• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσίπρας - Ιερώνυμος

 • A-
 • A+

Ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης έκανε το όραμα πράξη στην Ορθοδοξία και στην Ανατολική Εκκλησία εν γένει, όταν δεν υπήρχαν εθνικά κράτη στα Βαλκάνια, τοποθετώντας ως διευθυντή στην Πατριαρχική Σχολή, γύρω στα 1624, τον φιλόσοφο Θεόφιλο Κορυδαλέα (1570 – 1646). Ριζοσπάστης αριστοτελικός φιλόσοφος ο Κορυδαλέας, πραγματοποίησε τομή στα μαθήματα της Πατριαρχικής Σχολής, διαχωρίζοντας τη Φιλοσοφία, επομένως και την Επιστήμη από τη Θεολογία και το αλάθητο που αυτή εμπεριέχει.

Αυτό είχε ως συνέπεια, αρκετά χρόνια πριν από την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη στον βαλκανικό χώρο, φυσικά, και στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης δημιούργησε σημαντικά πνευματικά και πολιτικά στελέχη με την ευρύτερη έννοια του όρου, που μπορούσαν να ασκήσουν ηγεμονία στο καταπιεστικό περιβάλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να εμπνεύσουν την αξία της ελευθερίας, που αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, η καλλιέργεια αυτή επεκτάθηκε και στη Ρωσία με τους αδελφούς Λειχούδη ή Λυκούδη, στην πόλη Νόβγκοραντ.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία, αλλά και τον αυτοκαθορισμό των άλλων λαών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ένας θρησκευτικός ηγέτης με παιδεία βάθους, ο Κύριλλος Λούκαρης, οραματίστηκε και απογείωσε την ελευθερία των λαών. Αποτέλεσμα, η λαϊκή θρησκευτικότητα να ενισχυθεί με την κριτική σκέψη, για να δεχθεί την οικουμενικότητα των ριζοσπαστικών ιδεών της φιλοσοφίας, που ταυτόχρονα εμβάθυνε στην οικουμενικότητα των αξιών του Ευαγγελίου, με πορεία προς την ελευθερία. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τεράστιες εσωτερικές συγκρούσεις με το αντιδραστικό σχολαστικό ρεύμα σκέψης.

Οι μεγάλες τομές, για να γίνουν στις μεταβατικές εποχές ή στις σκοτεινές περιόδους από οράματα καθολικού πολιτικού και κοινωνικού ανθρωπισμού, χρειάζονται, τόλμη, στρατηγική και βαθιά συνείδηση χρέους. Ο γόνιμος διάλογος που έχει αρχίσει να γίνεται επιτέλους σήμερα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, πρέπει να βυθιστεί στην αυτογνωσία μιας βαθύτερης συνείδησης και ιστορικής γνώσης, με ορίζοντα την υπέρβαση της εποχής μας. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που συντελείται, σκοτώνει την κριτική σκέψη, αλλά συγχρόνως, με εργαλείο το μεταμοντέρνο, πλευρές της Τεχνολογίας τις νοηματοδοτεί η Ακροδεξιά, η οποία παραχαράσσει και τη μεταφυσική προς την κατεύθυνση ενός υπερανθρώπου – τεχνανθρώπου με τη δύναμη και τη βία ως αυτοσκοπούς. Εδώ ο διάλογος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Εκκλησίας έχει πεδίο δόξης λαμπρό.

Ο κ. Ιερώνυμος να οδεύσει στα χνάρια του Λούκαρη και ο κ. Τσίπρας του Θεόφιλου Κορυδαλέα, με όχημα τον συλλογικό διανοούμενο κριτικής σκέψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκκλησία και κράτος: δυναμικές αλλαγής
Η συμφωνία πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου πρέπει να ιδωθεί όχι στατικά, αλλά υπό το πρίσμα αυτής της δυναμικής. Η αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας είναι επιβεβλημένη. Ο τρόπος, ο μηχανισμός με τον οποίο...
Εκκλησία και κράτος: δυναμικές αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητούμενο το ύψος της επιδότησης προς την Εκκλησία
Η συμφωνία αφορά μόνο το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θετικό βήμα. Οπωσδήποτε και εφόσον κυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο, η συμφωνία προϋποθέτει ένα βασικό ζητούμενο, να...
Ζητούμενο το ύψος της επιδότησης προς την Εκκλησία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρεξηγημένη εκκοσμίκευση
Με αφορμή την προ-συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου και την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης ήρθε ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση περί εκκοσμίκευσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εκκοσμίκευση...
Η παρεξηγημένη εκκοσμίκευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα επικίνδυνα μετέωρο βήμα
Οι κληρικοί θα χάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και για τον λόγο αυτό διαμαρτύρονται, φοβούμενοι ότι η προστασία που τους παρέχει το κράτος έναντι των προϊσταμένων τους χάνεται και εφεξής οι τελευταίοι θα...
Ενα επικίνδυνα μετέωρο βήμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονή Αβάσσου
Αυτή την αίσθηση είχα ταξιδεύοντας στη Μονή Αβάσσου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο της Μικρής Λάκκας Σουλίου, στον δρόμο προς τις πηγές του μυθικού Αχέροντα. Που μας θυμίζει, χιλιάδες χρόνια τώρα, το...
Μονή Αβάσσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αδώνιδος κήποι»;
Σήμερα εκτός από τις «μοντέρνες» μορφές χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» συνυφαίνονται με πρακτικές «νεοφασισμού» και κινήσεις «αντι-εμβολιαστών».
«Αδώνιδος κήποι»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας