• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο γήπεδο της έντασης και της εφαρμογής τετελεσμένων επιχειρεί να μεταφέρει η Τουρκία το Κυπριακό, μετά την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις νότιες θάλασσές της.

Η αδειοδοτημένη από την κυπριακή κυβέρνηση γεώτρηση της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αμφισβητείται ευθέως από την Τουρκία γιατί βρίσκεται έξω από τις διεκδικήσεις της και καλύπτεται πολιτικά από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Αγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ανέπτυξε κατά συγκεκριμένο τρόπο τις επιδιώξεις της το προσεχές διάστημα που συνοψίζονται στα εξής:

● Επιβολή «ισοδύναμου αντιποίνου» με τη διενέργεια δικής της γεώτρησης.

● Ακύρωση οποιουδήποτε σχεδιασμού αγωγών χωρίς τη συμμετοχή της και των Τουρκοκυπρίων.

● Διασάλευση των παραμέτρων επίλυσης του Κυπριακού στον ΟΗΕ, δηλαδή αποδέσμευσή της από τη βάση ομοσπονδιακής επανένωσης.

Παρά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με δημόσιες δηλώσεις του (21 Νοεμβρίου, Λευκωσία), κατέστησε σαφές ότι «η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα» και ότι «αναμένει τα αποτελέσματα της γεώτρησης που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά τη θέση της».

Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil έχει προγραμματιστεί να «χτυπήσει» δύο στόχους και αναμένεται ότι τον Ιανουάριο θα δώσει στη Λευκωσία μια σαφή εικόνα του όγκου των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αξιόπιστοι ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η γεώτρηση θα είναι καθοριστική προκειμένου να καταστεί εφικτή ή όχι η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα αποτελέσματα της Exxon Mobil, σύμφωνα δε με κυπριακές διπλωματικές πηγές, θα μπορούν να μετατραπούν και σε γεωστρατηγικό εργαλείο στα χέρια του προέδρου Αναστασιάδη, «ένας άσος στο μανίκι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού». Ειδικότερα, η Λευκωσία θα είναι σε θέση να εξετάσει επιλογές όδευσης αγωγών και δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και αναλόγως της στάσης της Τουρκίας, να την περιλάβει ή να την αφήσει εκτός από περιφερειακές συνεργασίες.

Από την πλευρά της η Τουρκία εμφανίζεται προσεκτική σε τέτοιου είδους υποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι τα ζητήματα του φυσικού αερίου θα πρέπει να αντικρισθούν στο πλαίσιο «αμοιβαίου οφέλους» (win-win), δηλαδή χωρίς τον αποκλεισμό της.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι διατεθειμένη να σπρώξει τα πράγματα στα άκρα και να εφαρμόσει πολιτικές ισχύος και τετελεσμένων στη θάλασσα. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσει, αν θα επιχειρήσει και πού μια παράνομη γεώτρηση ή αν θα το πράξει στα «όρια» της διεθνούς νομιμότητας, δηλαδή σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες βορείως ή δυτικά της Κύπρου, στο Καστελόριζο κοκ.

Ολα μοιάζουν αυτές τις ημέρες να είναι σε κατάσταση «ανήσυχης ηρεμίας». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να προφυλάξει τα νώτα του και να μην επιτρέψει την καλλιέργεια διεθνώς μιας αντίληψης ότι παρακωλύει την επίλυση του Κυπριακού. Αναμένει ότι η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα συντηρήσει ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων, ώστε να μην απονεκρωθεί εντελώς η διαδικασία, έστω και αν με τις δημόσιες δηλώσεις του δείχνει ότι επί της ουσίας διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις και διαφωνίες.

Ταυτόχρονα δεν θέλει να δίνει ερείσματα στην κριτική που του ασκείται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι απορρίπτει την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε μαζί τους: ούτε την εξουσία αν λυθεί το Κυπριακό ούτε τον φυσικό πλούτο. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αντιτάσσει το γεγονός ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα πάρουν τουλάχιστον μία 5ετία να διαμορφωθούν και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το μερίδιό τους.

Σε μια διόλου τυχαία συγκυρία, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά μέχρι τον Ιανουάριο τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, αν επιθυμούν κατάληξη σε συμφωνημένη λύση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι ο ΟΗΕ έχει ζητήσει όλα να διευκρινιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα – 90 ημέρες προθεσμία, ώστε με συμφωνημένους «όρους αναφοράς», να επιχειρηθεί ξανά η προσπάθεια για ομοσπονδιακή επίλυση. Ο ΟΗΕ έχει επίσης διασυνδέσει την επανάληψη των συνομιλιών με την παραμονή και τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης UNFICYP που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τέλη Ιανουαρίου.

Σε διπλωματικούς κύκλους ισχυρών χωρών, τα γεγονότα συγκλίνουν είτε σε ραγδαία σύγκλιση για επίλυση του Κυπριακού, είτε σε μια περίοδο απρόβλεπτης κλιμάκωσης, που ανεξάρτητα από την έντασή της θα οδηγήσει σε διασάλευση των παραμέτρων και πιθανοτήτων επανένωσης του νησιού.

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύπρος: τα αδιέξοδα και οι ψευδαισθήσεις
Η τουρκική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 και οι πολλαπλές ζημιές που προξενεί. Αλλη μία ταπείνωση για τη χώρα, που βλέπει να χάνει τη διεθνή αξιοπιστία της στα μάτια του ΟΗΕ και της Ε.Ε., ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα...
Κύπρος: τα αδιέξοδα και οι ψευδαισθήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
Την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης ενός σοβαρού περιστατικού στη θάλασσα με την Τουρκία, το Κυπριακό είναι ουσιαστικά «νεκρό» και οι μαρτυρίες από τις Βρυξέλλες διαψεύδουν τη φημολογία για «υπόγειες»...
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τελευταία πράξη του Κυπριακού;
Η τελευταία πράξη μιας μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα, διαδραματίζεται αυτές τις ώρες στην άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης.
Η τελευταία πράξη του Κυπριακού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες»
Μια συνάντηση που ξεκινάει με χαμηλά τον πήχη, με ανόρεκτους συνομιλητές, με διαφορετικές στοχεύσεις, σε ένα κλίμα «χαμηλής έντασης» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Κυπριακό: «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Γενεύη
Η πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου στη Γενεύη προβλέπεται να είναι επίμοχθη. Ομως η Διάσκεψη θα δοκιμαστεί όταν όλοι βρεθούν σε δείπνο στο τέλος της δεύτερης ημέρας (28/4). Εκεί θα κριθεί αν έχει πιθανότητες να...
Με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Γενεύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας