Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένας νέος κύκλος για όλους...

Ένας νέος κύκλος για όλους...

  • A-
  • A+

«Οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα με παλιά προβλήματα, παρά με καινούριες λύσεις» (θυμόσοφη ρήση)

Με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Mέρκελ στην Αθήνα διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ένα «δημόσιο διάβημα διαμαρτυρίας» κομμάτων, οργανώσεων και ομάδων που κινούνται στο ευρύτερο φάσμα του κόσμου του αγώνα, από την αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού μέχρι το χώρο των αριστεριστών. Ο κάθε πόλος με τις δικές του αιτιάσεις, με τα δικά του προτάγματα, με την ιδιαίτερη ξεχωριστή συμπύκνωση των πολιτικών του στοχεύσεων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και εφτά περίπου χρόνια αποτελεί έναν «star» του εγχώριου πολιτικού σκηνικού με τον οποίον ασχολήθηκαν και ασχολούνται οι πάντες. Από τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές μέχρι τους εθνικιστές. Από τους απλούς ανθρώπους του ελλαδικού χώρου μέχρι τα κέντρα ελέγχου του σύγχρονου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από τους επίσημους αναλυτές των εξελίξεων μέχρι τον τελευταίο λάτρη συνωμοσιολογικών προσεγγίσεων σε διάφορες συζητήσεις. Μπορεί εδώ και τέσσερα χρόνια ο βασικός υπεύθυνος για την άσκηση των εγχώριων κυβερνητικών καθηκόντων να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως υπάρχουν και άλλοι πόλοι στο πολιτικό φάσμα, μικρότερου αριθμητικού βεληνεκούς, που αξίζει να μελετηθoύν ο λόγος και οι κινήσεις τους. 

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί προωθητική κατάκτηση της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας, που παρά τα πολλά τρωτά της δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να μείνει αναξιοποίητη. Εξάλλου, η γνώση αυτού του είδους μπορεί να ωφελήσει και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ σε μάκρος χρόνου... Δεν εννοώ μία μακιαβελικού τύπου εκμετάλλευση, αλλά για βαθύτερη επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα τα ξαναπούμε εξ΄ολοκλήρου το επόμενο χρονικό διάστημα σε ξεχωριστό σημείωμα.

Η προσέλευση του κόσμου στη συγκεκριμένη συγκέντρωση το βράδυ της Πέμπτης αποτελούσε εκ των προτέρων ένα στοίχημα, που θα επέτρεπε την καταγραφή της όποιας δυναμικής των συγκεκριμένων πολιτικών χώρων σε ενεστώτα χρόνο. Αλλά θα υποδείκνυε, κυρίως, το πόσοι στο σήμερα επιμένουν να κατεβαίνουν στο δρόμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, μάλλον αφορά περισσότερο στη συσπείρωση όσων ακόμα ασχολούνται με παρόμοιες μορφές δημόσιων κινητοποιήσεων. Γιατί; Γιατί ήταν σχετικά μικρός, και ενδεικτικός του (μη) παλμού της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πάντως, πως η απήχηση των θέσεων αυτών των πολιτικών υποκειμένων (που καλούσαν στη συγκέντρωση) δεν είναι μεγαλύτερη στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα. Oύτε πως πρέπει να τα «παρατήσουν»... Αυτό που, όμως, έθεσε τους όρους για το τελικό εύρος της συμμετοχής, ήταν η γενική κατάσταση και όχι τα εξειδικευμένα «δίκια».

Είναι πραγματικά κρίσιμο το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, και «ας μη του φαίνεται». Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε την Πέμπτη για «αρχή μίας νέας κατάστασης». Αν το προεκτείνουμε, ίσως μπορέσουμε να ανακαλύψουμε βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της νέας κατάστασης. Έχουν περάσει πια 3.5 χρόνια από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν πολύ χρόνο για να εκτιμήσουν τα γεγονότα, τη δική τους στάση, το τελικό αποτέλεσμα, τα αίτια της όποιας αποτυχίας των πολιτικών τους επιδιώξεων, τη γενική τάση και τις πιο εξειδικευμένες επιλογές του κοινωνικού σώματος. Να συνέλθουν από το σοκ της πρόσκρουσης του τότε, και να επανακτήσουν τους βηματισμούς τους. Εξάλλου, έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά για εκείνο το διάστημα που είναι μάλλον απίθανο να μη μπορεί κάποιος να καταλήξει σε κάποια βασικά συμπεράσματα.

Ο καθένας πρέπει να καθορίσει το μελλοντικό στίγμα του. Δίχως «αγοραφοβίες», δίχως «όψιμες προδιαθέσεις προς κάθε λογής χυλούς», με ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό. Το πρόγραμμα που θα καταθέσει στο δημόσιο σώμα προς έγκριση ή απόρριψη, τις συμμαχίες, τους μεσοπρόθεσμους και τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Αφού πρώτα διερευνηθούν οι όροι του μέλλοντος. Για παράδειγμα, αν αποδεχτούμε πως στο σήμερα έχει εξασφαλιστεί ένα είδος νηνεμίας, πόσο θα κρατήσει αυτό; Τι είδους διαχειρίσεις θα απαιτηθούν, ποιος θα είναι ο σφυγμός της πραγματικής οικονομίας σε λίγο καιρό; 

Σε αυτό το νέο πεδίο είναι υποχρεωμένοι όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αμφισβητίες του «εξ αριστερών», να κινηθούν με τη δέουσα επάρκεια (για δικό τους λογαριασμό αρχικώς και έπειτα για τους ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτούς). Ο πιο προετοιμασμένος, εκείνος με την ακριβέστερη εκτίμηση των μελλούμενων, εκείνος που τα ερμηνευτικά του εργαλεία θα δικαιωθούν γρηγορότερα και βαθύτερα, εκείνος που στο πεδίο των δημόσιων εντυπώσεων θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα τρωτά του ως δευτερεύουσα λεπτομέρεια (που τη διακρίνει κάποιος εύκολα και στους άλλους...), θα βρεθεί πάλι ένα βήμα πιο μπροστά...

Όσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μελλοντική λειτουργικότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο έχει και για όλους τους υπόλοιπους που διαχωρίζουν κάθετα και οριζοντίως τις πολιτικές τους επιλογές από αυτόν. Το πλουραλιστικό των απόψεων αντικατοπτρίζει τις διάφορες οπτικές επί του υπάρχοντος συστημικού πλαισίου και των όποιων εναλλακτικών διεξόδων αναδύει το «μουλωχτό σήμερα». Toυς διαφορετικούς δρόμους που καταλήγουν σε ξεχωριστές πύλες. Όσοι επαναπαυθούν, όσοι χάσουν την όρεξη για διερεύνηση των επερχόμενων, όσοι συνηθίσουν στους «αυτόματους πιλότους», όσοι εθιστούν «στις συνθήκες των καιρών μας» θα χάσουν τη μάχη «με το γενικό κλίμα του αύριο». Το πεδίο της οικονομίας θα ορίσει το είδος της εφαρμοσμένης πολιτικής, η πολιτική που θα πείσει το κατάλληλο ποσοστό ανθρώπων θα διαμορφώσει το είδος των οικονομικών προτεραιοτήτων. Αυτές τις ημέρες ξεκινάει ένας νέος κύκλος για όλους.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη γίνουμε Αργεντινή!
Οσο είναι καιρός, μέχρι τις 7 Ιουλίου, οφείλει ο ελληνικός λαός να θυμηθεί την Αργεντινή. Τυχόν επαναφορά στη διακυβέρνηση του τόπου από τη Ν.Δ. θα αποτελέσει καταστροφικό πισωγύρισμα.
Να μη γίνουμε Αργεντινή!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορεί να δαμαστεί ο Μινώταυρος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναμφίβολα λάθη, είχε ανεπάρκειες, αλλά έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα και για τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας και για το ξεκίνημα της οικονομικής δραστηριότητας με πολύ χαμηλότερα επιτόκια,...
Μπορεί να δαμαστεί ο Μινώταυρος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει (ΙΙ)
Για να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το προπερασμένο Σάββατο, το θέμα μας είναι ο λαϊκισμός, με αφορμή το βιβλίο «ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει» (εκδόσεις Θεμέλιο, επιμέλεια Γιάννη Μπαλαμπανίδη) και...
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει (ΙΙ)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να...
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
Η κρίση αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μινώταυρος των πολιτικών κομμάτων. Επομένως δεν είναι έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με αυτή τη διαφορά, αν και δεν την ανέμενε.
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέχρι να γίνει η παραγωγή έργου βασικό κομμάτι της αλήθειας
Πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και φυσικά για πολλούς αυτές αποτελούν -πέρα από τις βασικές διαστάσεις τους...-  ένα πρόκριμα, ένα δημοψήφισμα, μία δημοσκόπηση, για να ξέρουμε όλοι που βαδίζουμε εν όψει των εθνικών...
Μέχρι να γίνει η παραγωγή έργου βασικό κομμάτι της αλήθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας