• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%
AP PHOTO / SANTI PALACIOS

Η ανεπιθύμητη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

 • A-
 • A+

Η πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις 4 Δεκεμβρίου να υιοθετηθούν οι πέντε από τις εφτά προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου CEAS (Common European Asylum System reform), η οποία εκκρεμεί από την άνοιξη του 2016, συνοδευόταν από μια έκκληση για ρεαλισμό. Ρεαλισμός στην πράξη σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαταλείπει την προσπάθεια να δημιουργήσει συναίνεση, ώστε να περάσουν οι δύο Κανονισμοί που απομένουν για το Δουβλίνο και τις διαδικασίες ασύλου.

Η διαδικασία για τους δύο Κανονισμούς, που έχει ήδη οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο, εξελίχθηκε μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια σε «μητέρα των μαχών». Η Επιτροπή εδώ και πολύ καιρό επαναφέρει συστηματικά το ζήτημα, ενώ ένας πυρήνας κρατών, που συγκροτούν αρχικά οι τέσσερις του Βίζεγκραντ και στον οποίο προστίθενται με το πέρασμα του χρόνου νέες αντιδραστικές κυβερνήσεις, διαρκώς το αποκρούουν. Πολλές θεσμικές διαδικασίες και παρασκήνιο μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε και τυπικά στην αποδοχή μιας ήττας και την παραδοχή ότι οι λύσεις για την πολιτική ασύλου και όσους φτάνουν στην Ευρώπη ζητώντας προστασία δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον ευρωπαϊκές. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει για την ώρα να αναζητήσουν μεταβατικές λύσεις μεταξύ των προθύμων.

Βασικό ρόλο μεταξύ άλλων σε αυτή την αποτυχία έπαιξε και η κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε της Αυστρίας, που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Σε προπαρασκευαστικό εσωτερικό έγγραφο, που διένειμε η προεδρία του Συμβουλίου στους εκπροσώπους των κρατών-μελών πριν από το συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στις 6-7 Δεκεμβρίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις και οι προσπάθειες των τελευταίων πολλών μηνών ξεκάθαρα δείχνουν ότι παραμένει αδύνατο να φτάσουμε σε συναίνεση για το Δουβλίνο».

Στο διπλωματικά γραμμένο κείμενο η αυστριακή προεδρία αποπειράται να μετακυλίσει το βάρος της κουβέντας από την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. προς την αλληλεγγύη στην εφαρμογή πολιτικών στα σύνορα και την εξωτερίκευση των ροών, προβάλλοντας γι’ αυτόν τον σκοπό την ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης του νέου κανονισμού για τη Frontex και της νέας οδηγίας για τις επιστροφές, που ανάγει τη μαζική κράτηση πληθυσμών στο κύριο μέτρο αντιμετώπισης των πληθυσμιακών εισροών. Τις δύο νέες ρυθμίσεις μαζί με μια τρίτη, έναν νέο Κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως μίνι μεταρρυθμιστικό πακέτο. Δείγμα ότι από τότε αναζητά διέξοδο σε μια διαφαινόμενη πολιτική αποτυχία.

Ούτε εδώ όμως το πράγμα αναμένεται να προχωρήσει, αφού Επιτροπή και συμμαχία των αντιδραστικών προσκρούουν στην απροθυμία προοδευτικών μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η οδηγία για τις επιστροφές είχε την τύχη/ατυχία να πέσει στα χέρια της εισηγήτριας Τζούντιθ Σαργκεντίνι. Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, που είχε ετοιμάσει και την περίφημη αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου για την παραβίαση βασικών ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε. στην Ουγγαρία, παίζει κατενάτσιο και ζητά από την Επιτροπή να ολοκληρώσει όσες τεχνικές διαδικασίες είχε απλώς αγνοήσει, προκαταλαμβάνοντας ότι η νομοθετική διαδικασία είναι απίθανο να τελεσφορήσει πριν από τις ευρωεκλογές.

Η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου φαίνεται επίσης να κολλά στην αντίδραση ευρωβουλευτών, οι οποίοι, έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση του Κανονισμού που προτάθηκε στο πακέτο του CEAS το 2016 και δεν έχει ακόμα ισχύσει, αρνούνται την ανάγκη να τον τροποποιήσουν εκ νέου. Αυτό οδήγησε στην εντυπωσιακή κίνηση του εισηγητή του κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο να ακυρώσει όλες τις προτεινόμενες αλλαγές από την Επιτροπή μία προς μία.

Το μόνο που φαίνεται να προχωρά χωρίς μεγάλα εμπόδια είναι ο νέος Κανονισμός για τη Frontex. Πρόκειται για τη μεταμόρφωση της υπηρεσίας σε έναν υπερ-οργανισμό με τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες και 10.000 μόνιμους συνοροφύλακες.

Ακυρωμένη αρχικά από την ανερχόμενη Ακροδεξιά και το ακραίο Κέντρο και σε δεύτερη φάση από Πράσινους, Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά, η εμπειρία της μεταρρύθμισης του CEAS έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στα χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης που αποκτά η πολιτική διαδικασία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε βαθμό ακύρωσης της αποτελεσματικότητας της ίδιας της θεσμικής διαδικασίας. Μένει μόνο να φανεί αν το CEAS είναι η εξαίρεση ή η αρχή μιας νέας εποχής, όπου οι διαδικασίες εντός των θεσμών της Ε.Ε. θα μοιάζουν περισσότερο με Βαβέλ παρά με ευρωπαϊκή οικογένεια.

* Ερευνητής ευρωπαϊκών θεμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό...
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους σύγχρονους Οδυσσείς
Το προσφυγικό είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και συντονισμένα, με συντεταγμένες προσπάθειες όλων των κρατών της Ευρώπης. Με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που θα...
Για τους σύγχρονους Οδυσσείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις
Μέσα σε μια Ευρώπη όπου οι ακραίες, εθνικιστικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές πληθαίνουν, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταθούν στο ύψος της ιστορίας και των περιστάσεων και να...
Αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο μεγάλος φιλόσοφος της εποχής μας, τιμάται με μια μεγάλη διάκριση σήμερα στο Βερολίνο, την οποία απονέμει η Ενωση των γαλλο-γερμανικών δημοσιογραφικών ενώσεων του ομόσπονδου κρατιδίου...
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας