• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο προϋπολογισμός και το πείραμα των χρεοκοπημένων

 • A-
 • A+

Αυτές τις μέρες που η καθημερινότητα κατεβάζει στροφές, ίσως έχετε διάθεση να κάνετε ένα πείραμα: Ενα πρωί, προσπαθήστε να καταγράψετε τις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται.

Αν το αποπειραθείτε, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούν: τα αναδρομικά, τις καθυστερούμενες επικουρικές, τα επιδόματα που απευθύνονται στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, επιχειρηματικά σκάνδαλα και μικρά ή μεγάλα λουκέτα.

Ολες μαζί και η καθεμία ξεχωριστά ενισχύουν την αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες και τις μεγαλόστομες δηλώσεις επίδοξων σωτήρων της, ουσιαστικά κινείται στα στενά όρια που καθορίζει η φράση «Παλεύοντας με τη χρεοκοπία».

Γιατί -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων ζει είτε σε συνθήκες ιδιωτικής χρεοκοπίας είτε με τον βραχνά μιας μελλοντικής αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Πρόσφατα, ένας φίλος έκανε μία ευρηματική ταξινόμηση των σύγχρονων Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι αυτού του τόπου κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: στους αποκλεισμένους, στους υποψήφιους αποκλεισμένους, στους εφησυχασμένους και στους «αλεξικέραυνους», δηλαδή αυτούς που όχι μόνο δεν ακούμπησε η κρίση, αλλά, αντίθετα, τους ευνόησε.

Ολοι όμως, είπε, έχουν ένα κοινό γνώρισμα: κινούνται γύρω από τη χρεοκοπία. Αλλοι για να προσαρμοστούν σε αυτήν, άλλοι για να την αποφύγουν, άλλοι για να την παρακολουθήσουν και άλλοι για να την εκμεταλλευτούν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όλες οι δράσεις –ατομικές και συλλογικές– υπακούουν σε αυτή την πραγματικότητα. Και ο προϋπολογισμός του 2019, το πιο επίσημο κείμενο οικονομικής πολιτικής, δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Από τους αριθμούς και τις λέξεις που τον συνθέτουν είναι έκδηλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει εκείνους που ζουν με το άγχος της χρεοκοπίας, να εφησυχάσει τους εφησυχασμένους, να διατηρήσει χωρίς να το διατυμπανίζει ήσυχους τους «αλεξικεύρανους» και, όσον αφορά τους αποκλεισμένους, να τους διατηρήσει σε καταστολή με την κατάλληλη δόση... επιδομάτων.

Και η απάντηση της αντιπολίτευσης; Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα περισσότερα κόμματα με μικρότερη κοινοβουλευτική παρουσία απαντούν στον προϋπολογισμό ακολουθώντας την ίδια τακτική με αυτήν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά με διαφορετική επιχειρηματολογία.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με όσα απαντά, αλλά και με εκείνα που προτείνει, προσπαθεί να αυτοπροσδιορισθεί ως «αρχάγγελος» του ρεαλισμού. Καλλιεργεί την εικόνα του γεμάτου κατανόηση «πνευματικού», ο οποίος συμπάσχει με το δράμα των άλλων και στην καθημερινή αγωνία τους αντιπαραθέτει τις απολαβές από την αιώνια ζωή. Αρνείται πεισματικά να απαντήσει στην αγωνία των πενόμενων, αφήνοντας ένα σαφές αλλά επιμελώς καμουφλαρισμένο υπονοούμενο ότι μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει τη... γαλήνη στους απελπισμένους Ελληνες.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε αυτήν τη θρησκευτικού, χριστιανικού χαρακτήρα προσέγγιση της οικονομικής πολιτικής, ομονοούν σε μία λέξη: «ανάπτυξη».

Την προβάλλουν ως την «αρετή» που θα διορθώσει όλα τα σημερινά κακώς κείμενα και θα ξανακάνει τους καθημαγμένους Ελληνες αξιοσέβαστους νοικοκύρηδες.

Και έτσι και οι δύο καταφέρνουν να μη λένε τίποτε συγκεκριμένο για το πώς θα έλθει αυτή η ανάπτυξη, πώς θα χρηματοδοτηθεί, ποιοι θα την πληρώσουν και ποιοι θα βγουν ωφελημένοι από αυτήν, τι θα εκχωρήσουν και σε ποιους και κυρίως δεν λένε αν η δική τους εκδοχή για την ανάπτυξη θα απεγκλωβίσει τους αποκλεισμένους και θα δώσει σιγουριά στους υποψήφιους χρεοκοπημένους.

Αντί να περιγράφουν δράσεις και πολιτικές, καλλιεργούν την ασάφεια σε τέτοιον βαθμό, ώστε κάποιοι να αναγνωρίζουν τις θεωρίες του Μακρόν περί «αναλφάβητων», «τεμπέληδων» και απρόθυμων να «διασχίσουν δρόμο».

Οι απλοί Ελληνες έχουν χορτάσει από αοριστoλογίες πασπαλισμένες με «ρεαλισμό» και «ευαισθησία». Τώρα απαιτούν απαντήσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απτές δεσμεύσεις. Περίμεναν ότι ο προϋπολογισμός θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τις έχουν. Διαψεύστηκαν.

Οι ηγεσίες απέφυγαν να δώσουν δεσμευτικές απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ελαστική απασχόληση, τις αμοιβές εργασίας, τη δημόσια περιουσία του υπερταμείου, τους φόρους και τα «δωράκια» στους επενδυτές.

Οι χειμαζόμενοι Ελληνες λαχταρούν να εφαρμόζονται πολιτικές που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια και πραγματικές ευκαιρίες και όχι κάλπικες σαν και αυτές που μοιράζουν αφειδώς όλες οι ηγεσίες προκειμένου να υφαρπάσσουν την ψήφο τους. Δυστυχώς, ούτε και αυτή η επιθυμία ικανοποιήθηκε.

Ομως το σήμερα διαφέρει από το χθες. Σήμερα οι Ελληνες έμαθαν να... ζυγίζουν, πληρώνοντας μεγάλο τίμημα. Συνειδητοποίησαν ότι το ευρώ ανέδειξε την αναξιοπιστία σε κύριο συστατικό της πολιτικής διαχείρισης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. και ότι οι Ευρωπαίοι στην απύθμενη αλαζονεία και αναξιοπιστία των ηγεσιών τους απαντούν είτε βγαίνοντας στους δρόμους είτε επιλέγοντας ακραίους εθνικιστές.

Γι' αυτό απαιτούν σαφείς πολιτικές και κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τη δική τους απάντηση.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης επιφέρει αύξηση εισοδήματος 72 ευρώ για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού και 353 ευρώ για το πλουσιότερο 10%. Δηλαδή, το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5...
Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
Με ψευδή στοιχεία «απαντά» το υπουργείο Εργασίας στις αποκαλύψεις του Α. Κουτσόλαμπρου (νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ) σχετικά με τον παράλογο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων στις συντάξιμες αποδοχές και που με...
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης
Τα χαρακτηριστικά της βίαιης προσαρμογής που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία από τις ασκούμενες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις πολιτικές από τους δανειστές και το ΔΝΤ, διευρύνονται με...
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Είναι η Ελλάδα, ανόητε!..»
Περίσσευαν τα καρφιά, οι ειρωνείες και τα υπονοούμενα, στην πρόσφατη σύνοδο του Νταβός. Ο γνωστός «φιλέλληνας» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβγαλε και πάλι χολή, όπως συνηθίζει άλλωστε, για την Ελλάδα...
«Είναι η Ελλάδα, ανόητε!..»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας