• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.2°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Να αντιμιλάτε στην ΕΡΤ»

 • A-
 • A+

«Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης αλυσσοδεμένης κοινωνίας, που δεν εκφράζει παρά την επιθυμία της να υπνώττει. Το θέαμα είναι ο φρουρός αυτού του ύπνου».

Γκι Ντεμπόρ

Επαναλαμβάνω την καλή και απαραίτητη εισαγωγή στο κείμενο του κυρίου Τάσου Τσακίρογλου «Αντιμιλάτε στην τηλεόραση;», (Εφημερίδα των Συντακτών, 19.10.2018).

Το σημαντικό αυτό κείμενο είναι και το μοναδικό της εφημερίδας μας [των αναγνωστών] που θίγει κάπως το πρόβλημα με την τηλεόραση, αφήνει όμως στο απυρόβλητο τελείως τη λεγόμενη δημόσια, δηλ. την ΕΡΤ, την οποία όλοι οι πολίτες πληρώνουν.

Πέρα από την αξία του γενικού αφορισμού του Ντεμπόρ για το θέαμα, ο ρόλος της τηλεόρασης είναι πολύ περισσότερο δραστικός και αποτελεσματικός για τον επηρεασμό των θεατών, τέτοιος που εύστοχα τον διατύπωσε ο Ουμπέρτο Εκο: «Στην εποχή μας δεν χρειάζονται τανκς για να γίνει γίνει πραξικόπημα. Υπάρχει η τηλεόραση»!

Η τηλεόραση σαν μέσο πληροφόρησης -κυρίως με τα δελτία ειδήσεων—, «ψυχαγωγίας», παρουσίασης γεγονότων, προσώπων, ειδικών, νομικών και κυρίως «λαοφιλών» θεαμάτων, απέκτησε θέση αυθεντίας και κατέστη εργαλείο για τη διαμόρφωση γνώμης αλλά και στάσης για πολλά ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Εγινε σημαντικό εργαλείο δράσης στην πολιτιστική σφαίρα της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό, σε μια δημοκρατική πολιτεία, θα έπρεπε να υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Για το πολιτιστικό επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης ο κ. Τσακίρογλου το έθεσε πολύ καλά σε λίγες γραμμές: «Αυτή αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά τις χειρότερες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης: αυθεντία, ιδιοτέλεια, ναρκισσισμός, νεύρωση, επιδεικτική άγνοια, άκρα επιθετικότητα, κραυγές, χαμηλά ένστικτα, βλακεία»!

Όλα αυτά ισχύουν κυρίως για την «ιδιωτική» ΤV και βάζω πολλά θαυμαστικά καθώς σκέπτομαι ότι πληρώνουμε κάποιους ανθρώπους, το ΕΣΡ, για να μας προστατεύει από αυτό το κακό.

Αναφέρθηκα σε «ιδιωτική»TV γιατί κανάλια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με χρήματα ιδιωτών δεν γνωρίζω να υπήρξε κανένα! Όλα στήθηκαν με λεφτά των Τραπεζών δηλ. του «κοσμάκη». [Άσχετα εάν σήμερα για πρώτη φορά πλήρωσαν ένα μικρό ποσόν για την άδειά τους.] Όλα τα χρόνια ήταν κατά ένα τρόπο κρατικοδίαιτα ή Τραπεζοκάναλα.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» της 17—18.10.2015 γράφει ότι «11μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τράπεζες που φτάνουν τα 808.830.190 εκατομ.ευρώ»!!! Σε μεταγενέστερο φύλλο έγραψε ότι τα χρέη των καναλιών στις Τράπεζες αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ!! [Θα παρακαλούσα την εφημερίδα μας να μας ενημερώσει για το πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση].

Τώρα για την ΕΡΤ. Ετσι όπως επαναλειτούργησε –μετά το «μαύρο»— χωρίς καμία νομοθετική πρόνοια που θα έβαζε κάποιους όρους για ποιοτικά προγράμματα, κατέληξε να κυριαρχείται από το παλαιοκοματικό πνεύμα.

Σε ό,τι αφορούσε την ενημέρωση –τα δύο πρώτα χρόνια από την επαναλειτουργία της— προσπαθούσε να αποδείξει στην αντιπολίτευση ότι είναι αντικειμενική και γι' αυτό πρόβαλε περισσότερο τις θέσεις της παρά τις κυβερνητικές. Στο πλαίσιο αυτού του «πνεύματος» δεν πρόβαλε σχεδόν καθόλου τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής καθώς και ειδήσεις από τη διεξαγωγή της δίκης αυτής. Αποσιώπησε σε μεγάλο βαθμό τον δικαστικό αγώνα εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς προσώπων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ούτε πρόβαλε τα της δίκης για τη μεγάλη υπόθεση του καραβιού με τους 2,5 τόνους ηρωίνης!

Βρίσκω τελείως παράλογο το να θεωρεί η διοίκηση της ΕΡΤ ως επιτυχία [μόνο] να ανέβουν ξαφνικά τα ποσοστά τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεών της. Ας έχουν αυτά ποιότητα -γιατί αυτό μετράει και μακροχρόνια αποδίδει— και ας προηγούνται τα «ιδιωτικά».

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι ελάχιστο, ενώ πλημμύρησε αυτό από ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, φόρμουλες κ.λπ. Η ποδοσφαιροποίηση στην αποθέωσή της. Ούτε τον καιρό της δικτατορίας τέτοιες δόσεις. Θα έλεγε κάποιος από τους ιθύνοντες ότι αυτά τα θεάματα ικανοποιούν μια μεγάλη μερίδα των θεατών. Θα έλεγε ότι αυτό «πουλάει». Τότε μια εύκολη και σύντομη απάντηση θα ήταν ότι «και η ηρωίνη πουλάει».

Είναι φανερό ότι ο στόχος της διοίκησης της ΕΡΤ είναι ο εφησυχασμός και η «ύπνωση» των θεατών και αυτό ενισχύεται και με τις ατέλειωτες σειρές μυθοπλασίας. Ουσιαστικά παραμυθιάζει και «κοιμίζει».

Υπάρχουν σειρές ιστορικού περιεχομένου ή βιογραφίες προσωπικοτήτων, ντοκιμαντέρ και φλμ που και πληροφορούν και ψυχαγωγούν και κρατούν σε εγρήγορση τους θεατές, τα οποία λείπουν σχεδόν παντελώς από την ΕΡΤ.

Τελικώς και συνοπτικώς η όλη κριτική στάση προς τη δήθεν δημόσια ΕΡΤ μπορεί να συνοψιστεί στα ερωτήματα:

α] Στοχεύει το πρόγραμμά της σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας;

β] Ποιος είναι ο συγκεκριμένος στόχος αυτών των προγραμμάτων; Έχουν στόχο την καλλιέργεια κάποιων ιδιοτήτων πολιτιστικού προσανατολισμού ή αποσκοπούν στην επενάπαυση και το παραμύθιασμα;

Ελπίζω η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εφημερίδα μας, να ασχοληθεί κριτικά περισσότερο με το ρόλο και τη λειτουργία του μέσου αυτού.

* Αναγνώστης της «Εφ.Συν.»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
Όταν η πολιτική συζήτηση θυμίζει καβγά γυμνασιακού επιπέδου, υπάρχει θέμα. Και τότε είναι που αποκαλύπτονται οι ουσιαστικές μεθοδολογίες του καθενός...
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πουλιά στον αέρα
Μέγας μάστορας ο Φεντό κατασκευάζει συνήθως συζυγικές φάρσες, σαν το «Πουλιά στον αέρα», προκαλώντας στο κοινό άφθονο γέλιο. Γελοιοποιώντας τη σοβαροφάνεια της αστικής τάξης στέλνει πάνω από εκατό χρόνια ένα...
Πουλιά στον αέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκατώτατη πολιτική νοημοσύνη
Αυτό που ξέρω είναι ότι η Κυβερνώσα δεν ακολουθεί μια πολιτική «κλεισίματος», στον ιδεολογικό εαυτό της ή στην κοινοβουλευτική δεδηλωμένη της, ούτε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά ανοίγεται σε νέες...
Υποκατώτατη πολιτική νοημοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μεγάλη του Γένους Χολή
Ελάχιστα πράγματα συζητιούνται για τα κανάλια τοπικής εμβέλειας, αλλά και για τα κανάλια β΄ διαλογής εθνικής ή τοπικής εμβέλειας που κατακλύζουν, χρόνια τώρα, τις δημόσιες συχνότητες, σε κάθε γωνιά της χώρας....
Η Μεγάλη του Γένους Χολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα αποκαλυπτήρια της διαπλοκής
Στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας όλοι μπορούμε να θυμηθούμε περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών που είτε δεν οδηγήθηκαν σε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, είτε εξαρχής δημιουργήθηκαν για λόγους...
Τα αποκαλυπτήρια της διαπλοκής
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κομματική τηλεμαχία και πολιτική λεξιπενία»
Οσοι κατορθώσαμε να αντέξουμε την οπτικοακουστική «βάνδαλη και λεξιπένητη τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών την πρώτη φορά αλλά και των δύο ξεχωριστά τη δεύτερη, έχουμε πλέον πεισθεί για την έλλειψη του...
«Κομματική τηλεμαχία και πολιτική λεξιπενία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας