• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε

 • A-
 • A+

Θυμάστε τον πρόσφατο -μεγάλο- θόρυβο που ξεσήκωσε η βασική και γι’ αυτό βαρύγδουπα διατυπωμένη εξαγγελία του υποψήφιου πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση.

Θυμάστε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή -κι ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τη συγκεκριμένη πρόταση- εγείραμε ζήτημα αντισυνταγματικότητας αρμόδιοι υπουργοί, νυν και πρώην, (Α. Χαρίτσης, ο υπογράφων) καθώς και συνταγματολόγοι (Γ. Σωτηρέλης).

Θυμάστε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε. Προχώρησε σε συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης μέχρι που επιστράτευσε (εξέθεσε για να ακριβολογούμε) και νομικούς για να υποστηρίξει την εξαγγελία του.

Ωστόσο δεν θα θυμάστε ότι σε μια πρόσφατη ομιλία μου είχα πει «[...] περιμένετε λίγο. Στην πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα αποδειχτεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει θεσμούς και ανθρώπους. Με την έννοια ότι εάν στην ίδια του την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης συμπεριλάβει και το άρθρο 102, τότε θα είναι καθαρό ότι εμείς είπαμε την αλήθεια κι αυτός το ψέμα στη ΔΕΘ».

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η πρόταση αναθεώρησης του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το ακόλουθο:

«Αρθρο 102 [...] οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο»! Δηλαδή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα αναφορά, που σήμερα δεν υπάρχει, περί ιδίων εύλογων φόρων από τους ΟΤΑ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ευθέως ότι χωρίς αυτήν την προσθήκη η εξαγγελία του είναι απλώς ένας φτηνός κι ανέφικτος εντυπωσιασμός.

Ο οφειλόμενος λοιπόν επίλογος μιας δημόσιας συζήτησης έχει ως εξής:

 • 1ον: Με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτό που τόσο πομπωδώς ανακοίνωσε ως μεγάλη μεταρρύθμιση είναι απλώς μια αντισυνταγματική αερολογία, ένας συνειδητός από μέρους του εμπαιγμός των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Διότι απλούστατα αν δεν πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί η εξαγγελία του.
 • 2ον: Εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αδικαιολόγητα πρόχειρος εξαγγέλλοντας ανενδοίαστα κάτι ευθέως αντισυνταγματικό. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο υποψήφιου πρωθυπουργού στην ιστορία του θεσμού της ΔΕΘ.
 • 3ον: Με τέτοια έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να εισέλθει με αισιοδοξία στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά πολύ γρήγορα θα βρεθεί ξανά μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009.

ΥΓ. Οταν θα ακούτε τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους, επίσημους και άτυπους, του κ. Μητσοτάκη να λένε: «ναι, προτείναμε την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, μολονότι αυτό δεν χρειαζόταν», τότε αυτό που θα κρίνεται από εκεί και μετά δεν θα είναι η (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη) ειλικρίνειά τους, αλλά το κατά πόσο εσείς αποδέχεστε όλοι αυτοί να συνεχίσουν να σας προσβάλλουν τη νοημοσύνη!

* πρώην υπουργός

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και την οργανώνουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της Δεξιάς.
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τερατογένεση
Πολύς λόγος έγινε για τέρατα και μπαμπούλες στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί εξέθεσαν στον ελληνικό λαό τα φαντάσματα που στοιχειώνουν τον ύπνο τους.
Τερατογένεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους
Οσα ανακοίνωσε δεν αποτελούν ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων, καθώς είναι ένα πολύ μικρό μέρος των μεγάλων περικοπών που είχαν αυτοί και τα ασφαλιστικά ταμεία από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέτρος Τατούλης: Νέα Μνημόνια φέρνει ο Μητσοτάκης
Η Ελλάδα σήμερα έχει μακράν το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. και στερείται επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένη θεωρείται η περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.
Πέτρος Τατούλης: Νέα Μνημόνια φέρνει ο Μητσοτάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δεξιά αθλιότητα
Πριν από μερικές μέρες, ο Μητσοτάκης εκστόμισε, ως γνωστόν, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, το αμίμητο: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια». Το θέμα σχολιάστηκε, προκάλεσε τη δέουσα θυμηδία και...
Η δεξιά αθλιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια...
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας