• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 24.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
Επικίνδυνες ηγεσίες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνες ηγεσίες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

H αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια υπερώριμη επιλογή σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Η διακηρυγμένη ελίτ της παγκοσμιοποίησης, να καταργήσει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με βάση το διανοητικό ρεύμα του μεταμοντέρνου και το πέρασμα στη μεταδημοκρατία, είναι μία δικτατορία νέου τύπου των αγορών και της «πάνσοφης» -υποτίθεται- τεχνοκρατίας, δηλαδή του σκληρού πυρήνα του κεφαλαίου.

Το μεταμοντέρνο που εισήγαγε η νεοφιλελεύθερη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διασυνδέει σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική τον νεοφιλελευθερισμό με την Ακροδεξιά και τον φασισμό. Το πρώτο πείραμα έγινε στην Ελλάδα με τα μνημόνια και την εγκατάσταση τραπεζίτη πρωθυπουργού καταλύοντας σημαντικές παραμέτρους της δημοκρατίας για να μας… σώσουν.

Τις συνέπειες αυτού του σκοτεινού εγχειρήματος τις εισπράττουμε με πολλαπλή καταστροφή των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των νέων που βιαίως τους μετανάστευσαν, με εκατομμύρια ανέργους και χιλιάδες νεκρούς. Η αναθεώρηση του Συντάγματος προς την κατεύθυνση που την επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύπλευρο βάθεμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας και αφήνει παραμέτρους για τη λειτουργία μορφών άμεσης δημοκρατίας, η οποία είναι θέμα του πολιτικού κινήματος να την κατακτήσει ή όχι. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μία δημοκρατική επανάσταση μεγάλου βεληνεκούς σε μια περίοδο που βυσσοδομεί η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μαζί με τις αγορές της μεταδημοκρατίας -τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι γέννημα θρέμμα τους- και ονειρεύονται νέα κοκορόπουλα Πινοσέτ σε διάφορες μορφές και πτυχές ανά χώρα.

Σαλβίνι, Λεπέν, Ορμπαν κ.λπ. μαζί με τα αμερικανικά ακροδεξιά κακαρίσματα και τον γερμανικό νεοφασισμό που συνεγείρει τον ευρωπαϊκό Βορρά, πολεμούν ανοιχτά τη δημοκρατία. Το εγχείρημα επομένως του ΣΥΡΙΖΑ έχει πανευρωπαϊκή βαρύτητα αν επικεντρωθεί κατάλληλα και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ των δυνάμεων της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, ιδιαιτέρως στον Νότο, εμπνέοντας κινήματα οικουμενικών αξιών δημοκρατίας από τα κάτω. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που μεμψιμοιρούν ποικιλοτρόπως κατά της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα προσχήματα, αντικειμενικά γέρνουν υπέρ του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού και της μεταδημοκρατίας.

Αν δεν πήραν το μάθημά τους από τη χώρα μας που λεηλατήθηκε με δική τους ευθύνη τα καταστροφικά χρόνια, τότε είναι επικίνδυνες οι ηγεσίες τους για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί τη δημοκρατία στη βάση των οικουμενικών αξιών ενός νέου πολιτικού ανθρωπισμού με επιστέγασμα το Σύνταγμα, αρνούμενος την κλούβια δικτατορική μεταδημοκρατία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των fake news.

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια άτολμη αναθεώρηση
Ο ρόλος του Συντάγματος είναι να διακηρύσσει και να υποδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες θα στηριχθεί η επιμέρους νομοθεσία και όχι το αντίστροφο. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σπάνε μόνο με...
Μια άτολμη αναθεώρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διχαστικά προνόμια
Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη, που ίσως είναι πιο σκοτεινή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναθέτουν –ακριβέστερα, μεταθέτουν– στους επαγγελματίες της εστίασης, των μεταφορών και άλλων κλάδων την ευθύνη και την...
Διχαστικά προνόμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μίσος για τη δημοκρατία
Το μίσος για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει...
Το μίσος για τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα και ο λαός
Τα συνταγματικά κείμενα αποτυπώνουν με διακηρυκτικό τρόπο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής τους.
Το Σύνταγμα και ο λαός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσες κρίσεις αντέχει το Σύνταγμα;
Το Σύνταγμα της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας είναι ένα κείμενο και όπως όλα τα κείμενα έχει δύο δομικά χαρακτηριστικά: σε αυτό αποτυπώνεται το πνεύμα (το σύνολο ιδεών, αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών) της...
Πόσες κρίσεις αντέχει το Σύνταγμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΗΠΑ: μια δημοκρατία με πήλινα πόδια
Το αμερικανικό Σύνταγμα διατυπώνει και θωρακίζει ένα άκρως επιτυχημένο σύστημα εξισορρόπησης των εξουσιών προκειμένου να προστατεύεται η δημοκρατία.
ΗΠΑ: μια δημοκρατία με πήλινα πόδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας