• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 31.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 29.1°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 29.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  31%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εναντίον της δημοκρατίας

 • A-
 • A+

Η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στη δημόσια εκπαίδευση είναι δομικό στοιχείο του μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού και ενέχει μια στρατηγική βίας και μίσους σε οτιδήποτε αποτελεί κατάκτηση των λαϊκών στρωμάτων. Την επίθεση κατά των επιτυχημένων δημόσιων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας ξεκίνησε η κεντροαριστερή, μεταμοντέρνα, νεοφιλελεύθερη κ. Διαμαντοπούλου, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς δείκτες τα είχαν σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις σε σχέση με τη σχεδόν ανύπαρκτη επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας χρηματοδότηση για την έρευνα.

Να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, έλεγε ο κ. Σημίτης, αλλά χρήματα για έρευνα-καινοτομία δεν έδωσε. Σχεδόν την ίδια εποχή ο ίδιος πρωθυπουργός, διά της σιωπής του, συναινούσε στην καταλήστευση των αποταμιεύσεων του ελληνικού λαού, όταν 43 εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», άρπαξαν 23 δισεκατομμύρια δραχμές το 1998 από το Χρηματιστήριο μέσα σε μια νύχτα, με τη δικαστική εξουσία… ατάραχη. Ηταν περίπου την ίδια εποχή που η κ. Διαμαντοπούλου μετατόπιζε τον άξονα της δημόσιας εκπαίδευσης από τη γνώση με αξίες σε εκπαίδευση ανερμάτιστων πληροφοριών και τεχνικών λεπτομερειών άνευ αξιών και ηθικοπνευματικού υποβάθρου, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της αγοράς.

Δημιουργήθηκε ένα αγοραίο νεοφιλελεύθερο πρότυπο από την πολιτική ηγεσία: όποιος δεν τα παίρνει είναι μαλάκας. Εγινε επέλαση των δυνάμεων της αγοράς σε μια ανούσια εκπαίδευση που δεν δημιουργούσε πολίτες με γνώση και ηθικοπολιτικό υπόβαθρο για να υπερασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή τα τείχη της χώρας, και οι νεοφιλελεύθεροι βάρβαροι των μνημονίων διάβηκαν χωρίς αντίσταση. Εκδίωξαν βιαίως τον ανθό της ελληνικής νεολαίας, που τον πλήρωσε και τον ανέδειξε η δημόσια παιδεία, στην ξενιτιά, μετανάστη.

Σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, που κάποιοι πάνε ήδη φυλακή για τις κλοπές δημόσιου χρήματος, ο κ. Μητσοτάκης, προβάλλοντας το σκοτεινό και φασιστικό… όραμα του αιματοβαμμένου δικτάτορα Πινοσέτ, των βασανιστηρίων και των χιλιάδων δολοφονιών, κάνει επίθεση στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις των φτωχών με τη νεοφιλελεύθερη καρδερίνα κ. Ξαφά και ταυτόχρονα στη δημόσια παιδεία. Συμπορεύεται με τη μεταμοντέρνα Ακροδεξιά.

Νεοφιλελεύθερο ασφαλιστικό ιδιωτικής ασφάλισης χωρίς ιδιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να σταθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το κονδύλι στην έρευνα περίπου 0,3% και το ανεβάζει στο 1,14% σε συνθήκες κρίσης, στέλνοντας μήνυμα στους ξενιτεμένους νέους Ελληνες επιστήμονες: Γυρίστε στην Ελλάδα, το μέλλον είναι εδώ. Η βία κατά της δημόσιας παιδείας είναι βία κατά της δημοκρατίας.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης και το Ασφαλιστικό
Η διάλυση των οικουμενικών αξιών που επέφερε το διανοητικό ρεύμα του Μεταμοντέρνου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, χωρίς καμία αντίσταση από την Αριστερά και τα κινήματα, αποδιοργάνωσε πλήρως τις κοινωνικές...
Ο Μητσοτάκης και το Ασφαλιστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μόρφωμα Κεντροαριστερά και οι όροι συνεργασίας
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά και οι επωφελείς όροι για την κοινωνία μπορούν να πετύχουν μόνο στον δρόμο μιας ηθικοπολιτικής ηγεμονίας, που η πολιτική θα επικρατεί των αγορών και η Δημοκρατία...
Το μόρφωμα Κεντροαριστερά και οι όροι συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρνητικοί δείκτες και πολιτικές για τη Στερεά Ελλάδα
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με μήκος 230 χλμ., η 2η σε έκταση ελληνική περιφέρεια, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κάποιο πλεονέκτημα για τους κατοίκους της, αλλά βρίσκεται να υστερεί σε ζωτικούς...
Αρνητικοί δείκτες και πολιτικές για τη Στερεά Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθμός συνάντησης με την κοινωνία
Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, υιοθετώντας αλλά και ενσαρκώνοντας τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δίνοντάς τους απτό, σύγχρονο νόημα.
Σταθμός συνάντησης με την κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»
Στο νέο κόμμα της απροσδιόριστης «προοδευτικής παράταξης», ο αριστερός ριζοσπαστισμός, ως στερεότυπο περιστασιακής χρήσης, θα επιστρατεύεται σαν ένα είδος «αναμνηστικής δόσης» για να αποτρέπει κρίσεις συνοχής...
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας