• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.0°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  82%
AP Photo

Η Βενεζουέλα ως χαρακτηριστικό δείγμα ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού

 • A-
 • A+

Τα όσα διαδραματίζονται ξανά τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο αδυσώπητος είναι στις μέρες μας ο ανταγωνισμός για την πολιτική κυριαρχία, που επιφέρει ανάλογες μεταβολές στους γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς και στα ασκούμενα οικονομικά μοντέλα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως όσα ευαγγελίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κάποιοι θεωρητικοί ταγοί διαψεύστηκαν. Η ανθρωπότητα δεν πέρασε σε μία εποχή διαρκούς ηρεμίας, ευημερίας, ανάπτυξης και προωθητικής συνεργασίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο όσο εμφιλοχωρούν και κυριαρχούν οι διαπάλες συμφερόντων, αλλά και οι θεμελιώδεις νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας. Έμενε απλά να αποδειχτεί αυτό και στην πράξη.

Η σύγχρονη Βενεζουέλα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ακριβώς γιατί τόλμησε ο λαός της να δώσει τη στήριξή του σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Με το βασικό ζητούμενο να είναι η διαχείριση των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, από τη μία υπάρχει η εφαρμοσμένη κρατική ιδιοκτησία και από την άλλη η επιστροφή στο καθεστώς της εκμετάλλευσής τους από ιδιωτικά κεφάλαια όπως γινόταν για δεκαετίες πριν (με τα γνωστά αποτελέσματα).

Στη διαπάλη αυτή είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς (και με εύρος μέσων όπως υποστηρίζουν επίσημα χείλη διάφορων άλλων κρατών) τη μετάβαση της συγκεκριμένης αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής σε μία οικονομία από την οποία θα εκλείπουν οι κρατικές ιδιοκτησιακές σχέσεις. Ειδικά στον τομέα του πετρελαίου.

Εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα μεσοστρώματα του ντόπιου κοινωνικού σώματος προβαίνουν σε «εξεγερσιακές« κινητικότητες με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού και οικονομικού πλαισίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν δίσταζαν να προβούν ακόμα και σε καταστροφές εναντίον υποδομών που υπάρχουν και αποσκοπούν στο να βοηθήσουν στην καθημερινότητα των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων. Οι δράστες επιθυμούσαν την πρόκληση ζημιών μεγάλου κόστους σε χρηματικές μονάδες, για να χειροτερεύσουν οι οικονομικοί δείκτες και να περιοριστούν κατά πολύ τα περιθώρια ελιγμών της υπάρχουσας κυβερνητικής τάξης πραγμάτων.

Τα είδαμε και εδώ στα δικά μας, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, πως το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας είναι πλέον άτεγκτο στις επιλογές και στις επιθυμίες-στοχεύσεις του. Με βασικό γνώμονα το «να μη  χαλάει η πιάτσα» από υπο-παραδείγματα που λειτουργούν ως εστίες ανυπακοής, διαφορετικού κεντρικού προσανατολισμού, που έχουν ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λαϊκών και κοινωνικών στρωμάτων και αναγκών. Φαίνεται ξεκάθαρα πως τους ενδιαφέρει πολύ μέσα από τις αναγκαιότητες που προκύπτουν να εφαρμόζονται σκληρές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ υπήρχαν (και υπάρχουν) κι άλλοι δρόμοι για την εξυπηρέτηση ενός αμοιβαία αποδεκτού σκοπού...

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν και από την περίπτωση της Βενεζουέλας είναι πολλά. Ένα που έχει τεράστια σημασία, και δεν νομίζω πως δίνουν τη δέουσα έμφαση πολλοί..., είναι πως μία οικονομία που θέλει να επιβιώσει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και σχεδόν ασφυκτικό περιβάλλον ανταγωνισμού με κράτη που κινούνται σε διαφορετικό ιδεολογικό μοτίβο πρέπει να αποφύγει τη μονομέρεια. Αν στηρίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στο πετρέλαιο είναι σίγουρο πως «οι απέναντι» θα επιχειρήσουν να σε χτυπήσουν στοχευμένα στο συγκριτικό σου πλεονέκτημα. Και το πόσο θα αντέξεις είναι κάτι το πολύ συζητήσιμο.

Επομένως, μία οικονομία που αποσκοπεί στη μακροημέρευσή της, και παράλληλα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών, χρειάζεται να έχει και τις «καβάντζες» που παρέχει μία πιο ολοκληρωμένη οικονομική παραγωγική διαδικασία. Μέχρι που αυτές θα γίνουν ο μόνιμος κανόνας της βασικής οικονομικής σου ταυτότητας.

Και ένα δεύτερο είναι πως ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα», για τον οποίο έκαναν λόγο οι Τσάβες και Μαδούρο, θα πρέπει να σκύψει πολύ σοβαρά πάνω σε κάτι συγκεκριμένο. Ποια είναι τα περιθώρια του να αναπτύσσεις τους δικούς σου σχεδιασμούς για την ανακούφιση και τη διατήρηση επαρκών επιπέδων διαβίωσης για τους πολλούς, όταν έχεις επιλέξει να μην το προχωρήσεις, και στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, και στη μη οριστική απεμπλοκή από ιδιωτικές πτυχές στην οικονομία.

Έχει αποδειχθεί πως έτσι το έργο σου είναι πιο δύσκολο, γιατί οι ενέδρες βρίσκονται παντού, και ο αντίπαλος επιστρατεύει σχεδόν τα πάντα. Έχοντας το πλεονέκτημα να δρα δίπλα σου και ανάμεσά σου... Και για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και για να περάσει το μήνυμα στους λαούς πως «όποιοι τολμάνε να σηκώσουν κεφάλι, σύντομα θα βρεθούν προ των συνεπειών του θράσους τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «άξονας του κακού» στη Λατινική Αμερική επιμένει...
Η σκιά της Ουάσινγκτον επωφελούμενη επίσης από την πανδημία, έχει εκδηλωθεί με όλα τα όπλα της σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν επηρεάσει τη λατινοαμερικανική ήπειρο.
Ο «άξονας του κακού» στη Λατινική Αμερική επιμένει...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκβιάζεται η δημοκρατία;
Οι περισσότεροι ηγέτες θορυβήθηκαν και ενοχλήθηκαν από τις σκηνές χάους στην Ουάσινγκτον. Σε μεγάλο βαθμό ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος. Αλλά ακριβώς σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα.
Εκβιάζεται η δημοκρατία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμερικανικό αδιέξοδο;
Πέντε μήνες πριν από την προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ της κρίσης αντιπροσώπευσης και του μη ανατάξιμου βραχυκυκλώματος.
Αμερικανικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέγερση δεν σβήνει όταν σβήσουν οι φλόγες: Η Χιλή τις μέρες του κορονοϊού
Η πανδημία παρουσιάστηκε σαν μια μεγάλη ευκαιρία για τους κυβερνώντες στη Χιλή, σαν την μοναδική ευκαιρία για να καταφέρουν ότι δεν κατάφερε η πιο βάρβαρη καταστολή επί μήνες: να βγάλουν τον κόσμο από τους...
Η εξέγερση δεν σβήνει όταν σβήσουν οι φλόγες: Η Χιλή τις μέρες του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση στο Καράκας
Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για την αλλαγή καθεστώτος καταγράφηκαν στην Εκθεση για τη Βενεζουέλα που ετοίμασε το 2012 ο...
Οι επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση στο Καράκας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ και η αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα
Ο συνδυασμός της τεχνικής μιας «χρωματιστής επανάστασης» (ήπιο πραξικόπημα) με αυτήν ενός μη συμβατικού πολέμου (σκληρό πραξικόπημα) βύθισε τη Βενεζουέλα σε έναν υβριδικό πόλεμο που διαρκεί από το 2005 μέχρι...
Οι ΗΠΑ και η αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας