• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυπριακό: ώρα μηδέν

 • A-
 • A+

Τι θέλουν οι Κύπριοι ηγέτες επιτέλους; Το ερώτημα αυτό διαχέεται μέσα από την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς πέρασαν 18 μήνες απραξίας από τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όταν χάθηκε η τελευταία και πιο υποσχόμενη για τη διεθνή κοινότητα ευκαιρία για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η αξιολόγηση της κατάστασης γύρω από το Κυπριακό από την οπτική γωνία του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών παραγόντων διαφέρει πλέον ουσιωδώς από εκείνην που κάνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, συνήθως για το εσωτερικό ακροατήριό τους: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και οι «μητέρες πατρίδες» Ελλάδα και Τουρκία.

Στον ΟΗΕ κυριαρχεί η αντίληψη ότι στην Κύπρο έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα για κατάληξη σε συμφωνία με βάση το πλαίσιο που καθορίστηκε ως ιστορικός συμβιβασμός μετά τα γεγονότα του ’74, δηλαδή η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Ο γ.γ. του ΟΗΕ σημειώνει τα τελευταία δύο χρόνια σε επανειλημμένες αναφορές του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «όλα τα στοιχεία για να υπάρξει συμφωνία είναι στο τραπέζι» και, από το Κραν Μοντανά και μετά ότι η Ελλάδα, το Ην. Βασίλειο και (ακόμα και) η Τουρκία «τα στηρίζουν».

Λείπει μόνο η πολιτική βούληση στο νησί, μια ξεκάθαρη και από κοινού πολιτική προσέγγιση των Αναστασιάδη - Ακιντζί στα 6 σημεία που απέμειναν ως εκκρεμότητες και χρειάζεται να ιδωθούν ως «πακέτο για στρατηγική συμφωνία».

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη καταληφθεί από το… σύνδρομο της φυγής: πότε στο Μον Πελεράν (Νοέμβριος ’16), πότε στη Γενεύη (Ιανουάριος ’17) και με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά (Ιούλιος ’17) έδειξε διστακτικός να κάνει το κρίσιμο βήμα για κατάληξη σε συμφωνία.

Το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, με βάση το δικό του αφήγημα, προήλθε από σοβαρές διαφωνίες στο ζήτημα της ασφάλειας και την επιμονή της Τουρκίας, συνεπικουρούμενης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για τη διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και στο ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Μ. Ακιντζί κατηγορεί τον Ν. Αναστασιάδη ότι εκείνος τίναξε στον αέρα τη Διάσκεψη γιατί αρνείται να αποδεχθεί τον θεμελιώδη συμβιβασμό των Ελληνοκυπρίων -ήδη από την εποχή του Μακαρίου- για διαμοιρασμό της εξουσίας με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα θεσμικά όργανα του κοινού ομοσπονδιακού κράτους. Εκτοτε οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο έχουν τόσο κλονιστεί που αποφεύγουν όσο μπορούν ακόμα και μια συνάντηση για καφέ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν συμμερίζεται κανενός το αφήγημα, αλλά και δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν περιθώριο διαφυγής από όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η θέση του είναι σαφής, θέλει συμφωνημένη διαδικασία κατάληξης και δεν αποδέχεται συνομιλίες για το θεαθήναι. Γι’ αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Ηρθε το τέλος εποχής για το Κυπριακό», ομολόγησε ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η κλεψύδρα του Κυπριακού είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να ρέει για πολύ ακόμα. Ηδη μετρά 60 χρόνια από τις πρώτες δικοινοτικές ταραχές (1958), 55 χρόνια αφότου αναπτύχθηκε η ειρηνευτική δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να ανακόψει το αιματοκύλισμα (1963) και 44 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα που χάραξαν τη νεότερη ιστορία των Κυπρίων (1974 – πραξικόπημα, εισβολή και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 36% του εδάφους).

Τα λογικά χρονικά όρια για επίλυση του Κυπριακού έχουν εξαντληθεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες κάνει τη σύνοψη (έκθεση καλών υπηρεσιών 15 Οκτωβρίου): «Τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις…».

Η ύστατη προσπάθεια

Τις ημέρες αυτές ταξιδεύει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η εντολή που έχει από τον γενικό γραμματέα είναι να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς διαβλέπει ότι οι κόποι μιας δεκαετίας διαπραγματεύσεων θα εξανεμιστούν και η περιοχή θα βυθιστεί στην κρίση λόγω του ανταγωνισμού των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει φορτικά ότι το status quo δεν είναι μόνο απαράδεκτο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά και «μη βιώσιμο».

Με άλλα λόγια, αν το status quo δεν αλλάξει με συμφωνημένο τρόπο, θα αλλάξει με οριστικό διαζύγιο. Ενα αιφνίδιο και ανέκκλητο τετελεσμένο μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες είτε από αντιπαράθεση στην ΑΟΖ, είτε από την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εγκατάλειψη της νεκράς ζώνης, είτε από μια τελεσίδικη γνωμοδότηση του γ.γ. του ΟΗΕ για το τέλος εποχής.

*Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας με έδρα τη Λευκωσία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
Τι σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό στον εναπομείναντα ελάχιστο χρόνο; Η απεσταλμένη του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε μια αποστολή με ημερομηνία λήξης. Υστατη προθεσμία...
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι όροι Γκουτέρες για νέα διάσκεψη
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε ολική αναδίπλωση σε σχέση με τη στάση της τα 3 τελευταία χρόνια. Τώρα εμφανίζεται δεσμευμένη και έτοιμη, δεν θέτει καμία προϋπόθεση –ούτε καν τις τουρκικές γεωτρήσεις ή το...
Οι όροι Γκουτέρες για νέα διάσκεψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.
Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
Με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων η Τουρκία δημιουργεί ακόμη ένα «ανέκκλητο τετελεσμένο», καθιστώντας όλο και πιο απίθανη την όποια επιστροφή εδαφών εάν αποτύχει και η τελευταία πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο...
Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
Την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης ενός σοβαρού περιστατικού στη θάλασσα με την Τουρκία, το Κυπριακό είναι ουσιαστικά «νεκρό» και οι μαρτυρίες από τις Βρυξέλλες διαψεύδουν τη φημολογία για «υπόγειες»...
Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αγνωστη Κύπρος
Μιλάμε για την τραγωδία της Κύπρου το 1974, αλλά συχνά αποσιωπούμε ότι οι πράσινες γραμμές της διαίρεσης δημιουργήθηκαν στην Κύπρο μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν τα Χριστούγεννα του 1963,...
Η Αγνωστη Κύπρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας