• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 30.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταρρύθμιση ή μνημονιακή υποχρέωση;

 • A-
 • A+

Στις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή ενός κλειστού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ανάλογου με εκείνο που ισχύει στη Μ. Βρετανία, όπου κανείς δεν θα μπορεί να επισκεφθεί ειδικό γιατρό, αν δεν έχει παραπεμφθεί από τον γενικό οικογενειακό γιατρό του (gatekeeping).

Πρόκειται για μια από τις πολλές γνωστές μνημονιακές πολιτικές ξένων, υποτίθεται ειδικών, τεχνοκρατών, όπως όλες εκείνες που ήδη αποκαλύφθηκαν.

Να σημειωθεί ότι:

 • Ηδη αναγνωρίζεται διεθνώς η αποτυχία και η επικινδυνότητα του συστήματος αυτού στη Μ. Βρετανία, όπου διερευνώνται τροποποιήσεις.
 • Δεν υπάρχει στην Ελλάδα υποδομή, δηλαδή επαρκής αριθμός γενικών ιατρών, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό ειδικών ιατρών που διαθέτουμε.
 • Δημιουργείται μια καινούργια, αέναη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τον ασθενή πολίτη.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτού του μνημονιακού μέτρου είναι ο οικογενειακός ιατρός (Ο.Ι.). Φυσικά, ο Ο.Ι. θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και να λειτουργεί, αλλά χωρίς την εφαρμογή του μνημονιακού gatekeeping, που εν προκειμένω είναι το ζητούμενο.

Η κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει επαρκή αριθμό Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και να προσελκύσει ιδιώτες γιατρούς, που θα συμβάλλονταν ως Ο.Ι.

Εν όψει του αδιεξόδου που προέκυψε από τις αστοχίες, αλλά και κάτω από την πίεση των «θεσμών» να λειτουργήσει το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας μετέτρεψε παράνομα και αυθαίρετα τους γενικούς ιατρούς (Γ.Ι.), τους παθολόγους (ΠΘ) και τους παιδιάτρους (ΠΔ) που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) (πρώην ΙΚΑ ) σε Ο.Ι. !

Οπως προκύπτει από τον Ν. 4486/17, όπου περιγράφονται τα καθήκοντα του Ο.Ι., αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα του θεραπευτή ιατρού (Θ.Ι.) στο Κ.Υ.

Στα καθήκοντα του Ο.Ι. περιλαμβάνονται δράσεις στην Κοινότητα (Πρωτογενής Πρόληψη) και επισκέψεις κατ’ οίκον, τη στιγμή που τα καθήκοντα του Θ.Ι. του Κ.Υ. ασκούνται υποχρεωτικά μέσα στη Μονάδα. Πέραν τούτου, ο ΠΘ και ο ΠΔ καλούνται να «συνδιαχειρίζονται διαταραχές ψυχικής υγείας», τη στιγμή που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην Ψυχιατρική, έστω για μία ημέρα μετά το πτυχίο. Ο Θ.Ι. εργάζεται για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ ο Ο.Ι. μόνο για τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό. Πολλοί ΠΘ και ΠΔ έχουν εξειδικευτεί σε επιμέρους αντικείμενα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) και προσφέρουν τις ειδικές γνώσεις τους στο σύνολο του πληθυσμού, που τις χρειάζεται. Με τη μετατροπή τους σε Ο.Ι., αυτή η δυνατότητα θα περιοριστεί μόνο σε έναν μικρό αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών.

Παράλληλα, θα είναι αδύνατη η ορθή επιστημονικά λειτουργία των Κ.Υ., χωρίς τη συμμετοχή των -λίγων άλλωστε- Γ.Ι., ΠΘ και ΠΔ που υπηρετούν σήμερα σε αυτά. Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται πλέον μόνον για τον μικρό εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό! Οι γιατροί των Κ.Υ., που μετατράπηκαν αυθαίρετα σε Ο.Ι., έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στον αγώνα αυτόν έχουν την αμέριστη στήριξη της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ.

Δεν διαφωνούμε με τον θεσμό του Ο.Ι., αλλά με το gatekeeping! Θεωρούμε αναφαίρετο εργασιακό, επαγγελματικό, αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα τη συμμετοχή των γιατρών των Κ.Υ. στο σώμα των Ο.Ι. μόνο με τη θέλησή τους!

Αν οι αλλαγές γίνονται ως μεταρρύθμιση, πρέπει να ξεκινήσουν με σταθερά βήματα και να κινηθούν προς την ορθή κατεύθυνση, έστω πιλοτικά στην αρχή, και να ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου.

Αν, αντίθετα, γίνουν βεβιασμένα και καταναγκαστικά, είναι σαφές όχι μόνον ότι πρόκειται για ακόμη μια εμμονική μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και ότι είναι καταδικασμένες σε παταγώδη αποτυχία.

Εξάλλου κανένα σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία χωρίς τη συναίνεση αυτών που καλούνται να το εφαρμόσουν.

* Ο Π. Ψυχάρης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), ο Γ. Μπακούλας γενικός γραμματέας και ο Ι. Μπίτσικας μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών
Ενα τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι κλειστό μόνο και μόνο για 130 κλίνες COVID-19 αφήνοντας ακάλυπτη μια περιοχή με πολλά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άγνωστοι Στρατιώτες
Όμως εκείνοι που μάχονται καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στα δημόσια νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές κ.ά., συνήθως είναι απόντες από τα κανάλια.
Άγνωστοι Στρατιώτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παραλειπόμενα μιας δύσκολης στιγμής
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέστη, ως γνωστόν, λιποθυμικό επεισόδιο.
Τα παραλειπόμενα μιας δύσκολης στιγμής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Healthreport.gr. με τίτλο «Οταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές», θέλω να διατυπώσω κάποιες...
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακμή των Πολυϊατρείων και οι κραυγές αγωνίας
Η κατάσταση στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή στα ΠΕΔΥ, είναι τραγική. Καθημερινά απαξιώνονται και ιδιαίτερα στην επαρχία στέκουν σαν άδεια κουφάρια με ελάχιστους γιατρούς....
Η παρακμή των Πολυϊατρείων και οι κραυγές αγωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας