Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μεγαλύτερο γεφύρι των Βαλκανίων θα αναστηλωθεί

Το γεφύρι ανατινάχτηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό σε μία από τις σφοδρότερες μάχες του Εμφυλίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μεγαλύτερο γεφύρι των Βαλκανίων θα αναστηλωθεί

  • A-
  • A+

«Τα πέτρινα γεφύρια ακόμα και σήμερα είναι σύμβολα της ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία. Αποτέλεσαν πραγματικά τεχνολογικά επιτεύγματα στις εποχές που κατασκευάστηκαν και οδήγησαν τον άνθρωπο από την εποχή του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού στην εποχή της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Τα γεφύρια ως η κορωνίδα του οδικού δικτύου των κοινωνιών πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη δεν ωφέλησαν μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και τη διοικητική οργάνωση.

»Ενωσαν ανθρώπους και ιδέες, άνοιξαν δρόμους για να γυρίσουν οι ξενιτεμένοι στην πατρίδα, ήταν κυρίως γέφυρες πολιτισμού και ανθρωπισμού. Στην εποχή μας, που ο διάλογος των λαών και των πολιτισμών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η ενότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμφισβητείται, είναι κατάλληλη στιγμή να χτίσουμε νέες γέφυρες για τη φιλία, τη συνεργασία και την κοινή προκοπή των πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου.

»Η ανάδειξη μιας ευρωπαϊκής ημέρας πέτρινων γεφυριών με αρχικό στόχο την ανάδειξη και τη διάσωσή τους, ως μνημείων της συλλογικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλλει δημιουργικά στην ενίσχυση της ενότητας των Ευρωπαίων και στη σφυρηλάτηση της κοινής ευρωπαϊκής μας προοπτικής».

Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με στόχο την αναγνώριση της 28ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας σχετίζεται με τις προσπάθειες πολλών φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας και Ηπείρου να διασωθούν τα πέτρινα γεφύρια της κοιλάδας του Αχελώου και ιδιαίτερα η ιστορική γέφυρα του Κοράκου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Αρτας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων και ανατινάχτηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό στις 28 Μαρτίου 1949, σε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Εμφυλίου.

Το υπουργείο των Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Παιδείας πραγματικά αξίζει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο για την αναγνώριση της 28ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών.

Η Ελλάδα ως μια χώρα με χιλιάδες γεφύρια από την αρχαιότητα ακόμα έχει λόγο να εισηγηθεί την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών. Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή τέτοιων γεφυριών έχει σταματήσει από το 1940 και η πολύπλοκη αυτή τέχνη έχει ήδη περάσει στη λήθη.

Η επιλογή της 28ης Μαρτίου έχει και ιδεολογικό φορτίο για την Ελλάδα καθώς, ενώ πρόκειται για την ημέρα ανατίναξης της μεγαλύτερης μονότοξης Γέφυρας των Βαλκανίων, της Γέφυρας του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου, προβάλλει την ιδέα της Αντίστασης και των Αγώνων του λαού μας για Ελευθερία με κάθε κόστος και κάθε θυσία.

Μπορεί να «θυσιάστηκε» η Γέφυρα του Κοράκου από τον Δημοκρατικό Στρατό το 1949, αλλά η γέφυρα αυτή ποτέ δεν χάθηκε από τη συνείδηση και τη φροντίδα μας. Αυτό αποδεικνύεται με τον αγώνα για τη διάσωσή της, που έλαβε τη μορφή κινήματος, και απασχολεί φορείς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ήδη από το 2010.

Σημαντικό επίσης είναι ότι η κυβέρνησή μας, μέσω του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη, έχει δεσμευτεί για την αναστήλωσή της.

Ενας φόρος τιμής και στην ιστορική γέφυρα του Κοράκου, μια υπενθύμιση της βούλησης της πολιτείας, των φορέων, αλλά κυρίως της απαίτησης των κατοίκων της Αργιθέας για την αναστήλωση του γεφυριού τους, τη διάσωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου ως αναπόσπαστων στοιχείων της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής

Η γέφυρα που ανατινάχτηκε σε μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τον Εμφύλιο Πόλεμο, ήρθε η στιγμή και να αποκατασταθεί και να αποτελέσει το έναυσμα, να δώσει ένα επιπλέον, στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο για τη σύγκλιση των Ευρωπαίων και την ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων που μας ενώνουν.

Κύριο μέλημα όλων των φορέων που ασχολούνται με την πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας πρέπει να είναι η ακριβής καταγραφή, η διεπιστημονική μελέτη, η συντήρηση, η επισκευή, η προστασία και τέλος η ανάδειξη των πέτρινων τοξωτών γεφυριών ως μοναδικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Με την καθιέρωση «Ευρωπαϊκής Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών» θα προβληθούν τα σημαντικά θέματα τοπικής ιστορίας που συνδέονται με το κάθε γεφύρι, θα τονιστούν οι αναλογίες που υπάρχουν στο επίπεδο του χρόνου και του τόπου, των αναγκών και των λύσεων που επιλέχτηκαν ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, ώστε να γίνει πιο άμεση και ορατή η ιδέα της κοινής πορείας, της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πρέπει να γίνει με τα ετοιμόρροπα «διατηρητέα»
Οι πρόσφατες καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων στο κέντρο του Πειραιά και της Αθήνας επαναφέρουν στο προσκήνιο τη διαχείριση του κτιριακού αποθέματος και ειδικά ενός μεγάλου αριθμού κτιρίων, κατασκευής του 19ου και...
Τι πρέπει να γίνει με τα ετοιμόρροπα «διατηρητέα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κτισμένη κληρονομιά
​Σε μια χώρα κυριολεκτικά διάσπαρτη από μια τόσο αξιόλογη μνημειακή κληρονομιά, όλων των εποχών και περιόδων, όπως η Ελλάδα, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18η Απριλίου) έχει αναμφισβήτητα ιδιαίτερο...
Κτισμένη κληρονομιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα στον καθρέφτη
Ετσι, όμως, ξεχνά πως υπερασπιζόμενη σθεναρά την Ελλάδα -τελευταίο της σύνορο- υπερασπίζεται δικά της εδάφη από κινδύνους που ξαναέζησε στο μακρινό παρελθόν. Επειδή η Ιστορία, ανεπίδεκτη μαθήσεως,...
Η Ελλάδα στον καθρέφτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Λόγιοι του Εθνους»
Η εγχώρια ιστορική συγκυρία μάς ωθεί σε «στιγμές» του 19ου αιώνα; Για παράδειγμα στους «λογιώτατους» που έχουν νεκρώσει το «λογικόν» (1825), στους «πολιτικούς κοινωνιολόγους» (1885), στους «λογίους του έθνους»...
Οι «Λόγιοι του Εθνους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συμφορές του εθνικισμού
Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος σε μεγάλο μέρος του κόσμου για τη συγκρότηση ώριμης πολιτικής κοινωνίας, αν σκεφτεί κανείς την αντίδρασή του μετά τη μεγάλη χρεοκοπία του 2010. Tο παρήγορο είναι ότι τελείωσε μια...
Οι συμφορές του εθνικισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον
Σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα των Ελλήνων ο εθνικός διχασμός, που και σήμερα επιχειρείται από τις δυνάμεις της Δεξιάς, στο όνομα της Μακεδονίας. Ακόμα και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που απαιτούσε τη...
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας