• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
AP Photo/Virginia Mayo

Τα μνημόνια τέλειωσαν διότι έγιναν νόμος του κράτους

 • A-
 • A+

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η β' μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θα ακολουθήσουν δύο αναφορές, μια από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, τα «μνημόνια τέλειωσαν», αλλά οι αξιολογήσεις συνεχίζουν. Όσοι εκπλήσσονται από το φαινομενικά παράδοξο αυτό, πρέπει να ενημερωθούν ότι η μνημονιακή περίοδος τελείωσε, διότι τώρα μπήκαμε στη λεγόμενη «Ενισχυμένη Εποπτεία». Ας εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.

Η λεγόμενη «Ενισχυμένη Εποπτεία» (που σωστά φέρει τέτοιο όνομα) είναι στην ουσία η συνέχιση της μνημονιακής επιτροπείας, χωρίς το καρότο της δόσης, αλλά με ενισχυμένο μπαστούνι αντίποινων. Παραμένει ωστόσο ένα «καροτάκι».

Αν οι εκθέσεις του ΔΝΤ, είναι καλές, οι δανειστές θα μας δώσουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Με απλά λόγια, αν είμαστε «καλά παιδιά» θα μας δώσουν πίσω το προϊόν των ελληνικών ομολόγων, που εξάλλου λογικά δικαιούμαστε, εφόσον θα ήταν μάλλον ανήθικο οι δανειστές να κερδοσκοπούν πάνω στην ελληνική κρίση, για την οποία δηλώνουν πως θέλουν να μας βοηθήσουν.

Ας δούμε τώρα πιο είναι το ενισχυμένο μπαστούνι.

1. Η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίζει για θέματα συντάξεων και μισθών, ενώ ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει στο ΦΕΚ τις όποιες αποφάσεις υπαγορεύει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει την μοίρα των συντάξεων και της πολιτικής των οικονομικών υπουργείων.

2. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία είναι θεσμικά και ουσιαστικά αρμόδια για σχεδόν όλη την οικονομικό-φορολογική πολιτική της χώρας (σε αυτήν υπάγεται π.χ. η Εφορία), δεν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση. Είναι θεωρητικά «Ανεξάρτητη» Αρχή, πρακτικά ελεγχόμενη από τους δανειστές. Το ελληνικό κράτος δεν έχει δυνατότητα προσδιορισμού, της οικονομικής πολιτικής του. Πρόκειται στην κυριολεξία για μια «οικονομική κατοχή» θεσμικά κατοχυρωμένη. Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας είναι στα χέρια των δανειστών.

3. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των δανειστών και ως όρος υπογραφής του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση και η ελάφρυνση του χρέους, τον Οκτώβριο του 2015 (ήταν βασικό στοιχείο που έπεισε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν πάλι ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015).

Ενώ η κυβέρνηση εφήρμοσε όλα τα μέτρα του μνημονίου, η ελάφρυνση δεν έγινε ποτέ. Τώρα η ίδια υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως εκβιαστικός μοχλός εφαρμογής μέτρων μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Βέβαια, μόνο ένας αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι δανειστές θα τηρήσουν αύριο τις υποσχέσεις που αθέτησαν χθες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν το πάνω χέρι και θα διατηρούν το μη διαχειρίσιμο χρέος ως αλυσίδα με την οποία θα κρατάνε την Ελλάδα υπό την κυριαρχία τους.

4. Με την πρόφαση της «Ενισχυμένης Εποπτείας», που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, οι δανειστές μπορούν ανά πάσα στιγμή να διατάξουν νομότυπα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην Ελλάδα, μέσω των δικαιοδοσιών της ΕΚΤ, του Eurogroup και όλων των θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, γίνεται απόλυτα κατανοητή η συνέχιση των «αξιολογήσεων» παρά τη λήξη των μνημονίων. Είχα γράψει παλαιότερα ότι η Ελλάδα οδεύει προς 4ο μνημόνιο (Εικονική ελάφρυνση χρέους και 4ο Μνημονίου, «Εφ.Συν.», 12/12/2016). Στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε στους δανειστές άλλο μνημόνιο. Διότι πλέον το περιεχόμενό του, χάρη στην παρούσα κυβέρνηση και την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει γίνει νόμος του κράτους!

* O Νίκος Σταθόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας και έχει σπουδάσει στον Καναδά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χάμπερμας και το «ελληνικό ζήτημα»
Είχα ακόμη μία ιστορική ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γιούργκεν Χάμπερμας στο σπίτι του, στο Στάνμπεργκ, ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Απριλίου. Με υποδέχθηκε, όπως συνηθίζει εδώ και χρόνια, με την ανοικτή...
O Χάμπερμας και το «ελληνικό ζήτημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη συνεχίζεται
Η διαπραγμάτευση, με τις 18 χώρες της ευρωζώνης να είναι αντίθετες με τις ελληνικές προσπάθειες, κατέληξε περίπου σε τραγωδία για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά ηττήθηκε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα νέο και...
Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη συνεχίζεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αφύπνιση της Ευρώπης μπροστά στη γερμανική απειλή
Οι δανειστές-τοκογλύφοι, με εκτελεστικά όργανα τους θεσμικούς αξιωματούχους της ευρωζώνης, είχαν από την αρχή (2008) σχέδιο στραγγαλισμού της Ελλάδας, «για τη λεηλασία του πλούτου της χώρας». Ωστόσο, η...
Η αφύπνιση της Ευρώπης μπροστά στη γερμανική απειλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη υπεκφυγή
Και να 'μαστε τώρα εδώ, να μαθαίνουμε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξαναβρεθούμε στο επίπεδο του 2008… το 2031, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή το 2034, σύμφωνα με το ΔΝΤ!
Η μεγάλη υπεκφυγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
Τίποτα δεν αλλάζει για τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα παραμένει. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα ύφεσης. Η απασχόληση βρίσκεται 17,5% κάτω από τα επίπεδα προ ύφεσης. Οι μισθοί λιμνάζουν. Οι...
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη
Το να μνημονεύουμε τον Καβάφη είναι καλό, όπως το να κλέβουμε τη σοφία του για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά εάν τα κομματικά απαράτ αξιοποιούν την καθολική αποδοχή των συμβόλων της Ιθάκης ή του ομηρικού έπους,...
Πάντως, τερματίσαμε τον Καβάφη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας