• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.0°C / 14.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.2°C / 11.4°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 8.7°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 13.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.8°C / 13.2°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.2°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 11.5°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  78%
AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To Μακεδονικό ως γενικό ισοδύναμο

 • A-
 • A+

Η έννοια του γενικού ισοδύναμου αναφέρεται σε κάτι βάσει του οποίου μετράμε όλες τις διαδικασίες ενός πλαισίου. Το Μακεδονικό είναι εδώ και μερικούς μήνες ένα από τα γενικά ισοδύναμα γύρω από τα οποία περιστρέφεται ο πολιτικός μας βίος. Αρκετές εβδομάδες πριν από τη φετινή ΔΕΘ προετοιμαζόταν η κινητοποίηση διαδηλωτών με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι οργανωτές αποτελούνταν από ποικίλες ομάδες που κινούνται από τα όρια μετριοπαθών συντηρητικών συμπολιτών μας μέχρι ομάδες που διαφημίζουν τον φασιστικό προσανατολισμό τους. Προσπάθησαν να γεμίσουν τα επαρχιακά εποχιακά πανηγύρια του Αυγούστου με πανό για το «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Στις στάσεις λεωφορείων πόλεων της Μακεδονίας εμφανίστηκαν αφισέτες με απειλές για την υποτιθέμενη επόμενη μέρα στην οποία θα υπάρξουν μέτρα «για όσους πρόδωσαν».

Δρομολογήθηκε η καλλιέργεια μιας πάνδημης αυθόρμητης κινητοποίησης. Παρόμοιες τεχνολογίες παρέμβασης εφαρμόστηκαν και στις πρόσφατες καταλήψεις σχολείων «για τη Μακεδονία». Εξίσου παρόμοιο ήταν και το εθνικιστικό γκροτέσκο: από τη διαδήλωση των «Μακεδονομάχων» στη ΔΕΘ κληρονομήσαμε τη φωτογραφία με τον επιδειξία γλουτών και από τις πρόσφατες συγκρούσεις των «Μακεδονομάχων μαθητών» με την ΕΛ.ΑΣ. κληρονομήσαμε την αδυναμία τους να σκηνοθετήσουν επαρκώς ένα προβοκατόρικο βιντεάκι για το διαδίκτυο...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία αυτών των προσπαθειών ενέχει τόσο την αυθόρμητη κινητοποίηση όσο και τον κεντρικό σχεδιασμό. Ο Ν. Παρασκευόπουλος έχει επισημάνει τους διαφορετικούς επάλληλους κύκλους του ανήκειν όλων όσων εκφέρουν παρόμοιες απόψεις.

Υπάρχει ένας πυρήνας αποτελούμενος από ομάδες της εθνικιστικής Ακροδεξιάς. Το σύνθημα «Η δημοκρατία σας πούλησε τη Μακεδονία» εκπορεύεται από αυτόν τον χώρο. Οσο όμως απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα συναντάμε πολίτες που απογοητευμένοι «από τα ξεπουλημένα κόμματα» καταλήγουν στο εθνικιστικό αφήγημα. Η έννοια του «ξεπουλήματος» συνιστά μια μεταφορά με ποικίλα σημαίνοντα. Aς μην ξεχνάμε ότι ο περί εθνικών θεμάτων λόγος ακυρώνει κάθε πολιτική διαδικασία πέραν αυτής που εδράζεται στην εξουσία του έθνους.

Η καλλιέργεια αυτού του λόγου, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, συγκρότησε ένα υπόβαθρο εντός του οποίου έλαβαν ταυτοτική κατεύθυνση τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα. Tα όποια θετικά πολιτικά τεκταινόμενα στις σχέσεις Αθηνών και Σκοπίων, αλλά και η όποια ανάσχεση της κρίσης δεν θα οδηγήσουν αυτόματα σε υποχώρηση του εθνικιστικού λόγου.

Να το πούμε απλά: η οικονομική και πολιτική κρίση γεννά τον εθνικισμό, η υπέρβαση της κρίσης δεν οδηγεί αυτόματα στην υποχώρησή του. Η υποχώρηση αυτή προϋποθέτει τη δυναμική ανάπτυξη ενός δημόσιου λόγου που αναδεικνύει τα αδιέξοδα της εθνικιστικής επιλογής (στα σχολεία, στην τηλεόραση, στα κοινωνικά δίκτυα).

Η πλέον παραγωγική αντιμετώπιση πρέπει όμως να δομηθεί εκτός του πλαισίου που ο λόγος αυτός οριοθετεί. Η μεταφορά του «ξεπουλήματος» αναφέρεται στο αδιέξοδο εμπιστοσύνης προς το κράτος. Η απομάκρυνση από το αδιέξοδο απαιτεί ξεκάθαρες επιλογές σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο τοπικό επίπεδο. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και η καλλιέργεια μιας αίσθησης ασφάλειας προφανώς συντελούν θετικά.

Το αίσθημα της ασφάλειας, η υπέρβαση του φόβου των ακραίων εθνικιστών που λειτουργούν με τη βία συνδέονται άμεσα με την απόδοση δικαιοσύνης στις δίκες της Χρυσής Αυγής. Εξίσου σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στο τοπικό επίπεδο, ειδικά ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας (υποδομές παιδείας-υγείας-συγκοινωνιών, τοπική ανάπτυξη). Αν δεν υπάρξουν θετικές εξαιρέσεις στην παρέμβαση της πολιτείας σε αυτές τις περιοχές, η κρίση εμπιστοσύνης στο κράτος θα εμπεδωθεί δομικά. Ο εθνικιστικός λόγος δεν θα χρειάζεται κανένα Μακεδονικό ως γενικό πολιτικό ισοδύναμο. Θα είναι ο ίδιος το απόλυτο διακύβευμα.

*επίκoυρος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμφωνία των Πρεσπών: όσο οι Βουκεφάλες ακόμα χλιμιντρίζουν…
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η οποία, ύστερα από δεκαετίες αμηχανίας με μεγάλο εθνικό κόστος, έπεισε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας...
Συμφωνία των Πρεσπών: όσο οι Βουκεφάλες ακόμα χλιμιντρίζουν…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εξόχως αποκαλυπτική μια σειρά γεγονότων, για τον τρόπο που κυβερνήσεις και πολίτες, ένθεν κακείθεν των συνόρων, αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον...
Η βαλκανική μας πολιτική υπό την ομηρία μακεδονομάχων
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Και το νεο-Μακεδονικό καλά κρατεί…
Πάντα οι εθνικιστές ή οι… εθνικιστίζοντες (γιατί με τα δικά μας, τότε με τις Πρέσπες, είδα τέτοιους, ευκαιριακά εθνικιστές, τσούρμο· δεν πίστευα στα μάτια μου!) βάζουν ένα «μεγάλο» μπροστά από το… μικρό,...
Και το νεο-Μακεδονικό καλά κρατεί…
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
Το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας...
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επτά σημεία για τις Πρέσπες
Ελπίζω τώρα να κοπάσουν οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας, όπως χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών η ηγεσία της Ν.Δ., καθώς και άλλα ακροδεξιά σχήματα.
Επτά σημεία για τις Πρέσπες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι κουτοπονηριές έχουν κοντά ποδάρια
Ηταν θέμα χρόνου να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε «αυθόρμητες» διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί όμως οι φανατικοί τα βάζουν με τη Νέα Δημοκρατία;
Οι κουτοπονηριές έχουν κοντά ποδάρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας