Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ακροδεξιά, μόνος νικητής στην Ανδαλουσία

Οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος VOX σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη

AP Photo/Paul White
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ακροδεξιά, μόνος νικητής στην Ανδαλουσία

  • A-
  • A+

Για αρκετούς που παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ισπανία, η έκπληξη δεν ήταν ότι το ακροδεξιό κόμμα Vox κατάφερε να εισέλθει στην τοπική Βουλή της Ανδαλουσίας. Αλλωστε οι δημοσκοπήσεις από καιρό έδειχναν πως το κόμμα του πρώην κοινοβουλευτικού με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) Σάντι Αμπασκάλ θα αντιπροσωπευόταν στην ανδαλουσιανή Βουλή με έως και 4 έδρες, ενώ τα ποσοστά του ήσαν συντριπτικά σε πολλές περιοχές, κυρίως δε στην Αλμερία.

Η μεγάλη έκπληξη είναι πως το κόμμα Vox, με τον εντυπωσιακό αριθμό των 12 εδρών, αναδεικνύεται σε όλα τα μέτωπα ο πραγματικός νικητής των εκλογών.

Το ότι το Vox νίκησε δεν οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστή για να τερματιστεί η μονοκρατορία των Σοσιαλιστών του PSOE στην Ανδαλουσία για σχεδόν 40 χρόνια, στηρίζοντας μία δεξιά συμμαχία μαζί με τις έδρες του ΡΡ και των Ciudadanos.

Η πραγματική νίκη του Vox έγκειται στο γεγονός ότι η επιρροή του έδωσε τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι άλλες δεξιές παρατάξεις προσάρμοσαν έτσι το λεξιλόγιο, το πρόγραμμα και τα επιχειρήματά τους, ώστε να ανασχέσουν τη φυγή δεξιότερης νοοτροπίας ψηφοφόρων τους προς την Ακροδεξιά και να κερδίσουν και δικούς της οπαδούς.

Ετσι, τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες του ΡΡ Πάβλο Κασάδο και των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα ανταγωνίζονται στο ποιος θα υιοθετήσει μία πιο δεξιά στάση που προσήκει, χωρίς να το δείχνει, στη νοοτροπία των ψηφοφόρων της Vox.

Τα δύο κόμματα παραδόθηκαν και ανταγωνίστηκαν το Vox στο πολιτικό πρόγραμμα που επέβαλε. Προσάρμοσαν κι αυτά τη ρητορεία τους στις ιαχές της Vox για την εθνική ταυτότητα, τη μετανάστευση, την προστασία των αγροτών από την άστοχη αγροτική πολιτική της Ε.Ε. και την εμπορική της συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα πλήξει τις αγροτο-διατροφικές εξαγωγές της Ανδαλουσίας, τις εξώσεις, τις «καταλήψεις» των αριστερών και όλα τα υπόλοιπα που είχε θέσει ως προμετωπίδα της η ακροδεξιά παράταξη.

Η Ακροδεξιά νίκησε κατά κράτος στην Ανδαλουσία γιατί κατόρθωσε να «ανα-προσηλυτίσει» τους δεξιούς (ακόμη και το δεξιότερο τμήμα των Ciudadanos που ριζοσπαστικοποιήθηκε με τα γεγονότα της Καταλονίας) στο δεξιό λεξιλόγιο της παλαιάς φρανκικού τύπου Δεξιάς, το οποίο είχε καταχωνιαστεί λόγω Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες ή είχε φιλτραριστεί από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα των κυβερνήσεων του Αθνάρ κι εν μέρει του Ραχόι.

Ομως, στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα προ κρίσεως, η Ακροδεξιά ήταν πάντοτε εγγεγραμμένη στα εσωτερικά στρώματα των δεξιών κομμάτων, δεν αποτελούσε, όπως στη Γαλλία ή την Ιταλία, μια ξεχωριστή παράταξη που εξέφραζε τους νοσταλγούς του Βισί ή του φασισμού.

Στην Ισπανία, οι φρανκιστές του Μανουέλ Φράγα (πολιτικού μέντορα του Ραχόι) συνυπήρχαν με τους νεοφιλελεύθερους, τους τοπικούς εθνικιστές –όπως στην Καταλονία, ή τη Γαλίθια και τους Βάσκους– και τους κεντρώους που φλέρταραν πότε με τη σοσιαλδημοκρατία του PSOE και πότε με μία «πεφωτισμένη Δεξιά» σε εθνικό επίπεδο, ή σε επίπεδο αυτόνομης περιοχής.

Ομως η κρίση στην Καταλονία, η επίθεση των Σοσιαλιστών με τη συνέργεια των Podemos στην «παράδοση» και την ιστορία (όπως η εκταφή του Φράνκο) και η προώθηση κοινωνικών δικαιωμάτων σε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ., που αμφισβητούν τη «μάτσο» εικόνα της Ισπανίας, αλλά και περισσότερο η απενοχοποίηση της λαϊκιστικής και Ακρας Δεξιάς στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέβαλαν στη θρασεία ανάδυση της Vox και στην Ισπανία και τον ανοιχτό πλέον κομπασμό της πως είναι «Ακροδεξιά» και δεν ντρέπεται γι’ αυτό (όπως βροντοφώναζαν ρυθμικά μαζί με την ηγεσία της οι πολλές χιλιάδες οπαδοί της που γέμισαν μέσα κι έξω ένα αχανές κλειστό πολυχώρο στη Μαδρίτη πρόσφατα).

Η Vox νίκησε γιατί η μεγάλη αποχή από τις εκλογές σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μεγάλη συσπείρωση αυτών των κομμάτων ευθύνεται σε μέγα βαθμό για την κατάρρευση των Σοσιαλιστών (αλλά και του ΡΡ), χρίζοντάς την μοναδικό ρυθμιστή και αντηρίδα για τα άλλα δύο δεξιά κόμματα να ρίξουν από τον θρόνο του το PSOE. Και νίκησε γιατί έως τώρα ούτε το PP, αλλά ούτε και οι Ciudadanos έχουν αποκλείσει διαρρήδην όποια συνεργασία μαζί τους.

Μάλιστα ο Κασάδο δήλωσε πως ο κίνδυνος δεν είναι η Vox, αλλά οι Podemos. Αλλωστε, μετά την Καταλονία το κλίμα πόλωσης έχει «αποκαθάρει» την όποια ακραία θέση, η οποία στο πλαίσιο του δεξιού εθνικισμού αποτελεί μία εύλογη προγραμματική αντίληψη των πραγμάτων.

Η Vox νίκησε γιατί η Ανδαλουσία, ως η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, αποτελεί βαρόμετρο και δίνει τον τόνο και σε ευρύτερο εθνικό επίπεδο για τις βουλευτικές εκλογές. Και οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες στην Ανδαλουσία αντιμετωπίζονται ως προπομπός για τη γενικότερη επίδοση των κομμάτων, με τη Vox να έχει πλέον όλες τις προδιαγραφές για να εισέλθει στην εθνική σκηνή ως μία πολύ αξιοπρόσεκτη δύναμη με μεγάλη κοινωνική και πολιτική επιρροή– και το χειρότερο ακόμη και στα άλλα δεξιά κόμματα.

*Δημοσιογράφος, δρ Φιλοσοφίας / Γλωσσολογίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Πέδρο Σάντσεθ μόνος του απέναντι στις «τρεις Δεξιές» και την απειλή της αποχής
Για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δίνει ακόμη έναν εκλογικό αγώνα για την πολιτική επιβίωσή του.
Ο Πέδρο Σάντσεθ μόνος του απέναντι στις «τρεις Δεξιές» και την απειλή της αποχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισπανική αποδόμηση
Η σκληρή πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας στην Ισπανία προκάλεσε την αμφισβήτηση του δικομματικού πολιτικού συστήματος και τους δύο βασικούς του πυλώνες, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα.
Ισπανική αποδόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα της Θουριγγίας
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το εκλογικό αποτέλεσμα της στη Θουριγγία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την αποτυχία του στοιχήματος της σύγκλισης της πρώην Αν. Γερμανίας με τη Δυτική.
Το μήνυμα της Θουριγγίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυστριακή εξαίρεση
Η είδηση από τη Βιέννη δεν είναι η αναμενόμενη νίκη του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Κουρτς. Είναι δίχως αμφιβολία η συζήτηση και η σεναριολογία για τις εναλλακτικές συμμαχίες της Δεξιάς.
Αυστριακή εξαίρεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισπανική εμπλοκή
Παρά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά στις διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών - Podemos, η μετεκλογική συνεργασία τους προβάλλει ως υποχρεωτικός μονόδρομος και για τις δύο πλευρές.
Ισπανική εμπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα
Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα μπορεί να έχει απλώσει τα δίχτυα του ακόμη και σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Δανία, αλλά ευτυχώς δεν έχει αγκαλιάσει άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και εν μέρει η Ισπανία.
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας