• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  4 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τον Τύπο και τα προβλήματά του

 • A-
 • A+

Στην ουσία του ο Τύπος αποτελεί ένα αγαθό με μια σαφέστατη κοινωνική διάσταση που απευθύνεται δυνητικά σε όλη την κοινωνία. Ο Τύπος μιλά/απευθύνεται στο κοινωνικό σώμα. Δεν αποτελεί εμπόρευμα με την κλασική έννοια του όρου, αντικείμενο που αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου πλούσιου ή κάποιου μεγιστάνα που τον χρησιμοποιεί σαν χωνί-σαν θάλαμο αντήχησης για να περνά τις πολιτικές του προτιμήσεις, τη δική του πολιτική γραμμή στο αναγνωστικό κοινό του ή των εντύπων, με πιθανό αντάλλαγμα την επιρροή μερίδας του αναγνωστικού κοινού, ώστε αυτή να ανταλλαγεί με πολιτικές εξυπηρετήσεις από την όποια εξουσία.

Στον καθημερινό βίο αυτή η δήθεν ιδιοκτησιακή σχέση (όπως τη φαντασιώνονται κάποιοι «ιδιοκτήτες» εφημερίδων ή και περιοδικών) έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης μέχρι του βαθμού να απειλείται ευθέως το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο του Τύπου, που είναι η αξιοπιστία του. Το πιο πρόσφατο, αλλά όχι έσχατο, παράδειγμα είναι αυτό του πολύ γνωστού γερμανικού περιοδικού Spiegel, βραβευμένος δημοσιογράφος του οποίου, ο Claas Relotius, πήρε σειρά βραβείων εξαιτίας της ποιότητας και της δημοφιλίας των ανταποκρίσεών του.

Η γελοιότητα της απάτης του βραβευμένου βρέθηκε και από ένα κείμενό του για το Fergus Falls, μικρής πόλης των ΗΠΑ (βλέπε κείμενό του 7.300 λέξεων: «Where they prey for Trump on Sundays», «Εκεί που προσεύχονται για τον Τραμπ τις Κυριακές»), που καταγγέλθηκε δημόσια με κάθε τρόπο από τους κατοίκους του ότι αποτελεί κατασκεύασμα της φαντασίας τού εν λόγω. Τέτοια κείμενα αποτελούν ξεκάθαρη προπαγάνδα, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος της προπαγάνδας είναι να αφήνει εντυπώσεις όταν οι λεπτομέρειες σε αυτά που αναφέρεται έχουν προ πολλού ξεχαστεί.

Πέρα από το κεντρικό θέμα της αξιοπιστίας του, ο Τύπος περιλαμβάνει και το θέμα του τρόπου της διάδοσής του, της διανομής του. Τα έντυπα μπορούν να αγοραστούν από ένα σημείο διανομής, να σταλούν ταχυδρομικά στους συνδρομητές ή να διανεμηθούν ψηφιακά σε κατάλογο συνδρομητών. Στις μέρες μας συνήθως οι αναγνώστες αγοράζουν τα έντυπα από σημεία διανομής και κατά συνέπεια ο ρόλος των πρακτορείων διανομής Τύπου παραμένει ουσιαστικός.

Στην Ελλάδα έχει απομείνει μόνο ένα τέτοιο πρακτορείο, που πλέον αποτελεί μονοπώλιο. Και μάλιστα ένα μονοπώλιο ειδικού τύπου, εφόσον η εταιρεία που το ελέγχει είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτρια εφημερίδων που διανέμονται από το συγκεκριμένο πρακτορείο και που προφανώς ανταγωνίζονται με τις εφημερίδες των άλλων πελατών του των οποίων τις εφημερίδες διανέμει το πρακτορείο.

Επειδή δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος ελέγχου του αριθμού των εφημερίδων που διανέμει ώσπου να εφαρμοστεί ο γραμμωτός κώδικας (barcode) σε ολόκληρο τον κύκλο της διανομής των εφημερίδων -από το πρακτορείο προς το υποπρακτορείο και από εκεί στο κατάστημα-, απαιτείται η άμεση και πλήρης εφαρμογή του γραμμωτού κώδικα ούτως ώστε η αξιοπιστία να επιστρέψει μετά βαΐων και κλάδων στο πρακτορείο διανομής Τύπου, καθώς τεράστια σημασία έχει όχι μόνο το πόσα φύλλα πουλήθηκαν, αλλά και το πόσα φύλλα διανεμήθηκαν από το (κάθε) σημείο πώλησης.

Η αποστολή εντύπων σε συνδρομητές είναι μια πρακτική που έχει ανθήσει σε χώρες όπου η κουλτούρα της ανάγνωσης εντύπων αποτελούσε μια καθημερινότητα για πολλά νοικοκυριά. Στην Ελλάδα αυτή η πρακτική δεν προχώρησε. Η ψηφιακή διανομή εντύπων έχει αρκετά περισσότερες πιθανότητες να γίνει καθεστώς, αλλά αυτό αφορά τη γενίκευση της εφαρμογής του ψηφιακού πεδίου στο σύνολο των νοικοκυριών, ενδεχομένως σε βάθος της δεκαετίας που έρχεται.

Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικότερης συζήτησης σχετικά με το οικονομικό σκέλος της δημοσιογραφίας, που συναρτάται τόσο με την παραγωγή της και τη διανομή της (υπενθυμίζω το σχήμα παραγωγή-διανομή-κατανάλωση) όσο και με τους (τεχνολογικούς) τρόπους διανομής και κατανάλωσής της, αλλά και με τον ρόλο των ίδιων των δημοσιογράφων που και αυτοί υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να είναι επίσημοι κριτές της αλήθειας κρύβοντας ή αποσιωπώντας αποδείξεις για αυτά που ισχυρίζονται.

Εντελώς πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτά που συνέβησαν προεκλογικά στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου κάποιοι πλήρωσαν δικτυακά bots που δήθεν προωθούσαν τη ρώσικη προπαγάνδα για να επηρεάσουν τις τοπικές εκλογές. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι αυτά είναι γνήσια bots από τις ΗΠΑ, ενταγμένα ασφαλώς στο πνεύμα της διάχυτης ρωσοφοβίας που μαστίζει τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Μάρξ στο «Διαμάχες για την ελευθερία του Τύπου» είχε γράψει: «Η πρωταρχική ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής δοσοληψίας». Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε -για την εποχή μας- και πολιτικής δοσοληψίας, εφόσον το οικονομικό έχει υπερσκελίσει το πολιτικό, με την ευθύνη των πολιτικών.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εφημερίδες ως εμπόρευμα
Το μέλλον των εφημερίδων, ο ρόλος τους στη δημόσια σφαίρα και η εμπορευματοποίηση που υφίσταται το μέσο.
Οι εφημερίδες ως εμπόρευμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκστρατεία του Ερντογάν ενάντια στον Τύπο
Παρ’ όλες τις δηλώσεις του Ερντογάν και τις επιθέσεις… αγάπης προς τους δημοσιογράφους, η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος τους απεχθάνεται, όπως και την οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Οταν η...
Η εκστρατεία του Ερντογάν ενάντια στον Τύπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρόστερ και δημοσιογραφία
Στην πρωτόγνωρη για τους εργαζόμενους και ακόμα πιο σκληρή από το παρελθόν αυτή συνθήκη –την οποία προφανώς δεν είχε διανοηθεί ούτε η σημαντική εκείνη μερίδα δημοσιογράφων του ΔΟΛ και άλλων που είχε επενδύσει...
Ρόστερ και δημοσιογραφία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θέσφατα της μπουρδολογίας των ΜΜΕ
Τα ρεπορτάζ χωρίς το παραμικρό στοιχείο ή απόδειξη τείνουν να γίνουν η μοναδική κανονικότητα, συμπαρασύροντας προς τα κάτω κάθε έννοια λογικών ακολουθιών στην παραγωγή ανθρώπινης σκέψης. Ετσι φτιάχνεται το...
Τα θέσφατα της μπουρδολογίας των ΜΜΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τρέμουν ότι άλλη μια συμφορά τούς περιμένει, με νέες δραματικές περικοπές που επιβάλλουν αντισυνταγματικά και δίχως καμιά μνημονιακή υποχρέωση οι δανειστές, ο...
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχω κάνει λάθος. Ξεκάθαρα
Φυσικός εγώ, χημικός αυτή, φιλόλογος η άλλη. Και οι τρεις μας (μωρέ, φτου μας, να μη μας βασκάνω!) δημοσιογράφοι. Αυτές ήταν, μουά παρέμεινα. Αυτές, βλέπεις, πρόκοψαν!
Εχω κάνει λάθος. Ξεκάθαρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας