• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 16.5°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.7°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 17.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγαμίας κλήρου παρενέργειες

 • A-
 • A+

Υπάρχουν ειδήσεις που αποσιωπούνται ή περνούν απαρατήρητες. Το θέμα είναι γνωστό διότι οδήγησε τον πάπα Βενέδικτο σε παραίτηση… Το νέο σκάνδαλο διάβασα είναι ότι το Βατικανό απεδέχθη την παραίτηση δύο ακόμα επισκόπων από τη Χιλή λόγω σκανδάλων παιδεραστίας, με αποτέλεσμα οι αντικαταστάσεις να αφορούν πλέον επισκόπους που είχαν υπό την εποπτεία τους το 20% των καθολικών ιερέων της Λατινικής Αμερικής.

Ερευνα της Επισκοπικής Συνόδου της Γερμανίας φανέρωσε ότι στις τελευταίες δεκαετίες, 1.670 καθολικοί ιερείς κακοποίησαν σεξουαλικά 3.677 ανήλικα αγόρια κυρίως! Οι αποκαλύψεις για κακοποίηση μικρών αγοριών (σπανιότερα κοριτσιών) από ιερείς ανάγκασε τον συμπαθή πάπα Φραγκίσκο να συγκαλέσει τον Φεβρουάριο του 2019 έκτακτη σύνοδο επισκόπων με θέμα την «προστασία των ανηλίκων».

Το τι θα διαμειφθεί στη σύνοδο είναι άγνωστο, αλλά έχω την ταπεινή γνώμη ότι αλλού βρίσκεται το ζήτημα. Η καθολική εκκλησία και κυρίως ο πάπας ως κεφαλή της, θα πρέπει να έχει το σθένος, όχι να συγκαλεί συνόδους, ούτε να καταβάλλει εκατομμύρια στο παρασκήνιο, ως είθισται, στους αδικηθέντες προς αποσόβηση των σκανδάλων, αλλά να προχωρήσει σε κάτι πιο δραστικό.

Ολες οι εκκλησίες, Ανατολική, Δυτική και Προτεσταντικές ομολογίες, αναγνωρίζουν το Σύμβολο Πίστεως Νικαίας - Κωνσταντινούπολης του 381 μ.Χ. Στο ένατο άρθρο ομολογούν την πίστη τους σε «Μία, Αγία, Καθολική (δηλ. αυθεντική, αληθινή καθ’ ολοκληρίαν) και αποστολική εκκλησία». Ητοι, εκκλησία που εκπηγάζει από τις διδαχές και παραδόσεις του Ευαγγελίου και των Αποστόλων.

Αλλά ο κόμβος του προβλήματος βρίσκεται ακριβώς εδώ: η αρχαία εκκλησία δεν απαγόρευε τον γάμο των πρεσβυτέρων - επισκόπων της. Ο απόστολος Πέτρος, ο κατά την Καθολική Εκκλησία πρώτος πάπας Ρώμης, ήταν νυμφευμένος (την πεθερά του θεράπευσε ο Ιησούς) και ο απόστολος Παύλος στην Α΄ προς Τιμόθεον επιστολή του γράφει ότι μεταξύ των προσόντων που πρέπει να έχει ένας επίσκοπος, είναι να είναι νυμφευμένος και να έχει τα τέκνα του προς υποταγήν για να δίνει το καλό παράδειγμα ότι είναι ικανός να κυβερνήσει και τα μέλη της εκκλησίας. Τα ίδια γράφει και στην προς Τίτον επιστολή.

Η αγαμία του κλήρου καθ’ ολοκληρίαν στην Καθολική Εκκλησία επιβλήθηκε μετά τη Σύνοδο της Ελβίρας το 306 μ.Χ., με τη Σύνοδο της Αρελάτης το 314 μ.Χ. με τον 6ο κανόνα της, ανεβλήθη να επιβληθεί στην Ανατολική Εκκλησία στη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. κατά εισήγηση του Παφνούτιου και επικράτησε για τους επισκόπους μόνο στην Ανατολική, τον 6ο αι. μ.Χ. με την 6η Νεαρά διάταξη του Ιουστινιανού. Εκτοτε διαιωνίζεται η απαγόρευση. Το αποτέλεσμα είναι μύρια όσα σεξουαλικά έκτροπα κληρικών που, αδυνατώντας να χαλιναγωγήσουν το σεξουαλικό ένστικτο, βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε μια φυσική ροπή και σε μια αναχρονιστική απαγόρευση. Το ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ο πάπας να επανέλθει στο λίκνο της Αποστολικής παράδοσης; Ισως αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό φάρμακο από οποιαδήποτε σύνοδο για την προστασία ανηλίκων.

* δοκιμιογράφος, συγγραφέας

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Παναγιά της Πέτρας
Για όσους κατάγονται από το βόρειο μέρος του νησιού ή έχουν συγγενέψει με ανθρώπους απ’ αυτό, Δεκαπενταύγουστος σημαίνει γιορτή, πανηγύρι στην Παναγιά της Πέτρας.
Στην Παναγιά της Πέτρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;
Πώς φτάσαμε έπειτα από περίπου 10 χρόνια κρίσης οι τράπεζες να έχουν ρουφήξει πακτωλούς χρημάτων από το Δημόσιο και ακόμα και σήμερα να βρίσκονται στην εντατική; Η Τράπεζα Πειραιώς είναι χαρακτηριστική...
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
Η Τέχνη, ναι μεν καταγράφει με τη δική της ιδιαίτερη ματιά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στο να περιοριστούν τα φθαρτικά γιατί να μην το κάνει;
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου;
Οι υποθέσεις «ευαγών» ιδρυμάτων που έπεσαν στα βράχια λόγω εξοργιστικής διαχειριστικής αβελτηρίας αφθονούν και εκτός Αθηνών. Μία από αυτές είναι το «Στάλλειο και Γάτειο Γηροκομείο Αμφισσας».
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αρειος Πάγος ακούει;
Oι πρόσφατες διώξεις των στελεχών της Novartis στην Ελλάδα, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι δικογραφία που είχε ολοκληρώσει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.
Ο Αρειος Πάγος ακούει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Novartis: Και νέος σκευωρός προστίθεται το... ΝΣΚ!!!
Μια σημαντική παρέμβαση του Σπύρου Λάππα, δικηγόρου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των δύο σχετικών με την υπόθεση προανακριτικών επιτροπών της Βουλής. Βασικός συντάκτης του πρώτου πορίσματος (επί κυβέρνησης...
Υπόθεση Novartis: Και νέος σκευωρός προστίθεται το... ΝΣΚ!!!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας