• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς αγνοήθηκε ο Γκράμσι;

 • A-
 • A+

Χρωστάμε στον Γκράμσι τη χρήση πολλών νέων όρων της ανατρεπτικής αριστερής σκέψης. Και ανάμεσα σε αυτούς είναι ο όρος «οργανικός διανοούμενος». Εξηγώντας τον ρόλο του οργανικού διανοούμενου στην αστική κοινωνία, μας λέει μεταξύ άλλων ότι «ο καπιταλίστας επιχειρηματίας φέρνει μαζί του τον τεχνικό της βιομηχανίας, τον επιστήμονα της πολιτικής οικονομίας, τον οργανωτή μιας νέας παιδείας, ενός νέου δικαίου κ.λπ.».

Ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, για να υποστηρίξει ότι οι διαδικασίες ανατροπής του καπιταλισμού και η εγκαθίδρυση μιας μετα-καπιταλιστικής εξουσίας, μιας εξουσίας που θα εκφράζει την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας, χρειάζονται τους δικούς τους «οργανικούς διανοούμενους». Τους ανθρώπους με τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των λειτουργιών της οικονομίας και της κοινωνίας, τη διοίκηση των επιλογών αυτού του σχεδιασμού, την οργάνωση των διαδικασιών νομιμοποίησης αυτών των επιλογών από εργαζόμενους και πολίτες, στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών της δημοκρατίας των παραγωγών.

Είναι πράγματι δύσκολο να φανταστεί κανείς -και πόσο μάλλον να οικοδομήσει- μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική, χωρίς να διαθέτει ταυτοχρόνως ανθρώπους με εξειδικευμένες επιστημονικές και εμπειρικές γνώσεις, και ανθρώπους –εργαζόμενους, πολίτες– με γνωσιακές ικανότητες κατάλληλες να ελέγξουν, να αξιολογήσουν, να δεχτούν ή να αλλάξουν, προτάσεις και πρακτικές, έχοντας τον τελικό λόγο για τη λήψη αποφάσεων.

Σε αυτό τον «λαό», που επιδιώκει να οικοδομήσει ένα διαφορετικό μέλλον, οι οργανικοί διανοούμενοι σε όλα τα επίπεδα, οι στρατευμένοι επιστήμονες, οι έμπειροι τεχνίτες και επαγγελματίες, οι κινητοποιημένοι εργαζόμενοι και πολίτες, πρέπει να είναι πανταχού παρόντες, ικανοί και υπεύθυνοι.

Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη δημιουργία αυτών των διανοουμένων από την εκπαίδευσή τους, σε στενή σχέση με την εμπειρία της κοινωνικής πραγματικότητας και την πραγματικότητα των χώρων εργασίας και παραγωγής. Η Αριστερά, όμως, έχει συσσωρεύσει μια σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με αυτή την αναγκαιότητα, μια καθυστέρηση που έρχεται από πολύ μακριά.

Τα κομμουνιστικά κόμματα που ήταν ενταγμένα στην 3η Διεθνή και που ακολούθησαν τη σοβιετική ορθοδοξία, σκέφτονταν κυρίως τη διατήρηση των ιεραρχιών και την καταστολή των αντιφρονούντων, χωρίς να μπορέσουν να παράγουν και να αξιοποιούν έστω και δικούς τους οργανικούς διανοούμενους σε κάποια σημαντική κλίμακα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ και οι Σοσιαλιστικές Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και να χάσει ο σταλινισμός την παλιά του γοητεία.

Οι κομματικές γραφειοκρατίες ανακάλυψαν τον «ευρωκομμουνισμό», προσχώρησαν στο νέο σχέδιο της διαχείρισης των θεσμών των αστικών δημοκρατιών της Ευρώπης και βρέθηκαν χωρίς δικούς τους διανοούμενους ή με κάποιους που ήταν προετοιμασμένοι να υπηρετήσουν το φορντιστικό μοντέλο. Τη στιγμή που ο καπιταλισμός προετοίμαζε και εκπαίδευε τα στελέχη –τους οργανικούς διανοούμενους– του νεοφιλελευθερισμού. Τα κομμουνιστικά κόμματα έχαναν το ένα τρένο μετά το άλλο και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναδιπλωνόταν στον δογματισμό ή την πίστη στις αρετές ενός παρωχημένου μοντέλου καπιταλιστικής κοινωνίας.

Ο αριστερισμός, που γεννήθηκε μετά τις εκρήξεις του Μάη 1968, διέθετε μόνο κατ' εξαίρεση αυθεντικούς οργανικούς διανοούμενους της εργατικής τάξης, καθώς η αναμονή μιας εξέγερσης και της επανάληψης μιας Οκτωβριανής Επανάστασης, η οποία, όπως ξέρουμε, έλυσε με συνοπτικές και προβληματικές διαδικασίες το ζήτημα των οργανικών διανοουμένων, άφηνε πολύ λίγα περιθώρια για την ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Τα «κινήματα», ακόμα κι όταν ανέτρεψαν κυβερνήσεις, ακολούθησαν μια πτωτική πορεία, επειδή δεν μπόρεσαν κατά κανόνα να οδηγήσουν τις κινητοποιήσεις σε παρεμβάσεις σε ολοκληρωμένο πολιτικό επίπεδο. Μια τέτοια εξέλιξη παρατηρείται, στην Ευρώπη, μόνο στην Ισπανία, με τις εκλογές κινηματικών δημάρχων, που προήλθαν από σχήματα τα οποία διέθεταν νέα στελέχη, ικανά να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν προγράμματα προς όφελος των λαϊκών τάξεων στο επίπεδο των δήμων.

Αναδεικνύοντας το ζήτημα των οργανικών διανοουμένων, ο Γκράμσι συμπλήρωσε τη δημοκρατική παράδοση του επαναστατικού μαρξισμού, τον στόχο της κοινωνίας των συνεταιρισμένων παραγωγών, με μια κρίσιμη επισήμανση για την ανάγκη γνωσιακών εφοδίων, θεωρητικών και εμπειρικών, ώστε να είναι η νέα οργάνωση της κοινωνίας και αποτελεσματική και δημοκρατική.

Ανοιξε ένα θέμα που στη συνέχεια αγνοήθηκε και ξεχάστηκε, ένα θέμα που πρέπει η Αριστερά να ξαναφέρει στην επικαιρότητα, βρίσκοντας τις κατάλληλες θεσμικές λύσεις, αποφασίζοντας δηλαδή ότι η παραγωγή γνώσης, η εκπαίδευση και η ενημέρωση πρέπει να υπηρετήσουν πλέον ενεργά τους στόχους της κοινωνικής ευημερίας και της δημοκρατίας, σε μια εποχή μετά το νεοφιλελευθερισμό.

* οικονομολόγος

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχει μέλλον η Αριστερά;
Μιλώντας για την Αριστερά, βέβαια, είναι αναγκαίο να βρούμε κριτήρια «ορισμού». Οπως και να έχει, πάντως, στον πυρήνα οποιουδήποτε ορισμού δεν μπορεί παρά να βρίσκεται το χειραφετητικό πρόταγμα και μαζί η...
Εχει μέλλον η Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την άποψη του σοσιαλισμού…
«Από την άποψη του σοσιαλισμού, το ΠΑΣΟΚ μάς αφήνει παγερά αδιάφορους». Σε αυτές τις έντεκα λέξεις, ο Αγγελος Ελεφάντης συνόψισε τη στάση ενός μέρους της κομμουνιστικής Αριστεράς απέναντι στο κόμμα του Ανδρέα...
Από την άποψη του σοσιαλισμού…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαλεκτική της ήττας τους
Στην αφήγηση της νέας τοιχογραφίας της Ευρώπης με την ήττα των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, κύριο μήνυμα είναι η εδραίωση της Ιστορίας των νικητών στη μετα-κομμουνιστική Ευρώπη ως μία αναγκαία...
Η διαλεκτική της ήττας τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νεοφιλελευθερισμός στην Ανατολική Ευρώπη
Η παραδοσιακή λοιπόν Ανατολική Ευρώπη, ως πολιτικο-οικονομική οργάνωση του κρατικού σοσιαλισμού, ανήκει στο ιστορικό παρελθόν. Αλλά ζούμε στην εποχή μιας άλλης Ανατολικής Ευρώπης, η οποία δομείται και...
Ο νεοφιλελευθερισμός στην Ανατολική Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη και σοσιαλδημοκρατία: η ιστορική ασθένεια
Στην μπροσούρα του Λένιν για τον «Αριστερισμό ως παιδική ασθένεια του κομμουνισμού» (1920) απάντησε με κείμενο, γνωστό ως «Ανοιχτή επιστολή στον σύντροφο Λένιν», ο X. Γκόρτερ, Ολλανδός μαρξιστής, μέλος του...
Ευρώπη και σοσιαλδημοκρατία: η ιστορική ασθένεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο της Ευρώπης!
Τα στοιχεία για τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ευρώπη σήμερα είναι σοκαριστικά και δεν επιδέχονται εφησυχασμούς και ημίμετρα από έναν πολιτικό χώρο που θέλει να λέγεται προοδευτικός. Παραθέτω ορισμένα...
Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο της Ευρώπης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας