• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Brexit, σοσιαλισμός και τα διλήμματα του Κόρμπιν

 • A-
 • A+

Καθώς η Συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιεύει την πρόταση για το μεταναστευτικό νομοθετικό πλαίσιο μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε., το οποίο αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σχολεία και επιχειρήσεις, στελέχη των Εργατικών αυξάνουν τις πιέσεις προς την ηγεσία, προτρέποντας το κόμμα να πάρει θέση υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος, επιθυμία του 86% των μελών του.

Η δημοτικότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αρχίσει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς απέφυγε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Από την άλλη, η πρόταση μομφής κατά της ίδιας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και δεν δύναται να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Δεν θέλει, λοιπόν, ο Κόρμπιν νέες εκλογές, όπως διατείνεται τους τελευταίους μήνες; Αν δεν θέλει εκλογές, γιατί δεν υποστηρίζει την επιθυμία της πλειονότητας των μελών για δεύτερο δημοψήφισμα;

Τι σημαίνει «θα σεβαστεί την απόφαση του πρώτου δημοψηφίσματος», όταν η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν είναι προς διαπραγμάτευση; Εχει θέση η ηγεσία των Εργατικών ως προς το Brexit;

Η μέχρι τώρα τακτική των Εργατικών, να παραμένουν στα παρασκήνια περιμένοντας τις διαφορετικές ενδοκομματικές φράξιες να καταστρέψουν το Συντηρητικό Κόμμα, έχει αρχίσει να φτάνει στο τέλος της.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που προβλέπεται να έρθει για ψήφιση στη βρετανική Βουλή την εβδομάδα μεταξύ 14 και 21 Ιανουαρίου, την τελευταία δυνατή στιγμή δηλαδή, θα θέσει το εξής δίλημμα ή, καλύτερα, εκβιασμό: Ή ψηφίζετε αυτή τη συμφωνία ή κινδυνεύουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί σκοπεύουν να καταψηφίσουν, όπως θέλει και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων τους. Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται μετά.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν υποστηρίζει μια άναρχη αποχώρηση από την Ε.Ε., αυτό θα κατέστρεφε το Εργατικό Κόμμα, τα δύο τρίτα του οποίου είναι υπέρ της παραμονής στην Ενωση.

Ιστορικά, το Εργατικό Κόμμα έχει φτιαχτεί (με την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων) με έναν σκοπό: να κερδίζει εκλογές.

Μέχρι το 1995 το άρθρο IV του καταστατικού του κόμματος ανέφερε ρητά ότι σκοπός ήταν η κοινή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, διανομής και ανταλλαγής. Αυτή η σαφής αναφορά στον σοσιαλισμό που καταργήθηκε επί Τόνι Μπλερ επανεμφανίζεται εμμέσως –και σε μια λιγότερο ριζοσπαστική μορφή– στο οικονομικό πρόγραμμα του Τζον ΜακΝτόνελ, οικονομικού «γκουρού» της σκιώδους κυβέρνησης του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αυτό που πρεσβεύει σήμερα το Εργατικό Κόμμα, πέρα από το να δώσει ένα τέλος στη λιτότητα –που σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, καταδικάζοντας δεκατέσσερα εκατομμύρια Βρετανούς στα όρια της φτώχειας, ενώ οι αλλαγές στις κοινωνικές παροχές έχουν οδηγήσει στον θάνατο εκατόν είκοσι χιλιάδες ανθρώπους από το 2010–, είναι οι κρατικοποιήσεις τομέων όπως οι σιδηρόδρομοι και τμημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας που οι Συντηρητικοί ξεπουλάνε στον ιδιωτικό τομέα κομμάτι-κομμάτι.

Ομως, το μεγάλο δίλημμα για τον Κόρμπιν παραμένει το Brexit. Το Brexit που σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτός της παραμονής στην Ε.Ε., εικάζεται ότι μπορεί να στοιχίσει στην οικονομία μέχρι και το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Κόρμπιν, που θεωρείται ότι ενσαρκώνει την ιδεολογική κληρονομιά του Τόνι Μπεν και κατά συνέπεια τη δυσπιστία προς την Ε.Ε., φαίνεται να φοβάται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων και κρατικοποιήσεων θα σταθεί εμπόδιο στο πρόγραμμά του.

Οι απόψεις διίστανται, αν και η νομοθεσία αυτή καθαυτή δεν απαγορεύει τις κρατικοποιήσεις ούτε την κρατική βοήθεια προς τομείς της εγχώριας παραγωγής. Από την άλλη, η λογική πίσω από αυτή τη νομοθεσία πρεσβεύει ότι τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες παράγονται καλύτερα από ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Οσοι υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να υπάρξει μια αριστερή «εξέγερση» κατά πολλών κανόνων τις Ε.Ε. –«εξέγερση» που όμως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται από την Ακρα Δεξιά της Ευρώπης, με εθνικιστική, ρατσιστική και φασιστική κατεύθυνση (βλέπε Ιταλία)– πιστεύουν ότι το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Κόρμπιν θα είχε σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο.

Παρά τις ανάλογες εξαγγελίες του Κόρμπιν σε συναντήσεις με Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, δυστυχώς ο ηγέτης των Εργατικών δεν φαίνεται να έχει ούτε τη διάθεση ούτε την ικανότητα να ενστερνιστεί αυτόν τον ρόλο. Αυτή τη στιγμή, προέχει να αποφασίσει ποια είναι η θέση του κόμματός του στο κεντρικό θέμα του Brexit.

Αν και όταν γίνει κυβέρνηση, και αν μέχρι τότε η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο Κόρμπιν θα έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης, που ίσως τότε να υπονομεύουν τις οικονομικές του εξαγγελίες.

Για όσους από εμάς ζήσαμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε., οι ομοιότητες είναι συνταρακτικές.

Οχι φυσικά επειδή η Βρετανία έχει την ίδια διάσταση και δυναμική με την Ελλάδα μέσα στην Ενωση, βρισκόμαστε, όμως, μπροστά στις ίδιες δύσκολες αποφάσεις.

Αποφάσεις που είναι πάνω απ’ όλα πολιτικές και που σε τελευταία ανάλυση δεν καθορίζονται κυρίως ούτε από οικονομικές αναλύσεις ούτε από νομοθετικά πλαίσια.

*επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Πολιτικών Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χάος του Brexit και η ιδεολογική χρεοκοπία των πολιτικών εκπροσώπων
Στην ουσία της, η ευρωπαϊκή πολιτική των Εργατικών, όπως και εκείνη των Συντηρητικών, καθορίζεται, όχι από τις συνέπειες της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά από τους εκλογικούς υπολογισμούς τους.
Το χάος του Brexit και η ιδεολογική χρεοκοπία των πολιτικών εκπροσώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Brexit της Ukania
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική, ούτε διαπραγματευτικές προτεραιότητες, απέναντι σ’ ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικό και πολιτικό πρόβλημα. Ούτε νομιμοποιημένη συνταγματική...
Το Brexit της Ukania
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 15 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα πάρει μια απόφαση που θα μείνει στη μνήμη των ερχόμενων γενεών ως το πρώτο βήμα ενός ιστορικού θριάμβου ή μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι η μέρα που η Βουλή...
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ατελείωτος «μύλος» του Brexit
Οι Εργατικοί πιέζουν να γίνει το συντομότερο η ψηφοφορία για το Brexit, η ελάσσων αντιπολίτευση τους καλεί να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, ενώ τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου...
Ο ατελείωτος «μύλος» του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξαναζούμε τον Μεσοπόλεμο
Για τρίτη φορά σε τρεις μήνες η Αγγλία πλήττεται από τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο και ενώ το κατεστημένο έχει κλονιστεί από τις οικονομικές ανακατατάξεις που θα επιφέρει η έξοδος της...
Ξαναζούμε τον Μεσοπόλεμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βλέπει τους Εργατικούς διαιρεμένους και αποδυναμωμένους ύστερα από το στρατηγικό λάθος της υποστήριξης της παραμονής στην αμαρτωλή Ε.Ε. και θέλει να αρπάξει την ευκαιρία να καταστεί...
Γιατί η Τερέζα Μέι κάνει εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας