• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακροδεξιά έχει ανάγκη τους μετανάστες

 • A-
 • A+

Ας υποθέσουμε ότι οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα όταν αυτές αδυνατούν να τις απορροφήσουν και να ενσωματώσουν ομαλά τους νέους πληθυσμούς. Υπάρχει όμως η δυνατότητα αυτές να αντιμετωπιστούν με εχθρική ρητορική, με μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων, με απειλές κατά των χωρών πρώτης υποδοχής ή με χτίσιμο τειχών; Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό είναι αδύνατο.

Αραγε, μήπως χωρίς το πλήθος αυτών των απελπισμένων ανθρώπων, σύγχρονες «προσωπικότητες» θα παρέμεναν στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων και το «φίδι» σε χειμερία νάρκη; Πού θα βρίσκονταν σήμερα πρόσωπα όπως ο Ορμπαν, ο Κουρτς, ο Σαλβίνι, η Λεπέν, οι εκπρόσωποι της εναλλακτικής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς χωρίς τους μετανάστες; Στο χρονοντούλαπο της λήθης.

Η ρητορική της Ακροδεξιάς, και στον τόπο μας, συμπυκνώνεται στη ρήση: «Η χώρα έχει ένα εκατομμύριο ανέργους, οι μετανάστες-πρόσφυγες είναι τόσοι, άρα οι ξένοι μάς κλέβουν τις δουλειές». Πράγματι, γιατί είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουμε ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας που θα ήταν πρόθυμοι να μαζεύουν φράουλες στη Μανωλάδα ή να εργάζονται σε καθεστώς δουλοπαροικίας.

Για να απαντήσουμε στο πρόβλημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν θα στηριχτούμε σε σενάρια συνωμοσίας, αλλά στην ύψιστη ανθρώπινη ικανότητα, τη Λογική! Με αυτή την προϋπόθεση συμπεραίνουμε:

Κάθε άνθρωπος, λαός ή έθνος υπηρετεί ενστικτωδώς τον στόχο της επιβίωσης και της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών ζωής του. Είναι τυπωμένος στο DNA μας και αποτελεί το θεμελιώδες αίτιο της πολιτιστικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου κανείς δεν μεταναστεύει γιατί θέλει να καταστρέψει την εθνική μας ιδιοσυστασία υπηρετώντας κάποιο σκοτεινό σχέδιο, αλλά γιατί θέλει να επιβιώσει και κατ’ επέκταση να ζήσει καλύτερα.

Οχι τα αφανή, αλλά τα εμφανή κέντρα εξουσίας, οι σύγχρονες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, βομβάρδισαν, τεμάχισαν και διέλυσαν τις πατρίδες κάποιων ανθρώπων.

Υπήρξαν αποικιοκράτες, επέβαλαν δικτατορίες ή στήριξαν φονταμενταλιστικά καθεστώτα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έως και σήμερα. Τους διέλυσαν τις πατρίδες τους και σήμερα τους ζητούν να τραφούν με τα συντρίμμια!

Ούτε οι πληθυσμοί της Ασίας ούτε της Αφρικής θα περιμένουν στωικά τον θάνατο στις διαλυμένες πατρίδες τους για να μην ταράξουν την ευημερία της Δύσης που στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις δικές τους πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες τους στέρησε!

Αρα, για να περιοριστούν οι ροές, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ανοικοδομήσει τις χώρες που επί αιώνες οι ισχυροί απομυζούν. Μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρώπης, συμφωνία για την αναλογική κατανομή των πληθυσμών και για γενναία χρηματοδότηση για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που αντιδρούν στη λύση; Οσοι στην Ευρώπη έκλειναν τα σύνορά τους. Οσοι αρνούνται το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση που, αν και μη δεσμευτικό, καταρτίστηκε για να συμβάλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Οσοι υπήρξαν θύτες και σήμερα κατηγορούν τα θύματα. Γιατί η καλλιεργούμενη ξενοφοβία ενισχύει την εκλογική επιρροή τους. Αυτός είναι ο κόσμος μας και αποτελεί χρέος των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων να συμμαχήσουν για να τον εξανθρωπίσουν!

* φιλόλογος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
Για όσο διάστημα από εδώ και στο εξής αυτή η κυβέρνηση θα διεκδικεί το προνόμιο του πλασιέ, δηλαδή να πουλάει πανάκριβα την πολιτική αθλιότητα ως επιτυχία, η χώρα θα εισέρχεται επιτυχώς σε κατάσταση ομηρείας...
Ακραία φαινόμενα εξωραϊσμών της αποτυχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «λαθρομεταναστών» ο λόγος
Οι λέξεις, λοιπόν, έχουν τη σημασία τους. Οι Κινέζοι, άλλωστε, λένε πως όταν ρωτήθηκε ένας σοφός τι θα έκανε αν γινόταν βασιλιάς, απάντησε: «θα αποκαθιστούσα το νόημα των λέξεων».
Περί «λαθρομεταναστών» ο λόγος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»
Το βιβλίο του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Δημοσιεύουμε κείμενο του συγγραφέα.
«Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σταματήσει το νέο μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται ξανά φανερό ότι όλες οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν την ίδια αξία. Το εθνικό, στρατηγικό σχέδιο αποτροπής της μετανάστευσης, που υλοποιεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας...
Να σταματήσει το νέο μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας αχαλίνωτης ξενοφοβικής και ρατσιστικής υστερίας. Η οργανωμένη κλιμάκωση της ξενοφοβικής ψύχωσης επιχειρεί να μολύνει βαθύτατα μια κουρασμένη και ανασφαλή κοινωνία...
Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας