Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επεσε έξω ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσε έξω ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

  • A-
  • A+

Ο εκλιπών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκε στην προηγούμενη γενιά πολιτικών. Τα μάτια του είχαν δει πολλά, δεν του έλειπε ο κυνισμός που χαρίζει η συσσωρευμένη πείρα και μπορούσε να πιάνει τον σφυγμό του Ελληνα. Στις αρχές του ’90 λοιπόν, όταν η παράκρουση περί Μακεδονίας κορυφωνόταν, είπε ότι σε δέκα χρόνια όλα αυτά θα τα έχουμε ξεχάσει.

Πολλοί, εμού συμπεριλαμβανομένου, πιστέψαμε την προφητεία του, ίσως επειδή θέλαμε να την πιστέψουμε. Επεσε όμως έξω. Φυσικά ο σημερινός ντόρος είναι μικρότερης κλίμακας, αλλά οι πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις και η ιδιοτελής μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία δείχνουν ότι το Μακεδονικό σίγουρα δεν το ξεχάσαμε. Γιατί άραγε;

Νομίζω ότι για να προσδιορίσουμε τη «φυσιογνωμία» μας ως λαού –ό,τι και να σημαίνει ο εν λόγω όρος– χρησιμοποιούμε διάφορα κριτήρια, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τι λέμε και τι κάνουμε. Θα ήθελα να προσθέσω κι άλλο ένα: τι ανεχόμαστε ή τι δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Για να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, σε σύγκριση με τους Δυτικοευρωπαίους αποδίδουμε λιγότερη σημασία στο χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις (ως προτεστάντες εκείνοι έχουν μια προσωπική σχέση με τον Θεό, ο οποίος δεν σηκώνει ψέματα και δικαιολογίες).

Δεν ισχυρίζομαι ότι το αγνοούμε ολωσδιόλου, αλλά στον κατάλογο των κοινωνικών και πολιτικών αμαρτιών η ασυνέπεια έπεται πολλών άλλων. Για να στηρίξω το επιχείρημά μου θα επικαλεστώ τα εξής γνωστά σε όλους μας και αδιαφιλονίκητα γεγονότα: ας δεχτούμε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονταν σε αυταπάτες. Οταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πει «Οχι» σε δημοψήφισμα για τα μέτρα της τρόικας, αποκαλώντας ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες όσους έλεγαν «Ναι», όταν κέρδισε με μεγάλη διαφορά το δημοψήφισμα, αλλά εντός ημερών τάχτηκε κι αυτός υπέρ του «Ναι», και όταν κέρδισε τις επόμενες εκλογές, το μόνο δυνατό συμπέρασμα είναι ότι η ασυνέπεια δεν τον χαλάει και πολύ τον ελληνικό λαό. (Κάπου εκεί ο όρος «αυταπάτες» έχασε το πρώτο συνθετικό του.) Ειλικρινά σας διαβεβαιώνω ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης ο πολιτικός που θα έκανε το ίδιο θα το σκεφτόταν να βγει από το σπίτι του.

Γιατί λοιπόν είμαστε τόσο ανεκτικοί όποτε μας λένε το ένα και κάνουν το αντίθετο, ενώ δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας όταν πρόκειται για τη Μακεδονία; Νομίζω ότι την απάντηση πρέπει να την αναζητήσουμε στον τρόπο τού σκέπτεσθαι που διαμόρφωσε και επέβαλε η νεοελληνική ιδεολογία, με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιδεολογία αυτή, εκτός από τις επιμέρους ταυτότητες που καθορίζουν ρόλους και δημιουργούν πολλές και διάφορες μεταξύ μας αντιπαλότητες, όπως π.χ.. πλούσιοι και φτωχοί, άντρες και γυναίκες, δεξιοί και αριστεροί, βορειοελλαδίτες και νοτιοελλαδίτες, νέοι και γέροι κ.ο.κ., υπάρχει και μια άλλη, η εθνική ταυτότητα, η οποία ανήκει εξίσου σε όλους μας, από τον μεγαλοεπιχειρηματία μέχρι τον άνεργο.

Μια ταυτότητα εντελώς απαραίτητη όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή «μας ανεβάζει», δηλαδή, μας αναγορεύει κατιόντες συγγενείς εκείνων που προηγουμένως είχαν φωτίσει τους προηγμένους λαούς της Δύσης, οι οποίοι, όπως είπε ο Κοραής, αν δεν ήμασταν εμείς θα έτρωγαν ακόμα βελανίδια.

Ετσι νομίζω ότι εξηγείται η τεράστια σημασία του Μακεδονικού: εκλαμβάνεται ως μια απόπειρα των ακατονόμαστων βόρειων γειτόνων μας να μας «κλέψουν την Ιστορία», δηλαδή να αφαιρέσουν τα νόμιμα κληρονομικά μας δικαιώματα, το μόνο πράγμα για το οποίο οι νεοέλληνες μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι. Κι αυτό δεν το ανεχόμαστε.

Μέσα στην Ελλάδα οι πολιτικοί και κοινωνικοί καβγάδες συνεχίζονται αμείωτοι. Κάποιοι έχουν δίκιο κάποιοι άδικο, κάποιοι χάνουν κάποιοι κερδίζουν. Και τελευταία μάλιστα, με την κρίση, όσοι χάνουν, χάνουν πολλά, συχνά όλα, προσδίδοντας έτσι μια τραγική διάσταση στο αέναο τούτο παιχνίδι. Αυτό όμως, μπορεί μεν να επηρεάζει κάποια επιμέρους ταυτότητά μας στο όνομα της οποίας τσακωνόμαστε, αλλά δεν αγγίζει καν την ουσιαστική, όπως μας έμαθαν στο σχολείο, ελληνική ταυτότητα. Με άλλα λόγια, αυτό που πραγματικά είμαστε.

Φυσικά, αν δούμε το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, μερικά πράγματα έχουν όντως αλλάξει. Σιγά, αλλά σταθερά. Ο εθνικιστικός λόγος, ο οποίος μέχρι τη μεταπολίτευση κυριαρχούσε απόλυτα ως προφανής και αυτονόητος ακόμα και σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς, σήμερα δίνει μάχη οπισθοφυλακών.

Διατηρεί πάντως την αίγλη του στα μάτια πολλών. Σε σημείο μάλιστα, κι ενώ πλησιάζουν οι εκλογές, να υπαγορεύει την επαίσχυντη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο Μακεδονικό. Θα έλεγα όμως ότι ο πατέρας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσε έξω κατά το ήμισυ: όντως θα το ξεχάσουμε τελικά, αλλά θα περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Oι «αρχές» της Ν.Δ., το 1974 και το 2015
Ο προεκλογικός αγώνας στη Ν.Δ. για τον νέο πρόεδρο καλά κρατεί. Ο καημός που φαίνεται είναι πώς θα ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πώς θα πέσει ο Τσίπρας. Καθένας από τους τέσσερις διεκδικητές προβάλλει ως ο...
Oι «αρχές» της Ν.Δ., το 1974 και το 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
Η Ν.Δ. –σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο «φυλλορρόησε»– όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της του 2015, αλλά ύστερα από 4,5 χρόνια επανήλθε στην εξουσία χάρη στο δικό της καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, με ένα...
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
Ολες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ, όμως το ΑΣΕΠ στα 25 χρόνια της λειτουργίας του αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση για αξιοκρατικές προσλήψεις. Αν δεν κατήργησε εντελώς, οπωσδήποτε...
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
Μια εκτρωματική μεθόδευση για να γίνουν οι επόμενες εκλογές με νέο πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο εισηγείται στον πρωθυπουργό ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος μέσω της κυριακάτικης «Καθημερινής».
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας