• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 14.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  59%

Ο τρόπος με τον οποίο σύρθηκε απροετοίμαστο στο Μνημόνιο και η αδυναμία του να πείσει ότι δεν είναι αυτό που μας οδήγησε εκεί, εξηγούν τη φθορά του

ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ποιο είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ;

 • A-
 • A+

Αν κάποιος πολιτικός αναλυτής το 2009 έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ σε πέντε χρόνια θα είναι έβδομο κόμμα με ποσοστό κάτω από το 5%, όλοι θα θεωρούσαν ότι επιδιώκει να προβοκάρει την πολιτική ανάλυση.

Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε μια πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας που κατανοεί -με στρεβλό και επιδοματικό/κρατικίστικο τρόπο- πως σοσιαλισμός σημαίνει καλυτέρευση της ζωής των πολιτών κυρίως με την οικοδόμηση προνοιακών δομών. Ουσιαστικά, εξέφραζε το αστικό αίτημα για μια ευημερούσα κοινωνία. Στον αστικό εκσυγχρονισμό βρίσκεται ο κωδικός με τον οποίο μπορεί κανείς να ανοίξει τα δεδομένα που καταγράφουν τι ήταν το ΠΑΣΟΚ, τι προσπάθησε να εκφράσει, πού πέτυχε, πού και γιατί απέτυχε. Τα αιτήματα για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν αιτήματα κάθε συνεπούς με τον εαυτό του αστικού εκσυγχρονισμού. Το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφραζε, όμως, την άλλη πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας, αυτή της κριτικής στον υπαρκτό, αλλά και της προτεραιότητας της πολιτικής, της δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊσμού. Εδώ στεκόταν η Ανανεωτική Αριστερά.

Το Μνημόνιο και η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη διαφθορά είναι δύο προφανείς αλλά και μη επαρκείς εξηγήσεις της φθοράς του. Αυτή η ερμηνεία έχει αξία μόνο αν συσχετιστεί με τη βασική επαγγελία του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Αυτή ήταν ένα Συμβόλαιο που εγγυόταν την ατομική και οικογενειακή ανοδική εξέλιξη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, μέσω της χρήσης του κράτους ως λάφυρου. Η διαφθορά κόστισε μόνον όταν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε πλέον να εκπροσωπεί τα συμφέροντα που το ανέδειξαν. Εξάλλου, όταν το 2009 πήρε 44% κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ήθους και διαφθοράς στον τρόπο με τον οποίο το κόμμα διαχειριζόταν μέχρι τότε τομείς της οικονομίας. Αν εξακολουθούσε να μπορεί να είναι και μετά το 2010 το κόμμα που μοιράζει προνομίες στην κοινωνία, η διαφθορά του δεν θα το οδηγούσε σ’ αυτή τη φθορά.

Η περίοδος του Γιώργου Παπανδρέου απαξίωσε την εκσυγχρονιστική και τον βασικό εκφραστή της τον Κώστα Σημίτη. Ετσι η... τραγικοκωμωδία της καραμανλικής πενταετίας φάνηκε ως συνέχεια της σημιτικής διακυβέρνησης, ενώ αυτές οι δύο περίοδοι δεν είχαν τίποτα κοινό. Ο τρόπος με τον οποίο σύρθηκε απροετοίμαστο στο Μνημόνιο και η αδυναμία του να πείσει ότι δεν είναι αυτό που μας οδήγησε σ’ αυτό, εξηγούν επίσης τη φθορά του. Δεν έπεισε, ακόμη, γιατί δεν φρόντισε από την αρχή να δεσμεύσει και τον έτερο συντηρητικό εκφραστή του αστικού κόσμου, στην υποχρεωτική επιλογή του Μνημονίου έναντι των άλλων καταστροφικών επιλογών της δραχμής. Υποχρεωτική επιλογή που βεβαίως ήταν πολύ άνιση για διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αυτή την ανισότητα δεν την ανέδειξε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε οι διάφορες κινήσεις για την «Κεντροαριστερά». Εδώ έχασαν (χάσαμε) όλοι.

Η αποδυνάμωση της σχέσης του με τα κοινωνικά στρώματα που το ανέδειξαν, η αδυναμία του να βρει νέους κοινωνικούς εταίρους, κυρίως στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, η σταδιακή αποϊδεολογικοποίησή του, κάτι που δεν του προσέφερε τη δυνατότητα να ανανεώσει την αφήγησή του προς την κοινωνία είναι αιτίες-συνέπειες των μεγάλων κενών που παρουσίαζε η αρχική του πολιτική και ιδεολογική αφήγηση.

Επίσης, είναι το μοναδικό κόμμα που κάθε επόμενος ηγέτης, εκτός του Κώστα Σημίτη, απαξίωνε τον προηγούμενο. Τέλος, ο σημερινός του ηγέτης, αν και ως πολιτικός μπορούσε να γεμίσει πολλά από τα προαναφερόμενα κενά, ως πρότυπο συμπεριφοράς μάλλον παρέπεμπε σε περονικές ηγεσίες, περιστοιχισμένες από ανθρώπους που αγνοούν τη σημασία της κριτικής για έναν ηγέτη και ένα κόμμα.

Τι σημαίνει πολιτικός ηγέτης που μπορεί να γεμίζει κενά και απαξιώνεται από τη συμπεριφορά του, μάς το δείχνει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία της κυβέρνησης, όπου λέξη προς λέξη αποδομείται η κυρίαρχη αφήγηση Βαρουφάκη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια αποδόμηση που και μετά από 100 χρόνια θα διδάσκεται στα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης ως υπόδειγμα πολιτικής αποθεμελίωσης του αντίπαλου πολιτικού λόγου. Εξετάζοντας αυτή την ανακοίνωση, σε συνδυασμό με τη φθίνουσα απήχηση του κόμματος και του σημερινού του ηγέτη, θα καταλάβουμε πολλά για το τι χρειάζεται στο εξής αυτό να κάνει.

Στο άμεσο μέλλον το ΠΑΣΟΚ, με νέα ηγεσία, θα πρέπει, πρώτον, να τεθεί επικεφαλής ως ο μόνος χώρος στην Κεντροαριστερά που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός σοσιαλδημοκρατικού ομόσπονδου χώρου ή ακόμη καλύτερα ενός χώρου που θα δημιουργηθεί από μηδενική βάση. Δεύτερον από κοινού με το Ποτάμι, το οποίο δεν ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ανήκει στον χώρο της ευρωπαϊκής λογικής, να προτείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, είτε τώρα είτε μετά από εκλογές. Ετσι θα τιμήσει τις περισσότερες θετικές, αλλά και θα υπερβεί τις ουκ ολίγες αρνητικές πλευρές της ιστορίας του.

Βεβαίως, στην υπόθεση σοσιαλδημοκρατικός πόλος, μπορεί να παίξει ρόλο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αποφασίσει να ολοκληρώσει τη στροφή του προς τον ρεαλισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του ιστορία
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα χρειάζεται προγραμματικές συμμαχίες που θα κανονικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου, που θα τις σέβεται και δεν θα τις καταβροχθίζει. Καθώς υπάρχουν μεγάλες ελπίδες εξόδου από το...
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;
Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης έγινε αντιληπτό ότι ο παλιός δικομματισμός που εξέθρεψαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχε εξ ολοκλήρου καταρρεύσει. Αυτό που παραμένει ωστόσο ασαφές είναι ποιο κομματικό σύστημα ήρθε...
Ποιο είναι το κομματικό σύστημα της κρίσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
Η κοινωνία ξέρει ότι η τωρινή διαπραγμάτευση είναι μια μάχη αποτροπής της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Και είναι, δικαιολογημένα, αμφίθυμη. Καταλαβαίνει –με τον δικό της τρόπο– ότι η έξοδος από την έρημο της...
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά την Αριστερά, τι;
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα χειροτερεύει κάθε μέρα και πιο πολύ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έπειτα από έναν χρόνο διακυβέρνησης αποδείχτηκε και αποδεικνύεται ανίκανη να χειριστεί τα μεγάλα...
Μετά την Αριστερά, τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας