• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 17.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  0 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.5°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

 • A-
 • A+

Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Ο κοινοβουλευτικός διάλογος, οι ομιλίες και οι δημόσιες εμφανίσεις αλλά και οι τηλεοπτικοί διάλογοι και μονόλογοι υπακούν στις ανάγκες της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τους πολιτικούς να προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριό τους ότι η πρόταση που διατυπώνουν αλλά και αυτοί οι ίδιοι είναι οι... κατάλληλοι.

Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα ζουν, σε ποια εποχή βρίσκονται και σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται είναι όταν αρχίζει να αξιολογεί το περιεχόμενο του λόγου τους.

Τότε είναι που αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει με δαύτους. Δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα; Ή αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτήν; Αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα ή υπεκφεύγουν επειδή δεν μπορούν να δώσουν λύσεις;

Αλλά ο κόσμος αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς, συμπαρασύροντας τον τόπο και τους ανθρώπους του. Οι απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα πρέπει να δοθούν άμεσα. Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην πολιτική και την οικονομική οργάνωση του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, δεν παρέχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς των αλλαγών, αρκεί ένα παράδειγμα: Τα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα χρειάστηκαν πάνω από έξι δεκαετίες για να προσεγγίσουν τους 50 εκατομμύρια χρήστες. Οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα το κατάφεραν σε 14 και 12 χρόνια αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ήδη ζει στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μία εποχή βίαιου μετασχηματισμού, όπως συνέβη και στις τρεις προηγούμενες. Η πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση έφερε ατμομηχανές, ατμόπλοια και την εκβιομηχάνιση της ύφανσης και της εξόρυξης.

Η δεύτερη, ηλέκτρισε –κυριολεκτικά– μεγάλο μέρος του κόσμου, εισήγαγε τη σύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης και έφερε το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Η τρίτη, από τη δεκαετία του 1970, επικεντρώθηκε γύρω από τον υπολογιστή και την αρχική ψηφιοποίηση.

Η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση καθορίζεται από τις κορυφαίες τεχνολογίες της: τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομα οχήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Είναι η εποχή που όλα αλλάζουν γρηγορότερα και σφοδρότερα. Η μεταποίηση βασίζεται όλο και περισσότερο στην αυτοματοποίηση. Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται λιγότερο στην οικονομική αποδοτικότητα και περισσότερο στην ικανότητα καινοτομίας. Ο χάρτης της εργασίας ξαναγράφεται. Στο παρελθόν οι βιομηχανικοί γίγαντες ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών παγκοσμίως.

Σήμερα, όσοι είναι αρκετά τυχεροί για να προσληφθούν είναι είτε εξειδικευμένοι και υψηλά αμειβόμενοι είτε χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλόμισθοι. Η ψηφιοποίηση έχει ανοίξει τους κρουνούς στην πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση. Οι αλγόριθμοι καθορίζουν πολλά από αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης πληθαίνουν και διαστρεβλώνουν.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κυβερνήτες, στα δικαστικά συστήματα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκεται είτε κοντά είτε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Σε αυτό λοιπόν το εχθρικό και αχαρτογράφητο περιβάλλον, ο τόπος καλείται να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλάσιος σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους, καθώς η χώρα είναι υπερχρεωμένη, η περιουσία της είναι υποθηκευμένη και οι βασικοί οικονομικοί μηχανισμοί της είτε έχουν περάσει στον έλεγχο «επενδυτών» είτε ετοιμάζονται να περάσουν.

Οι τράπεζες έχουν αφελληνιστεί. Οι υποδομές στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές χάνουν τον εθνικό τους χαρακτήρα. Στην ενέργεια και το νερό η απόσταση μέχρι να γίνουν κτήμα των «επενδυτών» έχει συντμηθεί. Η διατροφική αυτάρκεια έχει απαλειφθεί από την πολιτική ατζέντα.

Η ελληνική οικονομία έχει μετατραπεί σε ένα «μαγαζί» που βασίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο στις πολυεθνικές του τουρισμού και στην Airbnb. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που διεκδικούν όλο και μικρότερο κόστος εργασίας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να σαλπάρουν για άλλα λιμάνια. Οι μικρομεσαίες ασφυκτιούν στις συμπληγάδες της υπερφορολόγησης και της πιστωτικής ασφυξίας.

Το δημόσιο χρέος τεράστιο και η διαχείρισή του εξαρτάται από το αν κάθε χρόνο –και για αρκετές δεκαετίες– θα επιτυγχάνονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που απαιτούνται για να προκύπτουν τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα. Στα χρόνια που έρχονται η χώρα θα προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ μιας νέας κρίσης χρέους και μιας μακροχρόνιας ύφεσης.

Και οι άνθρωποι; Βουτηγμένοι, οι περισσότεροι, στο έλος του χρέους τους είναι ήδη όμηροι του Δημοσίου, των αφελληνισμένων τραπεζών, των μεγαλύτερων εργοδοτών και των... επιτοκίων.

Οσοι καταφέρουν να αποδράσουν, απροετοίμαστοι και ανυποψίαστοι κινδυνεύουν να γίνουν θύματα των αλλαγών που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν και οι δραπέτες σε άλλες πολιτείες που στερούν τη χώρα από το οξυγόνο της γνώσης και της εξειδίκευσης.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν υπάρχουν στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αναλίσκονται στη μικροπολιτική, ενώ όσοι πλησιάσουν τις παρυφές της πολιτικής επιλέγουν τις κοινοτοπίες που προσφέρουν οι λύσεις-κονσέρβες. Και κάπως έτσι, όταν ένα πρωί θα έλθει ο «λογαριασμός», θα αναζητούμε –για ακόμα μία φορά– τους ενόχους στα κιτάπια του παρελθόντος.

*δημοσιογράφος-συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρκάς: η θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας
Όσοι περάσαμε δεκαετίες θαυμάζοντας το πάλαι ποτέ υψιπετές χιούμορ του Αρκά, γινόμαστε πλέον θεατές μιας συνεχούς δοσολογικής χορήγησης μεμονωμένων αποσπασματικών σκίτσων, προς τέρψιν ενός αδηφάγου...
Αρκάς: η θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, η ελληνική κοινωνία ως πολιτική οντότητα εισέρχεται σε μια ιστορική φάση, κατά την οποία επαναπροσδιορίζεται η έννοια και η πράξη της πολιτικής εν γένει. Τα αποτελέσματα των...
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι προετοιμάζονται και ποιοι (αναγκάζονται να) παραχωρούν...
Στο σήμερα που το παγκόσμιο πολυπολικό σύστημα κυριαρχίας πιέζει ασφυκτικά, ακόμα και ο κεϋνσιανισμός έχει εξοβελιστεί, ο Φρίντμαν μοιάζει σε κάποια σημεία να «δικαιώνεται», αλλά αυτό δεν αποτρέπει εφαρμογή...
Ποιοι προετοιμάζονται και ποιοι (αναγκάζονται να) παραχωρούν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα, κανονικότητα!
Μετά το τελευταίο Ζάππειο, είναι προφανές πως η εικόνα που εκπέμπεται από μέρους των πολιτικών μας ελίτ, αλλά και της σύνολης ευρωγραφειοκρατίας, είναι το σκόπιμο αποτέλεσμα ενός πλήθους ευφημισμών. Ευφημισμών...
Και τώρα, κανονικότητα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας