Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δασικοί χάρτες στις Κυκλάδες
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δασικοί χάρτες στις Κυκλάδες

  • A-
  • A+

Οι δασικοί χάρτες χαρτογραφούν και διαχωρίζουν τις δασικές, χορτολιβαδικές και εκτός δασικής νομοθεσίας εκτάσεις (αγροτικές κ.λπ.).

Το έργο αυτό, αν γίνει σωστά, θα αποτελέσει ένα από τα θεμελιωδέστερα έργα υποδομής στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της χώρας. Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας των δασικών χαρτών στα νησιά του Αιγαίου αναδύθηκαν οι εξής τρεις κατηγορίες προβλημάτων.

1. Κριτήρια καταχώρισης των εδαφών, ως δασικών, χορτολιβαδικών, αγροτικών: Ο Ν. 998/79 και η ερμηνευτική Υ.Α. ξεκαθαρίζουν ρητά και ονομαστικά ότι τα φρυγανώδη είδη, θυμάρι, λαδανιά, κουνούκλα, αλογοθύμαρο, αφάνα, αχινοπόδι, αστοιβή, ξυλαφάνα, σπαράγγι, φασκόμηλο, θρούμπι κ.λπ., ενδημικά των νησιών, δεν είναι δασικά είδη αλλά χορτολιβαδικά, χαρακτηρίζοντας τις εκτάσεις ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές.

Το ίδιο επιβεβαίωσε ο Ν. 4280/2014, άρθρο 52, και η γνωμοδότηση του ΣτΕ επί του ΠΔ 32/2016.

Εν τούτοις, το ΠΔ 32/2016, στο κείμενό του, με δύο ασαφείς λέξεις εντός παρενθέσεως, ανατρέπει όλα τα προηγούμενα και θεωρεί τα προαναφερόμενα φρυγανώδη είδη ως δασικά.

Την ανατροπή αυτή υλοποίησε στα νησιά του Αιγαίου, με ασφυκτική πίεση και επιμονή προς τις δασικές υπηρεσίες, ο τέως συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διατάσσοντάς τες να καταχωρίσουν ως δάσος κάθε αγρό που εγκαταλείφθηκε πρόσκαιρα και κάθε χορτολίβαδο με τα προαναφερόμενα είδη, με συνέπεια χιλιάδες στρέμματα καθαρής αγροτικής γης να χαρακτηρισθούν δάση και οι ιδιοκτήτες να απολέσουν κάθε όφελος από αυτήν.

2. Εμμεσες συνέπειες των καταχωρίσεων του δασικού χάρτη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα: Στο άρθρο 62 του Ν. 998/79, οι Κυκλάδες εξαιρούνται από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όσον αφορά τα δασικά και χορτολιβαδικά εδάφη, ενώ αντίθετα στο άρθρο 2 Ν. 4280/2014 η εξαίρεση του άρθρου 62 έμμεσα καταργείται. Ετσι, χωράφια και χορτολίβαδα, με τα προαναφερόμενα είδη, θα χαρακτηρίζονται δασικά, άρα δημόσια.

3. Μπλοκάρισμα των συναλλαγών: Γεωτεμάχια με μικτή μορφή στον δασικό χάρτη (αγροτικό-χορτολιβαδικό-δασικό) δεν μεταβιβάζονται πλέον γιατί το μη αγροτικό τμήμα διεκδικείται από το Δημόσιο και η μεταβίβαση μόνο του αγροτικού τμήματος καταστρέφει την οικοδομησιμότητα. Γεωτεμάχια αμιγώς χορτολιβαδικά δεν μεταβιβάζονται λόγω διεκδίκησης του Δημοσίου.

Επιπλέον, οι με αριθ. 145957/4835/2016 & 170155/2958/2018 εγκύκλιες διαταγες του ΥΠΕΝ και η μεταβατική διάταξη του άρθρου 155 Ν. 4389/2016 εισάγουν την «επιγενόμενη δάσωση», ώστε οι αγροτικές εκτάσεις του κυρωμένου δασικού χάρτη να επανεξετάζονται όποτε δασωθούν στο μέλλον.

Ετσι, όμως, ο δασικός χάρτης αυτοακυρώνεται, καταστρέφει κάθε εμπιστοσύνη σε αυτόν, δεν συμβάλλει στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό σχεδιασμό και, καταργώντας την ασφάλεια των συναλλαγών, καθε επένδυση γίνεται ανασφαλής.

Προτάσεις

■ Να διευκρινισθεί ότι τα προαναφερόμενα χορτολιβαδικά ειδη δεν είναι δασικά, όπως ορίζει ο Ν. 998/79.

■ Οι τελεσίδικα αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις του κυρωμένου δασικού χάρτη να μην επανεξετάζονται.

■ Στις εκτάσεις μικτής μορφής να επιτρέπεται η μεταβίβαση του αγροτικού τμήματος χωρις καταστροφή της οικοδομησιμότητας.

■ Η μεταβίβαση χορτολιβαδικής ή δασικής έκτασης στις περιοχές του αρθρου 62 Ν.998/79 να συντελείται ελεύθερα, πλην των περιπτώσεων εκκρεμοδικίας με το Δημόσιο ή των καταγεγραμμένων κτημάτων, ως δημοσίων.

■ Να ανοίξει διάλογος με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τη λελογισμένη προστασία των φρυγανότοπων των νησιών, χωρίς ακύρωση του αγροτικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα τους.

■ Το Δημόσιο να ασκήσει αναγνωριστική αγωγή για τις εκτάσεις για τις οποίες έχει αποδεικτικά στοιχεία και να απαλλάξει τις υπόλοιπες από τη «ρετσινιά» ότι θεωρούνται δημόσιες.

■ Να συσταθεί στο ΥΠΕΝ επιτροπή απο δασολόγο, νομικό και μηχανικό, επιλαμβανόμενη άμεσα της πληθώρας των προκυπτόντων θεμάτων κατά την ανάρτηση και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.

Επειδή οι δασικοί χαρτες αποτελούν ένα τεράστιο έργο για τη χώρα, και ένα μέρος της Κεντρικής Δασικής Διοίκησης έχει επωμισθεί ένα χρόνιο μεγάλο βάρος, η δε Τοπική Δασική Διοίκηση Κυκλάδων έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα θετικό ρόλο, θα ήταν κρίμα να αμαυρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια και διαδικασία από τα προβλήματα που προαναφέραμε.

* Δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, μέλος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών

(Εδρα: Ερμούπολη Σύρου)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ρόλο συνοροφύλακα
Η κατάργηση του ασύλου και η «ελεύθερη» είσοδος των κατασταλτικών μηχανισμών, όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο, στους πανεπιστημιακούς χώρους αποτέλεσε κορυφαία δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, η...
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ρόλο συνοροφύλακα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πάγοι της Γριλανδίας, η ζούγκλα του Αμαζονίου, η ζεστή θάλασσα του Αιγαίου και οι «καρχαρίες»
Παρακολουθώντας τη διαμάχη για τη Γριλανδία και το δράμα του Αμαζονίου, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα: οι δικοί μας υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς είναι: Ερασιτέχνες. Κίβδηλοι.
Οι πάγοι της Γριλανδίας, η ζούγκλα του Αμαζονίου, η ζεστή θάλασσα του Αιγαίου και οι «καρχαρίες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιστορία ενός «προμελετημένου εγκλήματος»
Σε παλαιότερα άρθρα μου και επιστολές προς τους αρμοδίους του υπουργείου Παιδείας και δημοσιευμένα στον ηλεκτρονικό, ημερήσιο και περιοδικό Τύπο («Alfavita», «Το Ποντίκι», «Φιλολογική»), είχα εκφράσει την...
Η ιστορία ενός «προμελετημένου εγκλήματος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πρέπει να γίνει με τα ετοιμόρροπα «διατηρητέα»
Οι πρόσφατες καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων στο κέντρο του Πειραιά και της Αθήνας επαναφέρουν στο προσκήνιο τη διαχείριση του κτιριακού αποθέματος και ειδικά ενός μεγάλου αριθμού κτιρίων, κατασκευής του 19ου και...
Τι πρέπει να γίνει με τα ετοιμόρροπα «διατηρητέα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους...
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον
Σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα των Ελλήνων ο εθνικός διχασμός, που και σήμερα επιχειρείται από τις δυνάμεις της Δεξιάς, στο όνομα της Μακεδονίας. Ακόμα και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που απαιτούσε τη...
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας