• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS: έκκληση ΟΗΕ για τη ζωή στον πλανήτη Γη

 • A-
 • A+

Η κλιματική αλλαγή που προξενεί πλημμύρες και καύσωνες και πυρκαγιές καθώς και καταστροφές στα καλλιεργήσιμα εδάφη -και επομένως πείνα- κλπ. κλπ. οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται στην εκπομπή ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα.

Το 95% των ειδικών επιστημόνων παγκοσμίως λίγο-πολύ συμφωνούν στην ως άνω διάγνωση και στην ερμηνεία που αποδίδει το πρόβλημα στις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως στην κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο και προ πάντων το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο που, σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς, πρόκειται να εξαντληθεί πάνω-κάτω σε μια γενιά (30 χρόνια), προλαβαίνει ωστόσο να κάνει τρομερές καταστροφές στον πλανήτη Γη. Δεν είναι η μοναδική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, είναι όμως η χειρότερη.

Αυτό είναι το αντικείμενο της έκκλησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που χτύπησε συναγερμό εσχάτως με στόχο την αφύπνιση και επείγουσα δραστηριοποίηση των κοινωνιών των ανθρώπων, των κυβερνήσεων, των κινημάτων κ.λπ. πριν να είναι πολύ αργά.

• Πόσο επείγουσα είναι η ανταπόκρισή μας στην έκκληση του ΟΗΕ;

Ο ΟΗΕ μιλάει για ένα περιθώριο 12 χρόνων(!) όλο κι όλο πριν από την καταστροφή που συνεπάγεται η υπέρβαση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει 2 βαθμούς, ενώ -κατά τους επιστήμονες- ακόμα και το 1,5 είναι πολύ. Ωστόσο ο Τραμπ και γενικά οι φορείς του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού -που δεν διανοούνται έναν κόσμο χωρίς οικονομική μεγέθυνση- θεωρούν ακόμα και το 2 λίγο, εξ ου και η απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

• Τι πρέπει να κάνουμε;

1. Προσφυγή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) -κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις- είναι το πιο σημαντικό μέτρο, αφού οι εκπομπές τους σε αέρια του θερμοκηπίου είναι μηδενικές. Επιπλέον είναι οικονομικές αλλά και διαχειρίσιμες από τις τοπικές κοινωνίες, κάτι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους, οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς.

2. Υιοθέτηση της βιολογικής γεωργίας (η χημική γεωργία -το διαβόητο φιάσκο της πράσινης επανάστασης της δεκαετίας του ’70- καταστρέφει ανεπανόρθωτα τα χωράφια). Οι κυβερνήσεις πρέπει -αν χρειαστεί- να επιδοτούν τη βιολογική, όχι πάντως τη χημική γεωργία, όπως συμβαίνει κάτω από την πίεση εταιρειών που παράγουν χημικά λιπάσματα και φάρμακα. Μια τέτοια αλλαγή πολιτικής θα αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά τόσο τη σημερινή πείνα όσο και τον λιμό που θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη αποτυχία στις προσπάθειες των κοινωνιών του ανθρώπου να τιθασεύσουν την κλιματική αλλαγή.

3. Αποτροπή της καταστροφής των οικοσυστημάτων

Το πιο μεγάλο σκάνδαλο σε παγκόσμια κλίμακα είναι ο Αμαζόνιος και σε πανελλήνια κλίμακα η Χαλκιδική. Ακόμα χειρότερη μοίρα θα έχει η Ηπειρος, αν οι έρευνες «ευοδωθούν» και βρεθεί πετρέλαιο, οι εκπομπές και τα απόβλητα του οποίου, εκτός της καθοριστικής συμβολής στην κλιματική αλλαγή, συντελούν καίρια σε μη αναστρέψιμες εξαφανίσεις οικοσυστημάτων και πολιτισμών καθώς και ειδών ζωής.

• Πόσο σοβαρά ανταποκρίνονται οι λαοί, οι εξουσίες και τα ΜΜΕ σε όλα αυτά;

Θα έλεγα ελάχιστα. Θα περίμενε κανείς μια άμεση ανταπόκριση στη σοβαρή και υπεύθυνη αυτή έκκληση του ΟΗΕ, π.χ. τους πολιτικούς να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες συνιστώντας ψυχραιμία και υποσχόμενοι μέτρα, και παλλαϊκές κινητοποιήσεις κ.λπ., αλλά…τίποτα! Τίποτα απ’ όλα αυτά.

Τα ΜΜΕ -σε ύπνο βαθύ ή στην υπηρεσία συμφερόντων, εκτός από την «Εφ.Συν» (βλ. φύλλο 15.10.18)- αγνόησαν ή δεν έδωσαν κάποια ιδιαίτερη σημασία στην είδηση.

Η κυβέρνηση, παρά την πράσινη σημαία -που καλώς φυσικά ενσωμάτωσε στο έμβλημά του ο ΣΥΡΙΖΑ-, δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει κάτι. Αλλά και η αντιπολίτευση δεν πάει πίσω… Ελπίζω τουλάχιστον στις οικολογικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF κ.λπ.) αλλά και στους ανερχόμενους Γερμανούς Πράσινους.

Μήπως τελικά πράγματι «μωραίνει Κύριος ους βούλεται απολέσαι»; Εχουμε αποβλακωθεί τελείως; Τσακωνόμαστε για το «Μακεδονικό» την ώρα που θα έπρεπε να μιλάμε για μια παγκόσμια πανστρατιά όπου δίπλα δίπλα Ελληνες και «Μακεδόνες» και οι λοιποί Βαλκάνιοι και οι λοιποί Ευρωπαίοι και οι λοιποί άνθρωποι του πλανήτη θα παλέψουμε για τη σωτηρία της ζωής πάνω σ’ αυτόν; Οι πολλοί, εννοείται, εναντίον των λίγων και των κομμάτων και των ΜΜΕ που τους υπηρετούν -απρόθυμοι ή ανίκανοι να καταλάβουν τα σημεία των καιρών- που θα προσπαθήσουν να μας σταματήσουν.

Αλλά ποιος μπορεί να σταματήσει τα αφρισμένα κύματα του Ωκεανού;

Και ο Ωκεανός θα είναι τελικά σίγουρα με το μέρος μας. Θα είναι η φύση που εκδικείται, η ζωή που ξαναβρίσκει τον δρόμο της.

* αρχιτέκτονας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας «πράσινος» πλανήτης… από «κόκκινη» βάση
Η πανδημία του Covid-19 και ο καπιταλισμός έχουν μια κοινή ρίζα... την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.
Ενας «πράσινος» πλανήτης… από «κόκκινη» βάση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταφορές και περιβαλλοντικές αλήθειες για την πανδημία
Η πανδημία, αντίθετα, απαιτεί συνεργασία των εθνών, ανοιχτή μετάδοση πληροφορίας, νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του κοινού καλού και δίκαιη κατανομή πόρων σε όλους.
Μεταφορές και περιβαλλοντικές αλήθειες για την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Γκρέτα «στον τοίχο», όπως ο Νικηφορίδης
Η διάκριση Δεξιάς-Αριστεράς στις μέρες μας περνάει μέσα από την αντίθεση προστασία του περιβάλλοντος ή καταστροφή του πλανήτη μας, του οποίου δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας....
Η Γκρέτα «στον τοίχο», όπως ο Νικηφορίδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας δυναμώσουμε το πράσινο κύμα στην Ευρώπη
Σε εσένα που δηλώνεις αναποφάσιστος, που πιστεύεις ότι η οικολογία δεν σε αφορά, που δεν πιστεύεις πια στην Ενωμένη Ευρώπη απευθύνω έκκληση να προσέλθεις στις κάλπες στις 26 Μαΐου και με την ψήφο σου να...
Ας δυναμώσουμε το πράσινο κύμα στην Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σκληρή αλήθεια της καταστροφής του κλίματος
​Το πρώτιστο καθήκον του αληθινού ηγέτη είναι να αποκαταστήσει τα ονόματα, είχε πει ο Κομφούκιος πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και αιώνες οι επιστήμονες στηριζόμενοι στην...
Η σκληρή αλήθεια της καταστροφής του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβάλλον - Επιστήμη: μια πρόταση για τη χώρα μας
Τα οικολογικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του όζοντος, η μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, η εξάντληση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με τη δημογραφική έκρηξη και τις πολεμικές...
Περιβάλλον - Επιστήμη: μια πρόταση για τη χώρα μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας