• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
© Zoltán Czáka | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

2019, έτος σημαντικών επετείων

 • A-
 • A+

Στην αρχή κάθε χρονιάς σημειώνουμε ποιες επετείους θα τιμήσουμε με την παρέλευση στρογγυλού αριθμού ετών κατά προτίμηση. Εχουμε λοιπόν και λέμε για το 2019:

Εκατό χρόνια από την έναρξη της καταστροφικής μικρασιατικής εκστρατείας, που εν μέρει υπήρξε και ευεργετική για την Ελλάδα, αφού οι πρόσφυγες την έκαναν πιο πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό και πολιτισμό.

Εκατό χρόνια από τη δολοφονία δύο μεγάλων ηγετών του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, σφοδρών πολέμιων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Ενενήντα χρόνια από το καπιταλιστικό μεγάλο κραχ του 1929, το οποίο δυστυχώς δεν δυνάμωσε τη (διασπασμένη από το 1914) Αριστερά, αλλά τον φασισμό.

Ογδόντα χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο φρικιαστικού πολέμου της Ιστορίας, με τη λήξη του οποίου διακηρύχθηκε το «ποτέ πια φασισμός - ποτέ πια πόλεμος», χωρίς όμως να τηρηθεί.

Εβδομήντα χρόνια από τη νίκη της κινεζικής επανάστασης με επικεφαλής τον Μάο Τσε Τουνγκ, του οποίου οι ιδέες επιβιώνουν μεταρρυθμισμένες.

Εξήντα χρόνια από την επανάσταση της Κούβας, πρώτο σοσιαλιστικό εγχείρημα στο δυτικό ημισφαίριο, το οποίο επίσης επιβιώνει, παρά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Πενήντα χρόνια από την προσεδάφιση του πρώτου ανθρώπου στη Σελήνη, με το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11». Αλλά και από την έναρξη της «Οστ Πολιτίκ» του Βίλι Μπραντ που οδήγησε στο ορόσημο του Ελσίνκι (1975).

Σαράντα χρόνια από την απόφαση για εγκατάσταση των «ευρωπυραύλων», αρχή και του μεγαλύτερου ώς τώρα αντιπυρηνικού κινήματος στην Ευρώπη.

Τριάντα χρόνια από την καθοριστική για τον κόσμο κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού, που συνοδεύτηκε και από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Είκοσι χρόνια από τη «διπλωματία των σεισμών», που οδήγησε σε μια -έστω προσωρινή- «άνοιξη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό και με απόφαση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, διά της οποίας η Τουρκία έγινε υποψήφιο μέλος, με τη συναίνεση και της Ελλάδας.

Δέκα χρόνια από την ουσιαστική έναρξη της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας των μνημονίων.

Για το βυρωνικό κίνημα σημειώνω μια επέτειο που σχετίζεται με τον 19ο αιώνα, όχι τον 20ό. Πρόκειται για τα διακόσια χρόνια από την ολοκλήρωση στην Ιταλία του μεγάλου έργου του λόρδου Βύρωνα με τίτλο «Δον Ζουάν», με το οποίο «γεφύρωσε» τις δημοκρατικές επαναστάσεις στην Ευρώπη με εκείνες στη Λατινική Αμερική (πάνω στις κορφές του Αθω και τις Ανδεις κυματίζει // λάβαρο που είναι το ίδιο και δυο κόσμους χαιρετίζει).

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα στον κόσμο του κ. Τραμπ
Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: Απώτερος στόχος του Τραμπ είναι η δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου καπιταλισμού που να θυμίζει τροχό ποδηλάτου: με τις ΗΠΑ να είναι το κεντρικό ρουλεμάν/άξονας και τους υπόλοιπους...
Η Ελλάδα στον κόσμο του κ. Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φαρμακός
Διανύουμε ήδη τον Θαργηλιώνα, τον μήνα του αρχαιοελληνικού ημερολογίου που περιλάμβανε τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ηταν ο μήνας του φαρμακού, της γιορτής εκείνης που η πόλη της αρχαίας Αθήνας -και όχι μόνο- έκανε...
Ο φαρμακός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κιμάς γαρίδας και... 1821
Για τα διακόσια χρόνια από το 1821 το μόνο εξεζητημένο έδεσμα που απόλαυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι (και απόγονοι) των προστάτιδων δυνάμεων είναι ο κιμάς γαρίδας! Κατά τα άλλα, το μενού περιελάμβανε ταπεινά...
Κιμάς γαρίδας και... 1821
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερα να κάνουν από φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο». Χρειάζονται πραγματιστικά οράματα και ρηξικέλευθες θετικές ιδέες. Αλλιώς, θα μείνουν με την προσδοκία του λιγότερου...
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει η «Πτώση του Τείχους» σήμερα (30 χρόνια μετά);
O ανθρώπινος κοινωνικός κόσμος σήμερα δεν έχει κέντρο, δεν συγκροτείται στη βάση μιας «πρώτης αρχής» λειτουργίας. Γι’ αυτόν τον λόγο «ηγέτες» όπως ο Tραμπ ή ο Eρντογάν ή ο Oρμπαν κ.ά. παίζουν πρωταγωνιστικό...
Τι σημαίνει η «Πτώση του Τείχους» σήμερα (30 χρόνια μετά);
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον
Σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα των Ελλήνων ο εθνικός διχασμός, που και σήμερα επιχειρείται από τις δυνάμεις της Δεξιάς, στο όνομα της Μακεδονίας. Ακόμα και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που απαιτούσε τη...
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας