Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άστρο και Κρίνο

Άστρο και Κρίνο

  • A-
  • A+

έργα και ημέρες του Θάνου Ανεστόπουλου

Ο Θάνος Ανεστόπουλος (1967-2016) γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αυτός και τα δύο αδέρφια του ήταν παιδιά οικογένειας βιοπαλαιστών. Σε μικρή ηλικία μετακόμισαν στο Περιστέρι σε μία γειτονιά εσωτερικών μεταναστών, τη Νέα Ζωή. Ο Θάνος από τα νεανικά του χρόνια εκδήλωσε αγάπη για τη λογοτεχνία. Τα πρώτα βιβλία με τα οποία ήρθε σε επαφή τα βρήκε στα ράφια του πατρικού του σπιτιού, τα οποία αγόραζε η μητέρα του από πλανόδιους πωλητές. Μερικά από αυτά ήταν τα άπαντα του Ντοστογιέφσκι, το Κεφάλαιο του Μαρξ, τα άπαντα του Βάρναλη, του Ρίτσου και μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν. Το πρώτο βιβλίο που διάβασε ήταν το Χωρίς Οικογένεια του Έκτορα Μαλό.

Σιγά, σιγά, ανακάλυπτε το έργο κι άλλων ποιητών και λογοτεχνών. Πολλοί από αυτούς επέδρασσαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του ψυχισμού του και, κατά προέκταση, στο καλλιτεχνικό του έργο. Ο Ρεμπώ, ο Μπωντλαίρ, ο Πόε, ο Κάφκα, ο Μπουκόφσκι, ο Καρυωτάκης, η Πολυδούρη και ο Καββαδίας ήταν σημεία αναφοράς για τον Ανεστόπουλο από νωρίς. Από μουσικούς και στιχουργούς έτρεφε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη εκτίμηση στους Tom Waits, Nick Cave και Ian Curtis. Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν το “Space Oddity” του David Bowie. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταξίδια και η ελευθερία που του πρόσφεραν υπήρξαν επίσης καθοριστικά για τη διαμόρφωση της αισθητικής του, της "αισθητικής του δρόμου", όπως την έχει αποκαλέσει. Στα μάτια του, αυτή η αισθητική, αντιπροσώπευε τόσο την ανεμελιά, όσο την αναζήτηση και τη δίψα για επικοινωνία και ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Άλλες επιρροές που διέθετε ήταν αναμφίβολα η κουλτούρα των sixties και η goth μυθολογία.

Όπως είχε δηλώσει, κοντά στην ενηλικίωση, εκείνος και οι φίλοι του είχαν σαν όνειρο να γίνουν συγγραφείς ή ποιητές. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, ενσαρκώθηκε με την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν τα "Διάφανα Κρίνα" με την ποίηση. Στην αισθητική των Κρίνων οι στίχοι έρχονταν πάντα πρώτοι και η μουσική απλά ακολουθούσε. Σαν να ήταν μόνο ένα μέσο, μία αφορμή για την ανάδειξή τους. Ήταν και η εποχή τότε ευνοϊκή: με την ανάπτυξη του punk στην Ελλάδα, του new wave, της dark σκηνής. Και ο Θάνος βρέθηκε ανάμεσα στις ριπές τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θυμάμαι ότι δεν είπα ποτέ πάμε να κάνουμε μια μπάντα. Έλεγα πάμε να βάλουμε μουσική στα ποιήματα. Θυμάμαι στις πρόβες ότι, αντί να κουρδίζουμε τα όργανα, καθόμασταν πολλές ώρες γύρω από ένα τραπέζι και αναλύαμε τον κάθε στίχο».

Το πρώτο συγκρότημα που δημιούργησε ο Ανεστόπουλος ήταν οι "Crazy Pattapoef" το 1984. Σ’ αυτό συμμετείχε ο Τάσος Μαχάς (από τους γνωστούς) και αργότερα, το 1991, με την προσθήκη των υπόλοιπων μελών (Νίκο Μπαρδή, Παντελή Ροδοστόγλου, Κυριάκο Τσουκαλά) μετονομάστηκαν σε "Διάφανα Κρίνα". Το όνομα "Crazy Pattapoef" προήλθε από τις κούκλες "Παταπούφες" της εταιρείας "El Greco" της δεκαετίας του 1980. Τα "Διάφανα Κρίνα" προέκυψαν από τον στίχο του Θάνου στην πρώτη περίοδο τους: "Είναι τόσο κρίμα για τα άσπρα διάφανα κρίνα να είναι τόσο χλωμά".

Στο συγκρότημα των Κρίνων ο Ανεστόπουλος αναλαμβάνει τον ρόλο του στιχουργού, του συνθέτη και του ερμηνευτή. Ταυτόχρονα, παίζει κιθάρα και, πολλές φορές, πιάνο και φυσαρμόνικα. Τέλος, επιμελείται το μεγαλύτερο μέρος του art work των εξωφύλλων τους. Μέσα στα σχεδόν είκοσι χρόνια της πορείας τους με τον Θάνο (1991-2009), τα Διάφανα Κρίνα δημοσίευσαν έξι δισκογραφικές δουλειές: “Έγινε η απώλεια συνήθειά μας” (1996), “Κάτι σαράβαλες καρδιές” (1998), “Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές” (2000), "Ότι απόμεινε απ' την ευτυχία" (2003), "Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους” (2005), “Κι η αγάπη πάλι θα καλεί” (2008). Επίσης εξέδωσαν τρία cd singles: “Λιώνοντας Μόνος / Κάτω από το Ηφαίστειο” (1994), “Είναι που όλα ήρθαν αργά” (2000), “Καινούριος Τόπος / Κάτω από το Ηφαίστειο” (2001). Την ίδια περίοδο συμμετέχουν σε πολλές συλλογές και αφιερώματα άλλων καλλιτεχνών. Το “Μουχλαλούδα: Η Μπαλάντα της Φωτιάς” στη συλλογή “Το Μαγικό Βοτάνι” (1994), το οποίο αφιερώνουν στην Κατερίνα Γώγου. Τη διασκευή του “Θάνατος” στη μουσική συλλογή “Στον Π. Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο” (2000). Έπαιξαν σε αμέτρητες συναυλίες. Συχνά, μοιράστηκαν τη σκηνή με μεγάλα ξένα συγκροτήματα, όπως οι "Sisters of Mercy" και οι "Tindersticks".

Παράλληλα με τα Κρίνα, ο Ανεστόπουλος θα σχεδιάσει ανεξάρτητες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Το 2002 θα ξεκινήσει τις ακουστικές εμφανίσεις με την κιθάρα του στο μπαρ "Closer". Θα γράψει μουσική για την παράσταση "Δις Τζούλια" (μαζί με τα Διάφανα Κρίνα και τον Νίκο Πλάτανο), όπως και για την παράσταση "Σ’αγαπώ και μου … λύπης". Τέλος, το ορχηστρικό άλμπουμ “Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους” (2005) συνοδεύθηκε από ένα βιβλίο με ζωγραφιές και σχέδια του Ανεστόπουλου, που οπτικοποιούν στίχους και ποιήματα των Κρίνων.

Την 1η Ιουνίου του 2009 ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος η διάλυση του. Το κείμενο υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του, εκτός από τον Θάνο. Αργότερα, στην ίδια σελίδα, θα ακολουθήσει προσωπική ανακοίνωση του Ανεστόπουλου. Σ’ αυτή παρατίθενται οι προσωπικοί λόγοι που τον οδήγησαν στην αδυναμία εξακολούθησης της συμπόρευσης του με τα Διάφανα Κρίνα, αναφέροντας τις δυσκολίες και τα σκοτεινά σημεία με τα οποία ήταν αντιμέτωπος σε εκείνη τη φάση της ζωής του. Τη διάλυση των Κρίνων δεν θα την ξεπεράσει εύκολα το φανατικό κοινό τους. Αργότερα, και οι δύο επιστολές αφαιρέθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος.

Μετά τη διάλυση των Κρίνων ο Ανεστόπουλος ακολουθεί μοναχική πορεία. Αρχικά, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες / μουσικούς (Νίκος Πλάτανος, Νίκος Γιούσεφ, Σοφία Ευκλείδου, Χρήστος Λιάτσος), παρουσιάζει το μουσικό πρότζεκτ "Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν". Στις παραστάσεις αυτές δοκιμάζει μελοποιήσεις αγαπημένων του ποιητών, καθώς και την παρουσίαση νέων στίχων και συνθέσεων. Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, θα κυκλοφορήσει από την "Inner Ear" ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Ως το Τέλος". Ο δίσκος αυτός έμελλε να είναι και ο τελευταίος, όσο βρισκόταν στη ζωή. Το “Ως το Τέλος” θυμίζει σε πολλά σημεία τα σκοτεινά και υπαρξιακά μουσικά μονοπάτια των Διάφανων Κρίνων. Τολμάει, επίσης, νέες συνθέσεις σε δημοφιλείς μελοποιήσεις ποιημάτων, όπως το “Γράμμα ενός Αρρώστου” του Νίκου Καββαδία.

Στα μοναχικά του χρόνια ο Ανεστόπουλος θα εμφανιστεί επανειλημμένα σε γνήσια μουσικά στέκια που ταυτίζονται με το αισθητικό του στίγμα. Το Gagarin 20527, το An, η Αυλαία, το White Noise, η Απανεμιά, οι Χάρτες, κ.α. θα υποδεχθούν πολλές φορές τον Θάνο και το ολιγομελές πιστό κοινό του. Συχνά, οι μουσικές εμφανίσεις του συνοδεύονταν από εκθέσεις ζωγραφικής των έργων που ο ίδιος ετοίμαζε.

Αξιομνημόνευτη είναι η τριετία των εμφανίσεων του στη μπουάτ "Απανεμιά". Εκεί, κάθε Τρίτη, ο Θάνος αφήνεται κυριολεκτικά στην αύρα των ποιητών. Τολμάει τη μελοποίηση πολλών ποιημάτων και ξεκινάει θεματικά αφιερώματα σε μεγάλους εγχώριους και ξένους ποιητές: Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Κατερίνα Γώγου, Κική Δημουλά, Ναζίμ Χικμέτ, Αρθούρος Ρεμπώ, Σαρλ Μπωντλαίρ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Σύλβια Πλαθ, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Τσαρλς Μπουκώφσκυ, Φεντερικο Γκαρθία Λόρκα είναι μερικοί από τους πολυάριθμους ποιητές που παθιασμένα καταπιάστηκε. Στην Απανεμιά φιλοξένησε επίσης φίλους ποιητές, όπως ο Διονύσης Καψάλης, η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ο Λίνος Ιωαννίδης, ο Σταύρος Σταυρόπουλος αλλά και την κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη. Οι εμφανίσεις του στην Απανεμιά αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη στιγμή στη μοναχική πορεία του Θάνου, αφήνοντας παρακαταθήκη τις εβδομήντα (περίπου) μυσταγωγικές παραστάσεις του. Όλες είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο και είναι ελεύθερες (μετά από δική του επιθυμία) και αναρτημένες στο youtube.

Η μουσική πορεία του Ανεστόπουλου ήταν έντονα πολιτικοποιημένη. Ο ίδιος θα συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες αλληλεγγύης, συνήθως του αντιεξουσιαστικού χώρου ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς56. Παράλληλα, πολλά τραγούδια του θα συμπεριληφθούν σε ταινίες μικρού μήκους. Ένα τραγούδι του θα συμπεριληφθεί στην παράσταση "Δον Ζουάν" του Εθνικού Θεάτρου. Από τις εκδόσεις "Bibliotheque", θα κυκλοφορήσει το 2015 η πρώτη του ποιητική του συλλογή με τίτλο "Αρχίζω με το σ΄αγαπώ".

Λίγο πριν την κυκλοφορία της, στις 5 Μαΐου του 2015, ο Ανεστόπουλος θα ανακοινώσει από την προσωπική του σελίδα στο facebook ότι πάσχει από επιθετική μορφή μεταστατικού καρκίνου των οστών58. Με τη διάδοση της είδησης θα οργανωθούν πολλές συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης για τη θεραπεία του ανά την Ελλάδα. Αποκορύφωμα όλων, οι δύο (sold out) βραδιές 10/09/201559 και 11/09/2015 στην Τεχνόπολη με τίτλο «Κι η αγάπη πάλι θα καλεί». Εκεί, τα Διάφανα Κρίνα επανενώνονται μετά από επτά χρόνια απουσίας. Η συναυλία πλαισιώθηκε από δημοφιλείς καλλιτέχνες και καλούς φίλους του Θάνου, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι Last Drive.

Το, αναπάντεχα σύντομο, κύκνειο άσμα του Θάνου εκτυλίσσεται λίγους μήνες αργότερα. Στις 14 Μαΐου του 2016 ανεβάζει στο κατάμεστο Παλλάς τη μουσική παράσταση «Από τις ρίζες ως τα άνθη του καλού». Με την παράσταση αυτή ο Ανεστόπουλος αποχαιρετάει τους συνοδοιπόρους και τους συντρόφους του, καθώς η κατάσταση της υγείας είναι πια μη αναστρέψιμη. Η παράσταση έχει ως θέμα μια περιήγηση στις ποιητικές και μουσικές επιρροές του από την Πολυδούρη μέχρι και την περίοδο δημιουργίας του με τα Διάφανα Κρίνα. Στη συγκεκριμένη βραδιά συμμετέχουν πολλοί φίλοι και συνεργάτες του, όπως ο Γρηγόρης Κλιούμης και ο Κώστας Παρίσσης από τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Μανώλης Αγγελάκης, ο Τηλέμαχος Μούσας και η Νάσια Γκόφα, ο Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), ο Λόλεκ (Γιάννης Αναγνωστάτος) και οι "Mani Deum". Όλοι μαζί θα αποδώσουν τις ενορχηστρώσεις του σε μουσικές των Michael Nyman, Nick Cave, Nina Simone, Tom Waits, Tindersticks και πολλών άλλων. Η ίδια παράσταση, που έμελλε να είναι και η τελευταία, ανέβηκε και στη Θεσσαλονίκη στη "Μονή Λαζαριστών" στις 29 Ιουνίου του 2016 με συμμετέχοντες τους Παύλο Παυλίδη, Γιάννη Αγγελάκα, Γιάννη Νάστα, Nomik, Jane Doe και Λίνα Παύλοβα. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016, στα 49 του χρόνια, ο Θάνος Ανεστόπουλος αναχωρεί για νέα σύμπαντα ανεξερεύνητα και, ίσως, πιο συναρπαστικά. Ο χαμός του θα γνωστοποιηθεί από τον συνεργάτη και στενό του φίλο Νίκο Γιούσεφ.

Μετά την απώλειά του, τον Δεκέμβριο του 2017, οι εκδόσεις "ΝΑΥΤΙΛΟΣ" θα εκδώσουν το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Διάφανα Χρόνια". Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται ποιήματα που είχε ετοιμάσει και δεν πρόλαβε να εκδώσει ο Θάνος, όσο ήταν στη ζωή. Στις 12 Μαρτίου του 2018 η "Inner Ear" θα κυκλοφορήσει, σε μια ειδική έκδοση διπλού CD, δέκα ακυκλοφόρητα κομμάτια του με τίτλο «Θάνος Ανεστόπουλος» (μαζί με τα κομμάτια του πρώτου του άλμπουμ σε νέο mastering). Τα κομμάτια αυτά θα περιλαμβάνονταν στον δεύτερο προσωπικό δίσκο που ετοίμαζε πριν τον πλήξει η ασθένεια του. Τα έξι από τα ανέκδοτα κομμάτια είναι σε δικούς του στίχους, ενώ στα υπόλοιπα έχει μελοποιήσει ποιήματα και στίχους των: Θανάση Γιαννακόπουλου, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Γιώργου Μυλωνογιάννη και Ιωάννη Πολέμη.

Στις 13 Απριλίου του 2018 τα "Αντισώματα" διοργάνωσαν μια μεγάλη (sold out) συναυλία στο ΚΥΤΤΑΡΟ αφιερωμένη στον Θάνο Ανεστόπουλο με τη συμμετοχή πολλών φίλων καλλιτεχνών που είχε συνεργαστεί στην πορεία του μετά τα Διάφανα Κρίνα (Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Υπόγεια Ρεύματα, The Boy, Λόλεκ, Edgar Alan Band, Alex & Stef, Nomik, Βάση Ντούλσι, Μανώλης Αγγελάκης & Στάθης Ιωάννου, The Norma Band, Νίκος Πλάτανος, Ground Zero. Σ’ αυτή τη συναυλία συμμετείχαν επίσης οι επί σκηνής συνοδοιπόροι του: Νίκος Γιούσεφ, Ειρήνη Τηνιακού, Σοφία Ευκλείδου, Γιώργος Κατσάνος, Αλέκος Βασιλάτος, Τηλέμαχος Μούσας & Χρήστος Λιάτσος).

Γνήσια καλλιτεχνική φύση, ο Θάνος Ανεστόπουλος αγκάλιασε τη μουσική, την ποίηση και τη ζωγραφική. Ιδιαίτερα την τελευταία, την είχε χαρακτηρίσει ως την "όμορφη γυναίκα που συνέχεια με φλερτάρει και δεν ξέρω πώς να της φερθώ". Στην εικαστική πτυχή του Θάνου, αξιομνημόνευτη είναι η έκθεση που ανέβασε με τίτλο "Remember your Mortality", η οποία έκανε τον γύρο της Ελλάδας και εισέπραξε διθυραμβικά σχόλια, όπου και αν φιλοξενήθηκε. Ζωγράφιζε – συνήθως - με κάρβουνο φτιάχνοντας εκατοντάδες σχέδια. Τα περισσότερα από αυτά τα χάριζε σε φίλους που παραβρίσκονταν στα live του.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ήταν, αναμφίβολα, ένας από τους πιο αξιόλογους μουσικούς και ποιητές της γενιάς του. Η στάση του επηρέασε πλήθος νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων με πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες, με δυσεπίλυτα υπαρξιακά ερωτήματα, με άσβεστη δίψα για δημιουργία και ζωή. Το έργο του άφησε πίσω μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών και ακροατών. Εκτός από το ταλέντο του και τη σπάνια καλλιτεχνική του υπόσταση, αξίζει να τον θυμόμαστε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την τοποθέτηση του απέναντι στη ζωή, που παρέμεινε θετική και αισιόδοξη ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές του στιγμές. Η απουσία του Θάνου αφήνει ένα δυσθεώρητο κενό στην, από κάθε άποψη, φτωχή νέο-ρομαντική προσέγγιση της τέχνης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, αφήνει και ένα πολύτιμο έργο που αξίζει να διαδοθεί σε όσους νιώθουν την ανάγκη να το γνωρίσουν.

Θα κλείσουμε με μία σχετική του φράση, από το κείμενο που είχε αναρτήσει ο ίδιος μερικούς μήνες πριν φύγει: “Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε”.

Μέσα μας είναι το Φως

Δείτε-Ακούστε: 

1 https://www.lifo.gr/mag/features/3190

2 http://www.musicpaper.gr/articles/item/8072-ksereis-ena-thano-anestopoulo-exei-ena-sygkrotima-tous-crazy-patatoel

3 https://www.youtube.com/watch?v=F1OKJxcJurY

4 https://www.youtube.com/watch?v=wkI26SkCTMA&t=7s

5 https://www.youtube.com/watch?v=BsbeW5J2blQ&list=PLi9oli9At7BysKpvbk3bRMxlw1H6-PKT3

6 https://www.youtube.com/watch?v=zEiAp1GYHEE

7 https://www.youtube.com/watch?v=8KfpLQshn6A&list=PL3AwxdZAZHM7tE1Jom_2lyLXGU0YWfVtA

8 https://www.youtube.com/watch?v=F-AVs3x-DJI&t=425s

9 https://www.youtube.com/watch?v=k8xuIry8yrE&list=PLWGI5t2Xv5-X0rjqldfTHi0AgQ9D86W3u

10 https://www.youtube.com/watch?v=a4SS5BljMlI

11 https://www.discogs.com/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%9A%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%95%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%CE%BF%CF%85-%CE%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%89%CF%81%CE%B8%CE%B1%CE%BD-%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%AC/release/1705127

12 https://www.youtube.com/watch?v=KcOJvTQttG4

13 https://www.youtube.com/watch?v=BCcn8WB5C3A&fbclid=IwAR0SsrbVS02oks4z6R13D4VEHvseJejoQ4IzGFM3vARYyL2jBmKXWQnJiRg

14 https://www.youtube.com/watch?v=a-4nv76e7Ec&fbclid=IwAR15rgzE6mcV7ao1QPExp4f68jh0kjmhf0Fe3t0TaL3KUSRiQoCgp8npSA0

15 http://www.mixgrill.gr/ar26500el-afierwma-19-xronia-rockwave-festival.html?fbclid=IwAR2pHEsqnhxBuMiJTRJqohmA1xOo7afDI7JSnjQ15JEjrQhdt0PEGuqzDns

16 https://www.youtube.com/watch?v=qpYci_e7QG8&fbclid=IwAR1_x2vny-ZpxRYITjYhpvyPsHtnpXsrgv-_4gIrNfmezO8AKxWVYqgGmhM

17 https://www.youtube.com/watch?v=_PT3DXOhHbk

18 http://eliaserver.elia.org.gr:8080/lselia/listres.aspx?lsid=121801&fcode=s703a&ftext=%CE%A3%CE%9A%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%A4%CE%97%CE%A3%20%CE%98%CE%A0&fval=%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85%2C%20%CE%88%CF%86%CE%B7&form=300009&fbclid=IwAR11g0Cc15Bf-BNvR1s8HDiEyEL_7BtCuhAtu7woEoNJemXhZBW_N9aCO9c

19 https://www.youtube.com/watch?v=B0rOkE6Bd7E&t=3s

20 https://www.insomnia.gr/forums/topic/296277-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1/

21 https://www.rocking.gr/news/Thanos_Anestopoulos_Anakoinwsi_xwris_poiitiko_oistro/6001

22 https://www.youtube.com/watch?v=dAw8rz03BpE (σημείο 3.23 κι έπειτα).

23 https://palaskostas.wordpress.com/2009/11/20/%CE%AD-%CE%AF-%CE%AC-%CE%AF-omicron/

24 https://www.youtube.com/watch?v=Goq6pFigW-M&t=594s

25 https://www.youtube.com/watch?v=ZroA4VVkqUw&list=PLVtxEJB0fJBEahcoeO1tfqcSEl6ZbT3Pr

26 https://www.youtube.com/watch?v=iUJK06W5-oA&index=6&list=PLVtxEJB0fJBEahcoeO1tfqcSEl6ZbT3Pr

27 https://www.youtube.com/watch?v=asxzgt6BpnI

28 https://www.youtube.com/watch?v=Pm0ILW-RojA&list=PLHKPC4iqzeWeDqU0K7Qz8qG1yNIY923Qi

29 https://www.youtube.com/watch?v=7l49B_Zx5rk&index=11&list=PLFkLomBP4nW9dSbKbHqeoJ9bdnxf-FO86

30 https://www.youtube.com/watch?v=r2xPr15jnHg&list=PLFkLomBP4nW-RowIsJto4nt_hDLpl7Vqf

31 https://www.youtube.com/watch?v=8ci39kIZMm8&list=PLQgpuL6Lf11Mz-z77eVNP1hShCbNdNqHl

32 https://www.youtube.com/watch?v=oE2huzNMkGs&list=PLFkLomBP4nW9iEI2tkELCz7j_e1-KvChv

33 https://www.youtube.com/watch?v=HsQoNcL1f5Y

34 http://boiteapanemia.blogspot.com/

35 https://www.youtube.com/watch?v=TcN8zT7ws7g

36 https://www.youtube.com/watch?v=KJ56L09Cn-A

37 https://www.youtube.com/watch?v=PbuUF2uNGLM&list=PLFkLomBP4nW9GIiUAY011dZsM0va1ZJdJ

38 https://www.youtube.com/watch?v=SrYme557Bkw

39 https://www.youtube.com/watch?v=WqNELSykLKU

40 https://www.youtube.com/watch?v=z1mmNIe1bao

41 https://www.youtube.com/watch?v=IJh2SSrnpZ8

42 https://www.youtube.com/watch?v=FOxHFYRbiWQ

43 https://www.youtube.com/watch?v=0VCOo4GQSWQ

44 https://www.youtube.com/watch?v=d62uazKwFQY

45 https://www.youtube.com/watch?v=-ayhBVGP6R0

46 https://www.youtube.com/watch?v=04VJDRVVAgo&t=59s

47 https://www.youtube.com/watch?v=FrYKnDP8FLQ&list=PLFkLomBP4nW8fWNzrq8gMXAosxDjyRsJ7

48 https://www.youtube.com/watch?v=Qc1fS5ubMt8&list=PLFkLomBP4nW9iorcTXsMKke4fbmC5sW9Y

49 https://www.youtube.com/watch?v=hoqBU7N10MM&list=PLFkLomBP4nW91PDqjLhf_h7r0c6L9al6j

50 https://www.youtube.com/watch?v=Iq6TyH1RKEI&list=PLFkLomBP4nW8PJVmctyeD77IapQeyk5Yn

51 https://www.youtube.com/watch?v=Dc53h1oAAoc

52 https://www.youtube.com/watch?v=yPkwXk6EbKo

53 https://www.youtube.com/watch?v=YI8PJ42apw0&index=2&list=PLFkLomBP4nW9GIiUAY011dZsM0va1ZJdJ

54 https://www.youtube.com/watch?v=Iz3YQCBwJwo

55 https://www.youtube.com/watch?v=mCuvCddNiRQ

56 https://www.youtube.com/watch?v=K2QkrsEZ_4Q&index=26&list=PLFkLomBP4nW89aLgQRs_Wtz9ltk0_HGBN

57 https://www.politeianet.gr/books/9786188138292-anestopoulos-thanos-bibliotheque-archizo-me-to-s-agapo-249512

58 https://tvxs.gr/news/moysiki/thanos-anestopoylos-pasxo-apo-epithetiko-karkino%E2%80%A6-ziste-tin-kathe-sas-mera

59 https://www.youtube.com/watch?v=Q8liMfkxLBw

60 https://www.youtube.com/watch?v=DekmnCa7ERU

61 https://www.youtube.com/watch?v=AfuEmz44rDk&t=3942s

62 https://www.youtube.com/watch?v=shm5C6JdknE

63 https://www.ant1.com.cy/life/anthropina/article/248637/efuge-apo-ti-zoi-o-thanos-anestopoulos-se-ilikia-molis-49-eton-/

64 https://www.youtube.com/watch?v=CFl0UGaeQao&t=32s

65 https://www.youtube.com/watch?v=Ak4YWT4e3PM&index=1&list=PLVtxEJB0fJBG8Sy_Mh9oQOUh9FaI4tAiz

66 https://www.youtube.com/watch?v=eHQtnFO-7ao

67 https://www.youtube.com/watch?v=05p4aq4VIvU

68 http://popaganda.gr/thanos-anestopoulos-pallas-review/

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυο ερωτήσεις για την ποίηση
Oι πιο άδολοι, αλλά και πιο έμπειροι αναγνώστες ποίησης θα πρέπει να διαγράψουν από τη σκέψη τους την ανώφελη γραμμή που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα, γιατί πέρα απ' αυτά τα σύνορα περιμένει, γυμνή...
Δυο ερωτήσεις για την ποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ονειρα με «πένθιμη μυρωδιά από λιβάνι»;
Πριν από λίγες ημέρες ετάφη στο χωριό που γεννήθηκε το 1926, στην Κέφαλο της Κω, ο Μανόλης Φουρτούνης. Ηταν πρωτίστως ποιητής (ο στίχος της τιτλοφόρησης του παρόντος κειμένου προέρχεται από το «Εγγραφές και...
Ονειρα με «πένθιμη μυρωδιά από λιβάνι»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την αγιότητα της ποίησης
Είχε τύχη, αλλά καμιά πρακτική επίδραση, μια σκληρή άποψη του Μπενεντέτο Κρότσε: αν κάποιος εξακολουθεί να γράφει ποιήματα ακόμη και μετά την εφηβεία, ή είναι ένας αυθεντικός ποιητής ή είναι ένας κρετίνος....
Για την αγιότητα της ποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«To Σύνταγμα της Ηδονής»
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, με το ποίημα «Το Σύνταγμα της Ηδονής» (που έχει συμπεριλάβει ο Γ.Π. Σαββίδης στον τόμο με τίτλο «Κρυμμένα Ποιήματα 1877-1923», εκδόσεις Ικαρος), ίσως πριν από την ψυχανάλυση...
«To Σύνταγμα της Ηδονής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Το πιο σημαντικό μοιάζει να είναι πως: εκεί θα βρεις κάποιο κλειδί. Που θα πάρεις. Μονάχα εσύ. Και θα σπρώξεις την πόρτα. Θ’ ανοίξεις το δωμάτιο. Θ’ ανοίξεις τα παράθυρα και στο φως ζαλισμένα τα ποντίκια θα...
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
H ποίηση και ο ρόλος των ποιητών
Μια προφανής ερώτηση που τίθεται είναι αν έχει ακόμη θέση η ποίηση σ’ έναν κόσμο όπως ο δικός μας, απογυμνωμένος από τις μεγάλες ουτοπίες. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά καταφατική. Πόσο μάλλον που έχει...
H ποίηση και ο ρόλος των ποιητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας