• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 31.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 29.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 28.9°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  64%

Φωτογραφία αρχείου

ΑP Photo

«Οι γκεριγέρος είναι πάντα εδώ»...

 • A-
 • A+

«Μιλάνε για την αποτυχία του σοσιαλισμού. Πού είναι, όμως, η επιτυχία του καπιταλισμού στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία;» (Φιντέλ Κάστρο)

Μία πολύ μακρινή στο σήμερα Πρωτοχρονιά, σε έναν κόσμο σε πάρα πολλά διαφορετικό από τη σύγχρονη εκδοχή του, ολοκληρώθηκε ένα εγχείρημα που άντεξε μέσα στο χρόνο και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Την πρώτη ημέρα του 1959, λοιπόν, οι Κουβανοί επαναστάτες έμπαιναν ως οι νέοι θριαμβευτές στην Αβάνα. Η εξουσία του δικτάτορα Μπατίστα πέρναγε οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν και μία καινούρια σελίδα ξεκίναγε. Εκείνη η Πρωτοχρονιά ήταν η έναρξη της σοσιαλιστικής εποχής για το επονομαζόμενο -από εκεί και ύστερα...- και ως «νησί της Επανάστασης». Έξι χρόνια αργότερα, μάλιστα, ιδρυόταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, που αναλάμβανε την καθοδήγηση της νέας κουβανικής εξουσίας.

Η έναρξη αυτής της μακροχρόνιας επιτυχημένης διαδικασίας ήταν μία αποτυχία στα πρωταρχικά της στάδια. Μία ήττα στρατιωτικού περιεχομένου. Και αυτό γιατί ως έναρξη της επανάστασης στην Κούβα θεωρείται η αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης ενός στρατοπέδου από ομάδα επαναστατών στις 26 Ιουλίου 1953.

Η ομάδα αυτή είχε στις τάξεις της τον Φιντέλ Κάστρο, που (μαζί με τον αδερφό του Ραούλ) φυλακίστηκε, αλλά αυτό δεν έκαμψε το φρόνημά του. Αντιθέτως, τον έκανε πιο σίγουρο για όλα, έτσι ώστε να έρθει λίγα χρόνια μετά η δικαίωση των οραμάτων και των σχεδίων του. Στο ενδιάμεσο έλαβε χώρα και η καθοριστική γνωριμία του Φιντέλ Κάστρο με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Στο ξεκίνημα του τελευταίου έτους της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Κούβα είναι εδώ. Αντέχοντας στο αμερικανικό εμπάργκο πέντε περίπου δεκαετιών, μη λυγίζοντας από την κατάρρευση του μπλοκ του υπαρκτού σοσιαλισμού, και αντιμετωπίζοντας ένα εύρος εσωτερικών προβλημάτων.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία γενικευμένη απόπειρα ανανέωσης. Στα πρόσωπα, στις λογικές, στις κατευθυντήριες γραμμές, στο είδος των διεθνών σχέσεων (κυρίως με τις ΗΠΑ). Πραγματοποιούνται ανοίγματα ακόμα και σε καπιταλιστικές σχέσεις στην οικονομία, σε μία προσπάθεια «βαθιών αναπνοών». Για να ικανοποιήσει, ενδεχομένως, η σημερινή ηγεσία ανερχόμενες κοινωνικές τάξεις, επιθυμώντας να αποφευχθούν πολιτικές αναταράξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ταξική πάλη συνεχίζεται και στο σοσιαλισμό. Το μέλλον θα δείξει αν θα πετύχει σε αυτό που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται, αν θα είναι όλες αυτές οι εξελίξεις για «το καλό της πλειοψηφίας του κουβανέζικου κοινωνικού σώματος». Αν θα μπορέσει, εν τέλει, να χαραχτεί και να «περπατηθεί» με επιτυχία ο σύγχρονος κουβανικός δρόμος προς το σοσιαλισμό. Με τέτοιο τρόπο, που να αποτελεί παράδειγμα άξιο λόγου και υπο-στήριξης από τα όποια τμήματα της παγκόσμιας κοινότητας έχουν κοντινές αντιλήψεις.

Τέτοια παραδείγματα, στο σήμερα, διατηρούν την επικαιροποιημένη τους διάσταση. Εξαιτίας, μάλιστα, του παγκόσμιου συσχετισμού δύναμης, το παράδειγμα της Κούβας γίνεται πολύ πιο σημαντικό από όσο μπορεί να ήταν τα χρόνια, π.χ. του 1970 ή του 1980. Αποδεικνύει, δε, πως δεν είναι ουτοπία το όραμα για έναν διαφορετικό κόσμο, για μία άλλης λογικής απόπειρα. Για μία κοινωνία, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών. Στο μέτρο του εφικτού κάθε φορά. Στο μέτρο που ορίζουν οι συνειδητότητες των συνασπισμένων πολλών και ο βαθμός περιορισμού της ισχύος του όποιου αντίπαλου στρατοπέδου. Στο μέτρο που τα λάθη και οι παρεκτροπές δεν αποβαίνουν εις βάρος του κεντρικού σκοπού. 

Κοινωνικά πειράματα με συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές σταθερές, που αποτελούν μειοψηφίες στο σύγχρονο κόσμο, κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση για αναζήτηση διαφορετικών δρόμων. Αυτό, μάλλον, είναι στο σήμερα η μεγαλύτερη προσφορά της σοσιαλιστικής Κούβας στην ανθρωπότητα.

Για αυτό και «οι γκεριγέρος είναι πάντα εδώ»... Ίσως δυσκολευτούμε να τους αναγνωρίσουμε, ίσως πιέσουμε πολύ τον εαυτό μας να αποδεχτούμε τη σημειολογία τους, ίσως φοβηθούμε να προβούμε δημοσίως σε τέτοια δημόσια αναμόχλευση, ίσως επηρεαστούμε πρόσκαιρα σε κάποιο βαθμό από τα πιο αληθοφανή επιχειρήματα της «άλλης πλευράς».

Όμως, κάθε ένας άνθρωπος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο δεν μπορεί παρά να ψάχνει στην ιστορία για να βρίσκει αφενός τα απαραίτητα ψυχολογικά του πατήματα, και αφετέρου τις αφορμές για σκέψεις που θα τον ωθήσουν σε μελλοντικές επάρκειες στα όποια καθήκοντα προκύψουν... Σε τέτοιες διεργασίες, που ακόμα είναι κατά βάση εσωτερικές, η σημαία της σοσιαλιστικής Κούβας βρίσκεται σε  αρκετά περίοπτη θέση για να μπορούμε να την αγνοήσουμε....

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
60 χρόνια Επανάστασης άνοιξαν τους πολιτιστικούς ορίζοντες του κουβανικού λαού
Στόχος της Κουβανικής Επανάστασης του 1959 ήταν εξαρχής η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου του κουβανικού λαού, μέσα από την ολόπλευρη λαϊκή συμμετοχή στο έργο της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας.
60 χρόνια Επανάστασης άνοιξαν τους πολιτιστικούς ορίζοντες του κουβανικού λαού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θρυλικό πλοίο «Granma» πιάνει Στέγη
Σχεδόν 60 χρόνια μετά την κουβανέζικη επανάσταση, ο Στέφαν Κέγκι από την τολμηρή ομάδα επιχειρεί να αναδομήσει την κουβανική ουτοπία και τις ματαιώσεις της.
Το θρυλικό πλοίο «Granma» πιάνει Στέγη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξήντα χρόνια Κουβανικής Επανάστασης
Πέρασαν 60 χρόνια από την 1η Γενάρη 1959 που ο Επαναστατικός Στρατός, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, μπήκε στην Αβάνα. Ηταν μια αντιιμπεριαλιστική επανάσταση που άνοιγε ελπιδοφόρους...
Εξήντα χρόνια Κουβανικής Επανάστασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιντέλ Κάστρο
Το μίσος καταλήγει σε παραζάλη, δηλαδή σε πλήρη σύγχυση των ανθρώπινων διανοητικών λειτουργιών. Κάποιοι λοιπόν, εκ των συντελεστών των διεθνών συσχετισμών, χαρακτήρισαν «δικτάτορα» τον εκδημήσαντα πολιτικό...
Φιντέλ Κάστρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολα τα ’χε η Μαριωρή...
Πάντως εκείνον τον καιρό, τον παλιό, κάπως έδεσαν τα υλικά και η επανάσταση έγινε. Και, ως συνήθως, επειδή δεν άρεσε σε όλους, με το που έγινε, ξέ-γινε. Μια που διώξαμε τους Τουρκαλάδες, μια που φέραμε άλλους...
Ολα τα ’χε η Μαριωρή...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας