• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%
© Augustin Florian | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεροσύνη και μπερεκέτια

 • A-
 • A+

Είθισται να συνοδεύουμε τα γιορτάσια με ευχετήριο λόγο. Ενίοτε θεωρείται αυτός ο τελετουργικός λόγος ως μια συνήθεια που τρύπωσε απροσκάλεστη στην υπερηχητική εποχή μας. «Δεν είμαι βέβαιος αν πρέπει να ευχηθώ», διάβασα το σημείωμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σηκώθηκε το δεξί μου φρύδι. Αν κάποιος με γνωρίζει καλά, εύκολα μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μου. Δεξί φρύδι σημαίνει απορία. Αναζητώ στοιχεία για τον σχολιαστή. Πτυχιούχος ΑΕΙ, ενεργός πολιτικά, θετικιστής. Δεν πιστεύω. Είναι ξεπερασμένες ανοησίες, συνεχίζει. Το μέτρο είναι ο άνθρωπος και οι επιλογές του. Οπερ μεθερμηνευόμενον εστί, οι ευχές και η εναπόθεση σε αυτές των προσδοκιών μας για τη νέα χρονιά αντίκεινται στην ευθύνη του ανθρώπου για το μέλλον.

Καμιά αντίρρηση. Παρήλθαν οι εποχές που με δεήσεις και μόνο περιμέναμε να αλλάξει η ζωή μας. Να πάει καλά η χρονιά. Να προστατεύσουμε την υγειά μας. Να διασφαλίσουμε το μέλλον. Μορφωθήκαμε, βγάλαμε πανεπιστήμια και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τους προστάτες μας. Από τους «δαίμονες» της φύσης προτιμήσαμε τους δαιμόνιους της κομματικής ζωής. Επιλέξαμε τους ιερουργούς των πελατειακών σχέσεων, που ήταν πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Το μόνο που ζητούσαν ήταν να τους εκχωρήσουμε δικαίωμα επί της βούλησής μας.

Γεροσύνη, λοιπόν, και μπερεκέτια. Μια ευχή από μία από τις πατρίδες μου: τη Θράκη. Μια ευχή που έχει ζυμωθεί με λαϊκή ποίηση. Γιατί οι ευχές είναι η πίστη στην ουτοπία. Στο άπιαστο. Η ευχή είναι η συνειδητή πίστη στο όνειρο. Στο δικαίωμα να νιώθεις ανάλαφρο το σώμα. Να βγαίνεις απ’ αυτό κρατώντας μόνο την ψυχή σου. Είναι η ευχή ένα ταξίδι στον κόσμο ακόμη και του μη δυνατού. Ή στον κόσμο αυτού που φαντάζει μακρινό. Αλλά που θερμαίνει τη ζωή. Αφήνει τους χυμούς να κυκλοφορούν στο σώμα, να γίνονται ενέργεια.

Γεροσύνη και μπερεκέτια. Τι καλύτερο να ζητήσει κανείς από το νεογνό 2019. Το σώμα πρώτα. Την υγεία. Είναι αυτό που κρατάει όρθιους ακόμη κι αυτούς που νιώθουν το βάρος της αρρώστιας. Η ευχή σπάει τα δεσμά της λογοκρατίας. Αφήνει χώρο για τους ανήμπορους. Για όλους τους πολίτες. Για ανατροπή αυτού που μοιάζει αναπόφευκτο. Αρκεί να υπάρχει ένα σύστημα υγείας που θα νοιάζεται για τους ανήμπορους.

Και μπερεκέτια, συνεχίζει η ευχή. Καλούδια υλικά και ψυχικά. Κρεμμύδι και ξερό ψωμί, λέει ο λαϊκός λόγος όταν κλονίζεται η υγεία. Δεν φτάνει όμως. Χρειάζονται και καλούδια. Δουλειές. Αλλά και πίστη σε μια καλύτερη μέρα. Ελπίδα να παλέψει για το καλύτερο.

Αν οι ευχές απελευθερώνουν τα όνειρα, αυτοί που αναλαμβάνουν να τα χτίσουν, να τα κάνουν πράξη, ας έχουν σύντροφό τους την ουτοπία. Το ταξίδι στο μέλλον. Πέρα από τα σύννεφα του παρελθόντος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
Γιατί η Ελλάδα χωρίς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν θα ήταν η ίδια. Γιατί η Ελλάδα χωρίς τη γιαγιά Στέλλα και κάθε γιαγιά, όπως η Στέλλα, θα ήταν πολύ φτωχότερη.
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παπούτσια
Γέμισε με παλιά παπούτσια το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στα γεγονότα του 1954. Εκατοντάδες ζευγάρια στους δρόμους. Παπούτσια που μαρτυρούσαν για τη φτώχεια όσων τα φορούσαν.
Τα παπούτσια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος της γενιάς μας
Πάντα θεωρούσα κοινοτοπίες τις ηθικολογίες περί νέας γενιάς χρεοκοπημένων αξιών, μειωμένης αγωνιστικότητας και ήσσονος πολιτιστικής αντίληψης.
Το χρέος της γενιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οτιδήποτε καλό είναι να μας έρθει θα μας το φέρουν οι Γλέζοι του μέλλοντος
«Πηγαίνετε, βγείτε έξω. Τα τελευταία λόγια είναι για τους ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά» (Καρλ Μαρξ) Nα που έσπασε η δικτατορία της...
Οτιδήποτε καλό είναι να μας έρθει θα μας το φέρουν οι Γλέζοι του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τραβέρσο ανάποδο»*
Ο τρόπος που οι κοινωνίες οργανωμένα «θυμούνται» και οι εθνικές και κομματικές Ιστορίες καταγράφουν, συχνά σε ανταγωνισμό με εναλλακτικές αφηγήσεις, δεν είναι ποτέ ανεξάρτητος από τις πολιτικές, κοινωνικές και...
«Τραβέρσο ανάποδο»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πύλες υψώνονται σωρό
Η πύλη αυτή φυλάει ένα άταφο πτώμα. Οσο αυτό ζούσε, χιλιάδες εργάτες το έθρεφαν με τον ιδρώτα, το μυαλό και το αίμα τους. Ομως κανένα μνημείο, ούτε ένα τόσο δα εικονοστάσι δεν έχει στηθεί «μέσα» στο τεράστιο...
Πύλες υψώνονται σωρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας