Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δύναμη της Κεντροαριστεράς στις πρόσφατες εκλογές
EUROKINISSI

Η δύναμη της Κεντροαριστεράς στις πρόσφατες εκλογές

  • A-
  • A+

Στις αναλύσεις των αποτελεσμάτων των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών (Β. '15), τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή συγκρίθηκαν με εκείνα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 (Β. '12). Οι συγκρίσεις, όμως, αυτές δεν αποκάλυψαν τις μεταβολές της δύναμης της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς στις Β. '15, όπως είχε αποτυπωθεί στις εκλογές του 2009 (Β. '09) και, πολύ περισσότερο, πριν από 30 χρόνια, στις εκλογές του 1985 (Β. '85).

Στο άρθρο αυτό θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των Β. '15 τόσο με εκείνα των Β. '12 και Β. '09 όσο και με των Β. '85 και, όπως θα φανεί από την ανάλυση που ακολουθεί, προκύπτουν πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και ερωτήματα. Πρώτα, όμως, πρέπει να επισημάνουμε τη μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες (των ψηφισάντων) στις Β. '15 σε σχέση με εκείνον των Β. '09. Πιο συγκεκριμένα:

Στις Β. '09 οι ψηφίσαντες ήταν 7.044.606 ενώ στις Β. '15 μόνο 6.330.786. Διαφορά -713.820. Μεγαλύτερη ήταν η διαφορά με τους ψηφίσαντες (6.216.798) στις Β. '12 (-827.808). Στις Β. '85 όμως, οι ψηφίσαντες ήταν 6.422.352, αριθμός που είναι μεγαλύτερος(!) από εκείνον των Β. '12 και των Β. '15. Αυτή η διαπίστωση πρέπει να προβληματίσει πολύ τα πολιτικά κόμματα. Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι της μη προσέλευσης στις κάλπες ενός τόσο μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων;

Ερχομαι τώρα στη σύγκριση της δύναμης των κομμάτων στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Στον Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή ξεπερνώντας το 3% στις εκλογές αυτές με προσθήκες των ποσοστών των κομμάτων που μετείχαν σε δύο τουλάχιστον από αυτές, αλλά μπήκαν στη Βουλή μόνο σε μία από αυτές. Πρόκειται για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) που μπήκε στη Βουλή μόνο στις Β. '09 και τη ΔΗΜΑΡ που μπήκε μόνο στις Β. '12 Παραθέτουμε, επίσης, το ποσοστό που πήρε στις Β. '15 το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός και το οποίο δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά ουσιαστικά, είναι τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

Στον Πίνακα τα κόμματα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Την Κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι) και Κεντροδεξιά (Ν.Δ., ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες). Κατατάξαμε το Ποτάμι στην Κεντροαριστερά διότι από μια ανάλυση των αποτελεσμάτων των Β. '15 (όχι των δημοσκοπήσεων) προέκυψε ότι η κύρια δύναμή του προέρχεται από την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και τη συρρίκνωση της δύναμης της ΔΗΜΑΡ. Στην κάθε ομάδα δίνονται τα αθροίσματα των ποσοστών που πήραν τα κόμματα που την αποτελούν και στο τέλος του Πίνακα δίνεται το συνολικό άθροισμα των ποσοστών και των δύο ομάδων.

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι:

  • Παρά την παρέλευση 24 ετών από τις Β. '85 μέχρι τις Β. '09 και 30 ετών μέχρι τις Β. '15, το άθροισμα της δύναμης των δύο ομάδων κομμάτων παράμεινε σχεδόν αμετάβλητο (οι διαφορές είναι ασήμαντες).
  • Δεν υπάρχουν, επίσης, μεγάλες διαφορές στα αθροίσματα των δύο ομάδων κομμάτων στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Η μείωση της δύναμης της Κεντροαριστεράς στις Β. '12 αποκαταστάθηκε στις Β. '15 και η δύναμη της Κεντροδεξιάς, που αυξήθηκε στις Β. '12, επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα στις Β. '15.
  • Εκεί, όμως, που υπάρχουν μεγάλες διαφορές είναι ο αριθμός των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές αυτές. Στην Κεντροαριστερά στις Β. '85 μπήκαν δύο, στις Β. '09 τρία και στις Β. '12 και Β. '15 τέσσερα. Στην Κεντροδεξιά στις Β. '85 ένα, στις Β. '09 δύο και στις Β. '12 και Β. '15 τρία.
  • Στις Β. '12 και Β. '15 η Χρυσή Αυγή πήρε τη θέση που κατείχε ο ΛΑΟΣ στις Β. '09, ενώ το ποσοστό που πήρε το Ποτάμι στις Β. '15 είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο της ΔΗΜΑΡ στις Β. '12.
  • Τα κόμματα ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι έχουν την τύχη που είχαν σε παλαιότερες εκλογές η Εθνική Παράταξη, η ΔΗΑΝΑ, η Πολιτική Ανοιξη και το ΔΗΚΚΙ.
  • Η πρωτοφανής συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ μέσα σε 5 μόλις χρόνια κατά -39,24% συνολικά πήγε σταδιακά στην αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στις Β. '12 (+22,29%) και στις Β. '15 (+9,45%) και το υπόλοιπο ποσοστό στο ΚΙΔΗΣΟ (2,46%) και σε άλλα κόμματα.
  • Η μείωση της Ν.Δ. σε 5 χρόνια κατά 5,66% πήγε στις Β. '12 στον ΛΑΟΣ και στις Β. '15 στη Χρυσή Αυγή.

Δεδομένων: από τη μια μεριά τής μέσα σε λίγα χρόνια μεγάλης αύξησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και της συρρίκνωσης της δύναμης των μικρών κομμάτων (ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) και από την άλλη της ρευστότητας που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, το ερώτημα που γεννιέται είναι αν η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί ή θα έχουμε διαφορετικές εξελίξεις. Ο χρόνος θα δείξει.

*πρώην: αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
Οι διαδοχικές απόπειρες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς περιορίστηκαν συχνά σε μια συζήτηση ανάμεσα σε κύκλους και προσωπικότητες παρά σε πραγματικούς κοινωνικούς χώρους.
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες
Στις εκλογές, παρά τη νίκη της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε ένα εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικομματισμού. Κατά κάποιον τρόπο, στις κάλπες εκδόθηκε η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής;
Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
Τέλος εποχής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να εξοβελιστεί η Αριστερά;
Κάθε φορά στις εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχει και ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αποτυπωθεί η αντιπαλότητα προς την Αριστερά, όλων των αποχρώσεων, αλλά κυρίως προς τον...
Να εξοβελιστεί η Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να...
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
Η κρίση αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μινώταυρος των πολιτικών κομμάτων. Επομένως δεν είναι έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με αυτή τη διαφορά, αν και δεν την ανέμενε.
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας