• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κωνσταντίνος Κουκίδης, ένας λησμονημένος ήρωας

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες μέρες έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 και εορτάστηκε η επέτειος του ηρωικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο ιταμό τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα. Καλό θα είναι –στις αντιηρωικές μέρες που ζούμε και με την παθητική στάση που έχουμε κρατήσει στα όσα μας έχουν επισωρεύσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα εκτελώντας τις εντολές των δανειστών της χώρας– να θυμόμαστε πράξεις ηρωισμού τόσο στα βουνά της Αλβανίας όσο και εκείνες των αντιστασιακών οργανώσεων σε όλη της διάρκεια της Κατοχής.

Υπάρχουν όμως και ατομικές πράξεις ηρωισμού τις οποίες πρέπει να θυμόμαστε. Είναι πολύ γνωστή η ηρωική, παράτολμη και ριψοκίνδυνη απόφαση δύο νέων τότε, του Μανώλη Γλέζου και του αείμνηστου Λάκη Σάντα, να κατεβάσουν στις 30 Μαΐου 1941 τη γερμανική σημαία από τον ιστό στην Ακρόπολη και να την πάρουν μαζί τους. Λιγότερο γνωστή και λησμονημένη είναι μια άλλη ηρωική πράξη. Μας τη θυμίζει μια αναθηματική στήλη που είναι τοποθετημένη κάτω από την Ακρόπολη προς την πλευρά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στη στήλη αυτή αναγράφονται τα εξής:

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η στήλη αυτή τοποθετήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου σε συνεργασία με την Κίνηση «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση», για να θυμίζει και να τιμά την ηρωική αυτοθυσία του Κωνσταντίνου Κουκίδη στις 27 Απριλίου 1941. Τι ακριβώς συνέβη την πρώτη αυτή ημέρα της Κατοχής;

Στις 3 το απόγευμα της μέρας εκείνης ο Γερμανός στρατηγός φον Στούμε έδωσε διαταγή σε δύο αξιωματικούς να κατεβάσουν από τον ιστό την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στην Ακρόπολη και να υψώσουν τη γερμανική. Οι αξιωματικοί ανέβηκαν στην Ακρόπολη και ζήτησαν από τον φρουρό Κωνσταντίνο Κουκίδη να κατεβάσει τη σημαία. Εκείνος την κατέβασε και αντί να την παραδώσει στα βέβηλα χέρια των Γερμανών, τυλίχτηκε με αυτήν και έπεσε από τον βράχο της Ακρόπολης. Στο σημείο στο οποίο έπεσε το άψυχο σώμα του ήρωα βρίσκεται η στήλη που προαναφέρθηκε.

Κάποιοι θέλησαν να αμφισβητήσουν όχι μόνο το γεγονός αλλά και την ύπαρξη αυτού του φρουρού. Και μπορεί μεν στα αρχεία του στρατού να μην υπάρχει το όνομά του, αλλά υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν το γεγονός. Θα περιοριστώ σε δύο.

Η πρώτη είναι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου, του αρχιερέα που αρνήθηκε να ορκίσει στη Μητρόπολη των Αθηνών την πρώτη κυβέρνηση δωσιλόγων με πρωθυπουργό τον στρατηγό Τσολάκογλου, γεγονός που προκάλεσε την απομάκρυνσή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος έγραψε στα απομνημονεύματά του:

«Ο Ελλην φρουρός της Ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως, μη θελήσας να παραστή μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως της εχθρικής σημαίας, ώρμησεν εκ της Ακροπόλεως κρημνισθείς και εφονεύθη. Εκάθησα στο γραφείον μου περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων...».

Πιο αξιόπιστη από αυτή τη μαρτυρία δεν μπορεί να υπάρχει, διότι ο Αρχιεπίσκοπος έμενε στην Αρχιεπισκοπή, στην άλλη πλευρά της Ακρόπολης.

Η δεύτερη μαρτυρία είναι του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και διακεκριμένου ιστορικού Νίκολας Χάμοντ, o oποίος στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα κατά την Κατοχή και ο οποίος έγραψε στο ημερολόγιό του:

«Την 27ην Απριλίου 1941, λίγο προτού χαράξει, όλα ήσαν κλειστά. Τότε έμαθα ότι οι Γερμανοί διέταξαν τον φρουρό της Ακροπόλεως να κατεβάσει το ελληνικό σύμβολο. Πράγματι, εκείνος την υπέστειλε. Τυλίχθηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον βράχο...».

Ενας διακεκριμένος ιστορικός του κύρους του Νίκολας Χάμοντ δεν θα έγραφε τα παραπάνω αν δεν είχε διασταυρώσει τις πηγές του.

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν και πολλές άλλες μαρτυρίες τις οποίες μπορούν να διαβάσουν στο Διαδίκτυο. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και ενός, ο οποίος –νεαρός τότε– ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του φρουρού από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η ηρωική αυτοθυσία του Κωνσταντίνου Κουκίδη πρέπει να αναδειχθεί και δεν αρκεί η στήλη που προαναφέρθηκε. Θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να αναθέσει σε έναν γνωστό γλύπτη τη δημιουργία ενός έργου που θα τιμά τον λησμονημένο αυτό ήρωα και το έργο αυτό να τοποθετηθεί σε εμφανή θέση στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώστε να το βλέπει το πλήθος Ελλήνων και ξένων που διαβαίνουν τον δρόμο αυτό.

* πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μανώλης Γλέζος ξανά στο απόσπασμα
Για τον άνθρωπο που πήγαινε στα σχολεία μιλώντας στους νέους ανθρώπους για ιστορία, πολιτισμό, τον γεωφυσικό τους πλούτο και «διδάσκων τους λαούς πώς οι δούλοι γίνονται Ελεύθεροι»…
Ο Μανώλης Γλέζος ξανά στο απόσπασμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολεμιστής και ειρηνιστής
Ισως να πει κάποιος ότι ο τίτλος του άρθρου αυτού εκφράζει μια μεγάλη αντίφαση, όμως ο Μανώλης Γλέζος πέτυχε με τους αγώνες του να αναδειχθεί και σε μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης.
Πολεμιστής και ειρηνιστής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη
Μία από τις εφημερίδες στην έκθεση για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης δίνει αποστομωτική απάντηση σε κάποιες φωνές που ακούστηκαν αμφισβητώντας το εάν όντως απελευθερώθηκε η πόλη με την είσοδο του ΕΛΑΣ το...
Ποιος απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ανυπόταχτος λαός της Αθήνας ματαιώνει την πολιτική επιστράτευση
Στις αρχές του 1943 ο ελληνικός λαός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη φοβερή απειλή της πολιτικής του επιστράτευσης από το Γ’ Ράιχ και την αποστολή του σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Γερμανία. Ομως,...
Ο ανυπόταχτος λαός της Αθήνας ματαιώνει την πολιτική επιστράτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευάγγελος Μαχαίρας: Φάρος Ελευθερίας, Αντίστασης, Δικαιοσύνης!
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά του πνευματικού ηγέτη, του ηθικά ακέραιου και ακάματου αγωνιστή: κρυστάλλινη νομική και πολιτική σκέψη, διορατικότητα, θάρρος και παρρησία, πειθαρχία στον...
Ευάγγελος Μαχαίρας: Φάρος Ελευθερίας, Αντίστασης, Δικαιοσύνης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα πολλαπλά πρόσωπα του καπιταλισμού
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και η ανθρωπότητα βιώνει καταστάσεις, οι οποίες μπορούν και ενδέχεται να την οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή της. Δεν είμαι κήρυκας δεινών, αλλά οφείλουμε όλοι μας να...
Τα πολλαπλά πρόσωπα του καπιταλισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας