Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι εκλογές, το Μακεδονικό, η Αριστερά
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εκλογές, το Μακεδονικό, η Αριστερά

  • A-
  • A+

Αναφέρω συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να κρατήσει μια άκρως απορριπτική στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών – είτε πλησιάζοντας προς την απολύτως αδιάλλακτη αρχική ελληνική θέση είτε με το ευτελές πρόσχημα της «επαίσχυντης εθνικής μειοδοσίας» που συνιστά η «αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

Ο πρώτος λόγος είναι «στενά επικοινωνιακός». Προσπαθεί πάση θυσία να μειώσει στη συνείδηση του εθνικού ακροατηρίου κάτι που σε διεθνές επίπεδο έχει αναγνωριστεί ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος είναι στοχευμένα προεκλογικός. Ευελπιστεί πως έτσι θα καρπωθεί η ίδια την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει σε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εμφορείται από εθνικιστικές αντιλήψεις σε αυτό ειδικά το ζήτημα και που είναι ούτως ή άλλως δυσαρεστημένο από την παραχώρηση του «ονόματος». Η απεύθυνση εδώ είναι κυρίως προς δικούς της ψηφοφόρους, πιθανόν δυσαρεστημένους από τη μη επαρκώς σθεναρή στάση ως προς το «όνομα», προς το μικρό αλλά χρήσιμο ποσοστό των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά και –γιατί όχι;– προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, με την ελπίδα πως κάποιοι από αυτούς έχουν «σοβαρευτεί» και δεν θέλουν να εκπροσωπούνται από μια εγκληματική οργάνωση.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με πολιτική τακτική. Γνωρίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό γενικότερα αποτελούν σταθερή πηγή αμηχανίας στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις σχέσεις του με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Είτε αυτό οδηγήσει στην επίσπευση των βουλευτικών εκλογών είτε όχι, η Ν.Δ. εκτιμά –και ορθά, εν προκειμένω– ότι πάντως κάθε άλλο παρά ωφελεί την κυβέρνηση η εικόνα της απόλυτης διαίρεσης στο θέμα που εδώ και έναν χρόνο έχει και πάλι στρογγυλοκαθίσει στο κεντρικό προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας. Με τη «σκληρή» της στάση «ενθαρρύνει», λοιπόν, τους ΑΝ.ΕΛΛ. να πασχίζουν να πλειοδοτούν και να διευρύνουν επί πλέον το ήδη διαφαινόμενο χάσμα που τους χωρίζει από τον κυβερνητικό τους εταίρο.

Ο τέταρτος λόγος μάλλον είναι και ο πιο ουσιαστικός, καθότι ο πιο αποκαλυπτικός για την εσωτερική κατάσταση της Ν.Δ., τόσο ως προς την ιδεολογική της ταυτότητα όσο και ως προς τις ενδοκομματικές της ισορροπίες. Εξαιρώντας τον «μεταβατικό» Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς – ο οποίος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, επανακάμπτει δριμύτερος, και κατά ορισμένους με τρόπο που κάνει την καρέκλα του Κ. Μητσοτάκη να τρίζει. Η στροφή της Ν.Δ. προς μία «σαμαρικού τύπου» εθνικιστική αδιαλλαξία είναι συνεπώς ένας τρόπος να «πιαστεί το νήμα» με την ακροδεξιά στροφή του κόμματος που είχε ήδη αρχίσει επί Αντ. Σαμαρά.

Το αν κρίνεται επιτυχής ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών εξαρτάται προφανώς από την οπτική γωνία του καθενός – η Αριστερά δεν μπορεί κατά τρόπο αποτελεσματικό να απευθυνθεί σε ακροδεξιό ακροατήριο, και για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν ούτως ή άλλως. Απομένει, επομένως, για την Αριστερά ο τέταρτος λόγος που εξηγεί τη «σκληρή» στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό.

Οσο και αν εξακολουθεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τον «ευρωπαϊσμό» της, η εθνικιστική στροφή της Ν.Δ. μεθοδεύεται με τρόπο που στενεύει καθοριστικά τα περιθώρια ελιγμών που η ίδια αφήνει στον εαυτό της. Η υιοθέτηση της φτηνής ακροδεξιάς προπαγάνδας, ότι η κυβέρνηση «αντάλλαξε το Σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων», αποκαλύπτει πως η ίδια η Δεξιά έτσι ακριβώς βλέπει τα πράγματα. Με απλά λόγια, πως αν κάνει εκείνη κυβέρνηση και θέλει να μείνει συνεπής προς την «εθνικά υπερήφανη» (ήτοι εθνικιστική) στάση της, τούτο θα έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.

Ισως το μόνο καλό που επιφέρει η διεθνής νεοφιλελεύθερη γεωπολιτική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών είναι ότι ο εθνικός απομονωτισμός καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερος. Παρά τη συναφή ρητορική των «ευρωσκεπτικιστών» και των «αντισυστημικών» ακροδεξιών δυνάμεων, και όπως περίτρανα αποκαλύπτει η περιπέτεια του Brexit, το μόνο που επιτυγχάνουν οι απομονωτικές τάσεις είναι η πρόσκαιρη ενίσχυση των εν λόγω δυνάμεων, με επισφαλείς έως καταστροφικές για τις κοινωνίες συνέπειες – των οποίων συνεπειών την οικονομική διάσταση «πληρώνουν» ως συνήθως οι κατώτερες και μεσαίες τάξεις. Ο διεθνισμός στη σύγχρονη εποχή για την Αριστερά δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα αξιακών αρχών αλλά και ρεαλιστικότατη αναγνώριση του γεγονότος ότι οι ταξικοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας, είτε μας αρέσει είτε όχι, διεξάγονται αναγκαστικά και στο πεδίο των διεθνών θεσμών, συσχετισμών και συμμαχιών.

* Καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη
Η Συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε σε μεγάλο σοκ για το πολιτικό σύστημα. Δημιούργησε συνθήκες –και επιτάχυνε– μια διπλή ιδεολογικοπολιτική αναδιάταξη. Το κύριο και ουσιαστικό όμως στοιχείο είναι ο τρόπος...
Η ραγδαία αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
Μεγαλωμένος πολιτικά μέσα στον ευρωκομμουνισμό, «παιδί» της θρυλικής Πασιονάρια και του Καρίγιο, ο Χούλιο Αγκίτα διακρινόταν για την ευρύτητα του πνεύματός του και της μόρφωσής του, παραπέμποντας συχνά στις...
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσια εκπαίδευση, η διεκδίκηση του αυτονόητου
Η εκπαίδευση δεν αποτελεί σταθερό εγχείρημα που κυριαρχείται από την πολιτική συναίνεση. Αντίθετα, αποτελεί «αρένα» πολιτικών, πολιτισμικών (ιδεολογικών) και οικονομικών αντιπαραθέσεων.
Δημόσια εκπαίδευση, η διεκδίκηση του αυτονόητου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
Τα «Αποσπάσματα του Ακροδεξιού Λόγου», που εκφωνούν οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Μπογδάνος και τα διάφορα πουλέν της Δεξιάς διακυβέρνησης, δεν συνιστούν περιθωριακές γραφικότητες του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. Ανήκουν...
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά συγχωράει, τολμά και ρισκάρει
Αυτές τις ημέρες δεν χρειαζόταν να ακούσω περισσότερες λεπτομέρειες όταν μάθαινα τα ονόματα των περιοχών όπου τραγικά μικρές μειοψηφικές ομάδες αποφάσισαν να καθορίσουν την καθαρότητα του γένους μας.
Η Αριστερά συγχωράει, τολμά και ρισκάρει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας