Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελπίζουμε το 2019 να δούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία
AP Photo/Hassan Ammar
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίζουμε το 2019 να δούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία

  • A-
  • A+

Η Συρία παραμένει μια από τις μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο σήμερα. Η σύγκρουση στη Συρία έχει καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της.

Από τον Μάρτιο του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 5,6 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ζητώντας ασφάλεια στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους περνούν από την Ελλάδα.

Η Συρία παραμένει μια περίπτωση κρίσης προστασίας, όπου η ανθρώπινη ασφάλεια του λαού της παραμένει κατακερματισμένη σε πολλά μέρη της χώρας και δεν γίνεται σεβαστή η προστασία των αμάχων, ιδίως κατά τη διεξαγωγή εχθροπραξιών, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και επιθέσεις σε δομές υγείας, σε σχολεία και σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Αλλά, ενώ οι περισσότεροι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά τις τραγικές εικόνες των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας, η μεγάλη πλειονότητα των Σύρων που έχουν ανάγκη παραμένουν στη χώρα, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές.

Σήμερα, περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες στη Συρία χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 6,2 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ενώ οι αριθμοί σκιαγραφούν την κλίμακα της κρίσης, δεν λένε τις ατομικές ιστορίες και τις τραυματικές εμπειρίες που μας διηγούνται καθημερινά αμέτρητες γυναίκες, παιδιά και οικογένειες.

Με απλά λόγια, είναι πολύ βαριά η καταστροφή και ο πόνος αυτού του κάποτε υπερήφανου έθνους.

Ως εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανησυχούμε πολύ για δύο πράγματα όσον αφορά τις επιχειρήσεις μας.

Η πρώτη ανησυχία είναι η περιοχή του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου ελπίζουμε ότι θα κρατήσει η τωρινή ηρεμία, μετά τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ρωσίας και Τουρκίας για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην περιοχή, αποφεύγοντας έτσι μια ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές του 21ου αιώνα. Οι ζωές τριών εκατομμυρίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου παιδιών, εξαρτώνται από τη συμφωνία αυτή.

Η δεύτερη ανησυχία σχετίζεται με την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης των ουδέτερων και ανεξάρτητων ανθρωπιστικών οργανώσεων στην εκτίμηση των αναγκών και την παροχή βοήθειας για τη διάσωση και την προστασία των ατόμων που έχουν ανάγκη. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι τώρα κατά κύριο λόγο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας. Σήμερα, πάνω από 1,1 εκατομμύριο Σύροι –ένα εκπληκτικό νούμερο– παραμένουν σε αυτό που αποκαλούμε «δύσκολα προσβάσιμες περιοχές».

Ως εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθοδηγούμαστε από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και από τις αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας, βοηθώντας τους Σύρους σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από το ποιος έχει τον έλεγχο.

Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια τόσο από τη Συρία όσο και από τις γείτονες χώρες, όπως η Τουρκία και το Ιράκ. O ανθρωπισμός είναι ο οδηγός του έργου μας.

Καθώς προχωράμε στην όγδοη επέτειο αυτής της κρίσης, η διεθνής αλληλεγγύη και υποστήριξη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ πλέον. Η ανθρωπιστική κρίση δεν έχει τελειώσει και ο ευάλωτος λαός της Συρίας εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας. Ελπίζουμε το 2019 να δούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα να κυριαρχούν στη Συρία.

Ποιος είναι

Ο κ. Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας για την Κρίση της Συρίας, ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2017. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην οργάνωση της ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας σε καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο, σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο καθώς και στο πεδίο.

Εχει υπηρετήσει ως περιφερειακός συντονιστής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Κρίση της Συρίας (2012-2013), συντονιστής για την Ανθρωπιστική Βοήθεια για τη Λιβύη (2011), επικεφαλής των Σχέσεων Δωρητών και Κινητοποίησης Πόρων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2009-2010) και διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό (2006-2009). Εχει, επίσης, υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουάντα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, το Ιράκ και την Κένυα.

Ο κ. Μουμτζής γεννήθηκε στην Αίγυπτο και είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού στις Πολιτικές της Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιλάει ελληνικά, αραβικά, αγγλικά και γαλλικά.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαύρα περιστέρια
Μόνο τα μαύρα περιστέρια πετούν πάνω από τον ουρανό της πολύπαθης Συρίας. Είναι οι σιδερόφρακτες ερπύστριες και τα γεράκια του πολέμου, τα βομβαρδιστικά, που σπέρνουν την καταστροφή. Και πόσο να κλάψουν οι...
Μαύρα περιστέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία: η ηχηρή σιωπή των κινημάτων
Μία από τις πτυχές στα πλήγματα κατά της Συρίας, που θα όφειλε να μας προκαλέσει εντύπωση, είναι η πενιχρότατη, ασήμαντη κι αναιμική στην εκδήλωσή της αντίδραση από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, σε...
Συρία: η ηχηρή σιωπή των κινημάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απεμπλοκή από τον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
Οι πόλεμοι στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη, η όξυνση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο είναι μέρος των επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών των αστικών τάξεων...
Απεμπλοκή από τον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία, ΗΠΑ και συριακή κρίση: τι σημαίνουν για Ελλάδα, Κύπρο
Εως ότου να ωριμάσουν οι συνθήκες της σοσιαλιστικής λαϊκής ενότητας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να παρατάξουν ισχυρή αποτρεπτική ισχύ.
Τουρκία, ΗΠΑ και συριακή κρίση: τι σημαίνουν για Ελλάδα, Κύπρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα λουλούδια πεθαίνουν πολεμώντας
«Είναι σαν μεγάλα λουλούδια με χαρούμενα χρώματα». Ετσι περιγράφει η Αγκαθα Κρίστι τις Κούρδισσες που συνάντησε στη δεκαετία του ’30, όταν ταξίδεψε στη Συρία, όπου ο δεύτερος σύζυγός της, ο κατά 13 χρόνια...
Τα λουλούδια πεθαίνουν πολεμώντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός κανονικότητας
Η εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, όποια και αν είναι η έκβασή της, έδωσε ξανά στον Ερντογάν μια περίοδο χάριτος, άγνωστης διάρκειας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Εκτός κανονικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας