• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 17.2°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.7°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.1°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 7.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 12.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  98%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αριστούλα

 • A-
 • A+

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τους αρίστους. Για την ανάγκη η κοινωνία να διαλέγει τους καλύτερους, με βάση τις ικανότητες και τις σπουδές. Κι όχι με γνώμονα την κομματική ιδιότητα. Ή την ιδιότητα του μέλους μιας οποιασδήποτε κλειστής κοινωνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ομάδας.

Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του. Φτάνει όμως η αριστεία από μόνη της; Να παίζει κανείς τους αριθμούς με άνεση; Να ξέρει τις θεωρίες; Να είναι πολύγλωσσος και κοσμοπολίτης; Χρειάζονται, χωρίς δεύτερη κουβέντα... Χλομιάζουν όμως όλα αυτά αν δεν υπάρχει το ήθος. Η εντιμότητα. Η κοινωνική ευαισθησία. Και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αρίστων που ξεστράτισαν.

Που άμβλυναν την κοινωνική τους συνείδηση. Για να πλουτίσουν. Κι αν αυτό γίνεται με την αποζημίωση των επαγγελματικών τους προσόντων, κανείς δεν έχει αντίρρηση. Αλλά τι γίνεται σαν η συνείδηση γίνεται λάστιχο και το χέρι που διαχειρίζεται το δημόσιο συμφέρον ακολουθεί πιο εύκολα τη διαδρομή από το δημόσιο ταμείο στον ατομικό κουμπαρά;

Κάθε φορά που ακούω ειδήσεις για αρίστους με άριστες επιδόσεις στο σούφρωμα, θυμάμαι την Αριστούλα. Νέα γυναίκα. Φωτεινό πρόσωπο, που το χαμόγελό της μου θυμίζει την ηρωίδα του παραμυθιού. Κάθε χαμόγελο κι ένα μαργαριτάρι της ψυχής. Μονάχα το χαμόγελό σου ένας ρόδινος κρίκος να πιαστώ. Κράτησέ με, έγραφε ο Ρίτσος απευθυνόμενος στην κόρη του Ερη.

Ατυχώς, από τα χαμόγελα μαργαριτάρια καταλήξαμε στα πλαστικά. Στα επαγγελματικά, που συχνά είναι η επιφάνεια. Σαν κι αυτά που διαφημίζουν οι εταιρείες με οδοντόκρεμες. Σαν τα χαμόγελα που φτιάχνουν οι ειδικοί στους τηλεαστέρες.

Μπορείς με λίγη προσπάθεια να καθρεφτιστείς σ’ αυτά τα διάπλατα χαμόγελα των σημερινών οδοντοστοιχιών. Κι αν κάποιος ξεχαστεί. Αν ξεγελαστεί και πιστέψει πως τα χαμόγελα αυτά είναι κρίκοι. Αν θελήσει να πιαστεί. Να ανοίξει την ψυχή του. Ενδεχομένως, θα μετανιώσει. Θα γκρεμοτσακιστεί και θα σηκωθεί όρθιος με πληγές.

Η Αριστούλα έρχεται από έναν άλλο κόσμο. Εχει το ήθος που έρχεται από πολύ παλιά. Το βλέμμα της καθρεφτίζει τον κόσμο της. Τη σεμνότητα που δεν είναι αδυναμία. Την αυτοπεποίθηση αλλά και τη διακριτικότητα. Τον σεβασμό στους άλλους. Την αγάπη στην παράδοση. Στην κληρονομιά όσων πέρασαν. Χωρίς να γίνονται εικονίσματα. Αλλά και χωρίς απαξίωσή τους.

Είναι πολλές οι Αριστούλες. Κι ας λέγεται το αντίθετο. Είναι η γήινη γενιά των νέων. Είναι αυτή που διαπρέπει στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια των επιστημών. Είναι αυτή που χορεύει στο Ηρώδειο και νιώθεις να κουβαλάει πολλές γενιές στον τρόπο που χορεύει.

Την είδα την Αριστούλα στο Ηρώδειο. Να ζωγραφίζει με το σώμα της τους μουσικούς ήχους και τους χορούς του τόπου. Κι ένιωσα πως κάτι έχει μείνει παλλόμενο.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαράντα χρόνια από τη «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας»
Η «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας», που καθιέρωσε τον συγγραφέα της Κορνήλιο Καστοριάδη ως έναν μεγάλο στοχαστή, είναι από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του 20ού αιώνα. Οταν κυκλοφόρησε (1975)...
Σαράντα χρόνια από τη «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
Εναν ουρανό από άλλους τόπους ψάχνουν οι μετα-κοβιντιανοί άνθρωποι. Για να μη γίνουν μετα-άνθρωποι. Που πάει να πει, να μη χάσουν τη βούλησή τους. Να μη γίνουν ηχεία της θέλησης άλλων. Να μη χάσουν την...
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο οσφυοκάμπτης
Αχ καημένε, οσφυοκάμπτη, ένα φοβισμένο ανθρωπάκι είσαι, που εύχεσαι το τώρα να μείνει αιώνια. Γιατί αλλιώς θα σε φάει η μαρμάγκα της λήθης. Οπως και θα γίνει.
Ο οσφυοκάμπτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας