• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 23.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προοδευτική συμπαράταξη και στρατηγική ήττα της δεξιο-ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη

 • A-
 • A+

Η πολυετής κρίση που βίωσε η Ελλάδα συντάραξε την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Οι πολιτικές εκπροσωπήσεις κατέρρευσαν. Οταν ήρθε η κατάρρευση του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, δεν ήταν καθόλου δεδομένο πως αυτό που θα τον αντικαθιστούσε θα ήταν μια αριστερή προοδευτική διέξοδος.

Η Αριστερά, η οποία θεμελιώνεται σε ιδέες όπως η αυτονομία των κινημάτων, ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός και μια ανοιχτή πολιτική συμμαχιών, κατάφερε να πολιτικοποιήσει το αίτημα για μια μεγάλη αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο. Η αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση πετυχαίνει, καθώς κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ομαλοποίησε το πρόβλημα του χρέους, αύξησε τον κατώτατο μισθό, μείωσε την ανεργία κατά 8 μονάδες και συνεχίζει.

Η χρονική συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια συνέπεσε και με την επίλυση του Μακεδονικού, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εχει γραφτεί επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων. Η συμφωνία συμπύκνωσε την αντίληψη κάθε πολιτικής δύναμης για το μέλλον του τόπου. Το Μακεδονικό ανέδειξε την ύπαρξη δυο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων. Από τη μία πλευρά, η υποκρισία της δεξιο-ακροδεξιάς, που διαφεντεύει τη Νέα Δημοκρατία, και η αντίληψη του ανάδελφου έθνους.

Από την άλλη, η αντίληψη του προοδευτικού κόσμου που αντελήφθη εγκαίρως την ανάγκη εφαρμογής μιας προοδευτικής ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Την ανάγκη, εν προκειμένω, για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλάνισε για χρόνια την ελληνική διπλωματία και πλέον ανοίγει τον δρόμο για την εμβάθυνση της ειρήνης, της φιλίας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Στόχος ενός νέου προοδευτικού πόλου δεν μπορεί να είναι άλλος από τη νίκη στις επόμενες εκλογές και η μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.

Πρέπει να είναι η στρατηγική ήττα της δεξιο-ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Η θεμελίωση, εμβάθυνση και επιτάχυνση των πολιτικών της δίκαιης ανάπτυξης. Πρέπει να είναι η επικράτηση μιας προοδευτικής πολιτικής και στην Ευρώπη. Κατ’ αναλογία, είναι ανάγκη για την Ευρώπη η στρατηγική ήττα των Ορμπαν, Κουρτς και Μητσοτάκη, που προάγουν την εθνικιστική ρητορική και εξαϋλώνουν τα δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση Ορμπαν στην Ουγγαρία δίνει, πλέον, τη δυνατότητα αύξησης των επιτρεπόμενων υπερωριών σε 400 ώρες τον χρόνο, οι οποίες μάλιστα θα μπορούν να πληρωθούν σε βάθος τριετίας, ενώ ποινικοποίησε τους αστέγους και ύψωσε φράχτη για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ο Κουρτς βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Το καλοκαίρι, η αυστριακή κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση του 12ωρου και του 60ωρου ως ανώτατου ημερήσιου και εβδομαδιαίου αντίστοιχα χρόνου εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει το 8ωρο εργασίας «παρωχημένο» και έχει ταχθεί κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το αντιπαράδειγμα σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές είναι υπαρκτό. Εφαρμόζεται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις των Σάντσεθ, Κόστα και Τσίπρα, αντίστοιχα, βγάζουν τις χώρες τους από την κρίση και οικοδομούν κοινωνικό κράτος, ενώ αυξάνουν τους μισθούς και επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα με τις πολιτικές της δίκαιης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αναδείξουν ένα πλέγμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη.

Η αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., η αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η αύξηση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, η θέσπιση θέσεων κοινού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και κοινού υπουργού Οικονομικών στην Ενωση, η παροχή ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας και η δημιουργία μηχανισμών αναδιανομής των πλεονασμάτων είναι προτάσεις που δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ωριμάζουν και σηματοδοτούν την κατεύθυνση της δημοκρατικής εμβάθυνσης και ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης.

Αν δεν μπει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αυτής της κατεύθυνσης, απλώς θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των αναδιπλώσεων και των εθνικισμών σε επίπεδο Ευρώπης για ακόμα μία φορά, με ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες. Οσον αφορά τη χώρα μας, ο τρόπος σύγκλισης και αποσυμφόρησης του δυσάρεστου πολιτικού κλίματος είναι ένας: Να μιλήσουμε με προγράμματα, θέσεις, προτεραιότητες για το μέλλον. Κρίσιμη, βεβαίως, η αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μας αποσπάσει ή να μας εμποδίσει από το να καθορίσουμε το μέλλον.

Τα μνημόνια τελείωσαν, η οικονομία εμφανίζει επίμονα θετικά σημάδια, το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται. Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τη δίκαιη ανάπτυξη, την καθολική πρόσβαση στην Υγεία, το καθολικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, τη διαφάνεια στο Δημόσιο, την ήττα της διαπλοκής. Ο εκλογικός νόμος επιβάλλει τη συγκρότηση μιας πλατιάς και εκλογικής συμπαράταξης, που θα κερδίσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αυτάρκειες.

Με συμμετοχή όλων και καθαρές κουβέντες ενώπιον των προοδευτικών πολιτών.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασθενικές ηγεσίες, υποτονικές αντιδράσεις στη Mitteleuropa
Μπορεί η εικόνα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μετά την κρίση χρέους, το σύστημα επέζησε, αλλά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη διάσωσή του αποκάλυψαν και...
Ασθενικές ηγεσίες, υποτονικές αντιδράσεις στη Mitteleuropa
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τις Πρέσπες, τι;
Η 25η Ιανουαρίου 2019 είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής, αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα στην περιοχή....
Μετά τις Πρέσπες, τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές, το Μακεδονικό, η Αριστερά
Οσο και αν διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τον «ευρωπαϊσμό» της, η εθνικιστική στροφή της Ν.Δ. μεθοδεύεται με τρόπο που στενεύει τα περιθώρια ελιγμών που η ίδια αφήνει στον εαυτό της. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς...
Οι εκλογές, το Μακεδονικό, η Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρέσπες: από το καρναβάλι στον εκβιασμό
Η αναμόχλευση ενός εθνικισμού παράλογου, φοβικού, επιθετικού, το σύνδρομο του έθνους-σκαντζόχοιρος με προτεταμένα αγκάθια προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Μακεδονικό είναι δυστυχώς ο ελληνικός δρόμος προς την...
Πρέσπες: από το καρναβάλι στον εκβιασμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το παλαιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί»
Η διόγκωση της Ακροδεξιάς είναι κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να προσεγγιστεί στη ρίζα του. Και πρόβλημα πολιτισμικό επίσης, που απαιτεί την καταπολέμηση της κουλτούρας του υλοζωισμού, μετά του «λάιφ στάιλ»...
«Το παλαιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας