• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.2°C
  5 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 34.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκρηκτικές» ιδιωτικές επενδύσεις

 • A-
 • A+

Είναι φανερό ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, ζούμε περίοδο αντεπαναστατική. Περίοδο στην οποία ακυρώνεται μέρος των όποιων προνομίων των μεσαίων και των φτωχότερων στρωμάτων που, άμεσα ή έμμεσα, εξασφάλισαν επαναστάσεις του παρελθόντος, λ.χ. η γαλλική ή οι κομμουνιστικές.

Οι σύγχρονες αντεπαναστάσεις έχουν δρομολογηθεί από το τρίγωνο ΗΠΑ - Βρετανία - Βρυξέλλες και έχουν φαινομενικά ήπια μορφή, πλην όμως έχουν πλέον φτάσει σωρευτικά σε τέτοιο σημείο, που φαίνεται να αποδεσμεύουν για μία ακόμα φορά ιστορικές διαδικασίες σχεδόν ανεξέλεγκτες και διαρκώς επιταχυνόμενες.

Η ήπια μορφή αντεπαναστατικής διακυβέρνησης συνίσταται στη σταδιακή συρρίκνωση κράτους, κοινωνικών παροχών και παγιωμένων εργατικών ρυθμίσεων που αυτό έχει θεσπίσει, με ταυτόχρονο πέρασμα σειράς υπηρεσιών του στον ιδιωτικό τομέα.

Εκεί που η κοινή γνώμη θα ήταν δύσκολο να πειστεί για την άμεση κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών (λ.χ. οργανισμοί κοινής ωφέλειας, αλλά και δημόσια τηλεόραση), γίνεται σταδιακή ταυτόχρονη εισαγωγή του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα με απώτερο σκοπό, κάποτε, την οριστική απόσυρση του κράτους από τις δραστηριότητες αυτές.

Σε άλλες εποχές, τέτοιου τύπου μεγάλες αλλαγές οικονομικών προτύπων επιβάλλονταν με δικτατορίες. Η επιλογή της ήπιας αντεπανάστασης, μέσω ισχυρών εξουσιαστικών και προπαγανδιστικών μηχανισμών, δεν έχει όμως μόνο πλεονεκτήματα για τους σχεδιαστές της. Κρατάει πολύ σε διάρκεια, με αποτέλεσμα η σταδιακή μείωση των δημόσιων εσόδων -λόγω αποχώρησης του κράτους από επικερδείς οικονομικές δράσεις και μειώσεων της φορολογίας- να συσσωρεύει δημόσια χρέη και να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση τους συνταξιούχους και όλους όσοι έχουν ανάγκη την κρατική αρωγή.

Επιπλέον, παγιώνει ψυχολογικά ένα αίσθημα απογοήτευσης, ανασφάλειας, έλλειψης μέλλοντος. Ολα αυτά δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα, με υπερχρεωμένες τράπεζες, υπερχρεωμένους πολίτες και υπερχρεωμένα κράτη. Και ταυτόχρονα με μια τάξη πλουσίων επιχειρηματιών να γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, ασχέτως του αν οι επιχειρήσεις τους είναι ή όχι υγιείς.

Στις εκλογές, λοιπόν, που έρχονται, τις ευρωπαϊκές αλλά και τις ελληνικές βουλευτικές, όσοι ευαγγελίζονται την περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους, των κοινωνικών παροχών και των φόρων των επιχειρήσεων, θα πρέπει να εξηγήσουν επιτέλους με σαφήνεια και με αριθμούς δύο πράγματα: πρώτο και κύριο, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των συσσωρευόμενων κρατικών και τραπεζικών χρεών, μέρος των οποίων οφείλεται στη συρρίκνωση του κράτους, και δεύτερον: ποιος και πώς θα διασφαλίσει ότι κάθε ευρώ που θα αφαιρείται από τα κρατικά έσοδα θα επενδύεται από ιδιώτες.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι από κάθε ευρώ κέρδους, μιας κερδοφόρας κρατικής επιχείρησης που ιδιωτικοποιείται (αυτές δεν ιδιωτικοποιούνται, κατά κύριο λόγο;), ζήτημα είναι αν επανεπενδύονται 30 λεπτά. Τα υπόλοιπα απλώς αυξάνουν τις ανισότητες και προσθέτουν εκρηκτική ύλη σε μια ατμόσφαιρα που, από καιρό, μυρίζει μπαρούτι.

* δημοσιογράφος

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «δεύτερη ευκαιρία» διαβατήριο για την γκρίζα οικονομία
Δεν είναι τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα που προκάλεσαν την οικονομική ανασφάλεια, αλλά η απο-επισημοποίηση της οικονομίας που ο «πτωχευτικός κώδικας», αντί να την περιορίζει, την ενισχύει.
Η «δεύτερη ευκαιρία» διαβατήριο για την γκρίζα οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θανατερή απραξία στη φθινοπωρινή επέλαση της φτώχειας
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αγοράσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να κατασκευάσει τετελεσμένα και να εμφανίσει την πολιτική της σαν... αναγκαιότητα.
Η θανατερή απραξία στη φθινοπωρινή επέλαση της φτώχειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία των διανοουμένων
Υπάρχουν δύο ορθολογικοί δρόμοι, και οι δύο λάθος, για να αναλύσεις τους λόγους αποτυχίας της πρώτης πληβειακής επανάστασης, της οκτωβριανής. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ερώτημα του Κοροβέση. Μήπως η αυθεντική...
Η εξουσία των διανοουμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κίτρινα γιλέκα» και CO2
Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία είναι σαν το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης: η «φορολογία άνθρακα» αφορά πολύ περισσότερο τα κατώτερα εισοδήματα, έρχεται να προστεθεί σε μια άνιση κατανομή...
«Κίτρινα γιλέκα» και CO2
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιξη της Πράγας, η πρώτη περεστρόικα
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν πρόσφατα από την Ανοιξη της Πράγας, την οποία έχω χαρακτηρίσει «πρώτη περεστρόικα». Τι κοινό είχαν τα δύο αυτά μεγάλα ειρηνικά εγχειρήματα εκδημοκρατισμού;
Ανοιξη της Πράγας, η πρώτη περεστρόικα
ΑΠΟΨΕΙΣ
200 χρόνια Μαρξ
Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818. Αύριο κλείνουν τα 200 χρόνια που μας χωρίζουν από τον 19ο αιώνα. Εχουν, όμως, ισχύ οι ιδέες του στον 21ο αιώνα; Τα κείμενα και οι ιδέες του Μαρξ δημιούργησαν την πιο...
200 χρόνια Μαρξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας