Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρα-πολιτικές υπο-θέσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρα-πολιτικές υπο-θέσεις

  • A-
  • A+

...και ξαφνικά ένα φως γύρω απ’ το κάστρο
Θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να λύθηκε η πολιορκία

Σ. Σαράκης, «Στιγμή στο Χάος»

Αναρωτιέμαι αν εκτός από το παρα-κράτος και την παρα-οικονομία ο σύγχρονος παμφάγος καπιταλισμός έχει επινοήσει και μια μορφή παρα-σοσιαλισμού, ο οποίος κινείται ανάμεσα στον αντι-σοσιαλισμό και τον παρ’ ολίγον σοσιαλισμό. Με άλλα λόγια, ένα πολιτικό σύστημα με κοινωνικό (φτιασιδωμένο;) πρόσωπο αλλά με προσανατολισμό στη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς, με δημοκρατική (μονομερή;) ευαισθησία αλλά με κινητοποιημένους μηχανισμούς καταστολής, με διακηρύξεις (χάρτινες;) υπέρ της εθνικής κυριαρχίας αλλά με φανερές υποχωρήσεις στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης.

Δεν θα αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπέκυψαν στον πειρασμό κι έπεσαν στην παγίδα. Θα αρκεστώ στο να επισημάνω τους κινδύνους για την Αριστερά. Η ρευστοποίηση της εθνικής Ιστορίας και των κρατικών θεσμών, η μετατροπή μιας κλειστής κοινωνίας-κοντέινερ σε έναν απολίτικο/ασύνορο/ακρατικό διεθνικό (;) χώρο ουδέτερης διαχείρισης των προβλημάτων συσσωμάτωσης της ενιαίας τάξης πραγμάτων, πρέπει να αποτελεί εφιάλτη για την Αριστερά.

Δεν νοείται μετα-αριστερός συλλογικός αντικαπιταλιστικός θαυμαστής του οικονομικά ορθού. Το σημερινό κράτος, ως μόρφωμα-πρίζα της παγκοσμιοποίησης, και η κοινωνία, ως ζάρι στο τραπέζι των διεθνών παιγνίων και του μηδενικού αθροίσματος, μπορεί να διευκολύνουν τον mega-ανταγωνισμό αλλά πολύ δύσκολα εναρμονίζονται με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κράτους δικαίου-συμβόλου της Αριστεράς.

Η πολιτική εξουσία πρέπει να υπηρετεί τη γενική βούληση, το συμφέρον του λαού, κι όχι να εξ-υπηρετεί τους μεγάλους παίκτες (χρηματιστές, επενδυτές). Η οικονομοποίηση της Δημοκρατίας και η οριζοντιοποίηση των δικαιωμάτων, στη λογική της επανεξέτασης των πάντων υπό το πρίσμα της αποδοτικότητας της αγοράς, μετατρέπουν το εθνικό κράτος σε νομικό/θεσμικό κλώνο μιας ανέλεγκτης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Τα Κοινοβούλια υπερφαλαγγίζονται από τις κυβερνήσεις και τα κράτη από το παγκόσμιο imperium, αφού προηγουμένως έχουν απονευρωθεί και ενεργούν κυρίως δια-κυβερνητικά, εν είδει κλειστού κλαμπ, αποφεύγοντας τις διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

Η δι-εθνική οπτική κατέστη αν- εθνική (a-nationale) εκδοχή, η οποία αντί για consensus αναζητεί ηγεμονική δράση παρεμβατικής χειραγώγησης δίχως την εξουσιοδότηση των λαών και υπό το πρόσχημα της «ασφάλειας». Επικαλούνται μία διαρκή κατάσταση ανάγκης ώστε να λαμβάνουν συνεχώς μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά παντός «εχθρού».

Η κατάχρηση της καταστολής οδηγεί την κοινωνία σε αμυντική λογική υπερασπίσιμου χώρου αλλά και σε επιθετική στάση απέναντι στα παγκόσμια δίκτυα ασφάλειας και στις κυβερνήσεις που σιωπηρά τα αποδέχονται/ανέχονται. Σκιές φόβου παντού. Πολιτικοκοινωνικές εκ-ρήξεις παντού. Το Δίκαιο και ο Πολιτισμός στην κόψη της ακύρωσης μέσα σ’ ένα περιβάλλον διακινδύνευσης και αβεβαιότητας.

Απαντες οι παρα-σοσιαλιστές επιζητούν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να έχουν τις κοινωνικές δυνάμεις για να εγγυηθούν την αλλαγή. Στη συγκυρία αυτή η Αριστερά έχει πολύ κρίσιμο ρόλο, είτε κυβερνάει, είτε όχι. Να ενισχύσει τη Δημοκρατία και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου.

Δεν βρισκόμαστε σε οιονεί πόλεμο με το ταξικό χθες, το παγκοσμιοποιημένο σήμερα και το επικίνδυνο για όλο τον πλανήτη αύριο. Στην ουσία βρισκόμαστε σε ιδεολογικό, σχεδόν υπαρξιακό αναστοχασμό για τους τρόπους και τους ανθρώπους που μπορούν να κρατήσουν όρθια την Αριστερά για να μπορέσει (αν μπορέσει) να κρατήσει όρθια την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, ώστε κι αυτή με τη σειρά της να μπορέσει (αν μπορέσει) να στείλει ένα νέο μήνυμα orbi et urbi για τη χρεία ενός νέου παγκόσμιου συμβολαίου τιμής και επιβίωσης όλης της ανθρωπότητας, στο όνομα της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

ΥΓ.: «Οχι το φως Αγάπησαν πιότερο το σκοτάδι» (Π. Καραβασίλης)

* πρώην υπουργός

   

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μαθηματικά της πολιτικής
Είναι τα μαθηματικά της πολιτικής. Τα είδαμε να χρησιμοποιούνται πρόσφατα με αφορμή τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς και τον αριθμό των μαθητών/τριών σε κάθε αίθουσα.
Τα μαθηματικά της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
Οι μέρες του '67 και της δικτατορίας δεν είναι μακριά. Με τη μόνη διαφορά ότι η ακροδεξιά και ο φασισμός δεν χρειάζονται πραξικοπήματα για να επικρατήσουν. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει και με δημοκρατικό τρόπο...
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερα και τα χειρότερα για το 2019
Η ζωή συνεχίζεται μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, μεταξύ προσδοκιών και διαψεύσεων –όπως τότε στον Μεσοπόλεμο. Αλλά όπως έλεγε ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ «οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο∙ αν όμως η...
Τα καλύτερα και τα χειρότερα για το 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας