρυξελλών προσπαθεί να κερδίσει όσο έδαφος μπορεί πριν από την άφιξη της ακροδεξιάς διεθνούς.
Με την απουσία οποιασδήποτε προοδευτικής δυναμικής να μετατρέπει το όλο σκηνικό σε μια δυστοπική σύγκρουση από την οποία όλοι μάλλον θα βγουν χαμένοι.
*Ερευνητής ευρωπαϊκών θεμάτων
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας