Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι μαθαίνουμε από τη Βραζιλία;
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι μαθαίνουμε από τη Βραζιλία;

  • A-
  • A+

Τελικά η απειλή πραγματοποιήθηκε. Στις εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός υποψήφιος και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, Χαΐρ Μπολσονάρο, πήρε το 55% των ψήφων. Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ), του Λούλα, ο Φερνάντο Χαντάντ, πήρε το 44,8%.

Αυτά τα ποσοστά είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της απήχησης του ΡΤ, που σύμφωνα με τον Ανδρέ Σίγκερι, στενό συνεργάτη του Λούλα, έχασε από το 2013 ώς τώρα τα δύο τρίτα της απήχησής του!

Αυτή η εφιαλτική κατάληξη-νίκη του Μπολσονάρο θα είναι το τέλος μιας άνοιξης που ξεκίνησε με την πρώτη θητεία του Λούλα το 2003, με την οποία άλλαξαν ριζικά η κοινωνία και η οικονομία της Βραζιλίας.

Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε σε μια περίοδο κατά την οποία η σύγκρουση Αριστεράς και Ακροδεξιάς χαρακτηρίζει πλέον διεθνώς τις πολιτικές εξελίξεις;

Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ανάπτυξη στις παγκοσμιοποιημένες καπιταλιστικές οικονομίες δεν είναι αέναη κατά την τρέχουσα ιστορική περίοδο. Κατά την περίοδο 2003-2011 (στις δύο θητείες του Λούλα) και 2011-2014 (πρώτη θητεία της Ντίλμα Ρούσεφ) η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% κατ' έτος και μάλιστα 5% το 2011.

Κατά τη διετία 2015 και 2016 όμως το ΑΕΠ έχασε πάνω από 7% της αξίας του και το 2017 αυξήθηκε μόνο κατά 1%. Αιτία αυτής της κάμψης ήταν κυρίως η μείωση των εξαγωγών πρώτων υλών, πετρελαίου και γεωργικών προϊόντων, λόγω μιας αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Μειώνονται έτσι τα δημόσια έσοδα και επομένως οι δημόσιες επενδύσεις και οι κοινωνικές δαπάνες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανεργία έφτασε στο 14% τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο πληθωρισμός στο 7,5-10% τα τελευταία δύο χρόνια. Για πρώτη φορά μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων, μετά μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονταν κατά 5% τον χρόνο.

Ο Λούλα και η Ρούσεφ είχαν επωφεληθεί από μια ευνοϊκή φάση, ακολουθώντας τον ρου της παγκοσμιοποίησης, την παραμονή όμως μιας αλλαγής συγκυρίας, λόγω της νέας εσωστρέφειας της Κίνας και της απορρύθμισης των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Ενα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι πρόεδροι του ΡΤ διαχειρίστηκαν επίσης μια εντυπωσιακή αύξηση των εισοδημάτων των πλουσίων. Από το 2001 ώς το 2015 το 10% των πλουσιότερων πήρε το 58% του νέου πλούτου και το 50% των φτωχότερων πήρε μόνο το 16%. Αυτοί που είδαν όμως τη σχετική τους θέση να χειροτερεύει ήταν τα μεσαία στρώματα: το 40% των ενδιάμεσων εισοδημάτων γνώρισαν μια μείωση του ποσοστού τους στο συνολικό εισόδημα από 34% σε 30% κατά την ίδια περίοδο.

Αυτός ο συμβιβασμός με τους πλούσιους, που συνδυάστηκε με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και των εισοδημάτων των φτωχότερων κατηγοριών του πληθυσμού, δεν άλλαξε πολλά πράγματα σε μια χώρα όπου μόνο το 51% του ενεργού πληθυσμού ήταν εκτός παραοικονομίας (το 2012) και όπου το ανώτερο ποσοστό φορολόγησης των εισοδημάτων είναι 27,5%.

Στο επίπεδο της κατανομής των εισοδημάτων και των δυνατοτήτων αλλά και του ρόλου του δημόσιου τομέα λίγα πράγματα άλλαξαν και με την αλλαγή της συγκυρίας, οι πλούσιοι συνεχίζουν να διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Ενα επιπλέον συμπέρασμα είναι ότι μια διανομή νέου εισοδήματος σε πλούσιους και φτωχούς παράλληλα κατά τη διάρκεια μιας ευνοϊκής συγκυρίας δεν έχει διαρθρωτικά αποτελέσματα. Οι δυσαρεστημένες μεσαίες τάξεις και οι ικανοποιημένοι για λίγο φτωχοί δεν αποτελούν πιστούς οπαδούς ενός αριστερού προγράμματος.

Η Ρούσεφ κατά τη δεύτερη θητεία της στράφηκε, όπως αναφέρει ο Αντρέ Σίγκερ, προς τη συγκεκριμενοποίηση αναπτυξιακών επιλογών: την εκβιομηχάνιση για την καταπολέμηση της φτώχειας, τον σχεδιασμό από το κράτος μιας τέτοιας προοπτικής, χωρίς την εξάρτηση από τις δυνάμεις της αγοράς, την επεξεργασία αυτού του σχεδίου με την επιλογή τομέων της οικονομίας και την ενίσχυση των εργαλείων για την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής. Φαίνεται ότι ήταν πλέον αργά.

Τα αριστερά κόμματα σήμερα δεν έχουν στενούς οργανικούς δεσμούς με τη μάζα των μισθωτών και άλλες λαϊκές τάξεις. Στην εποχή του παρακμάζοντος καπιταλισμού, τέτοιοι δεσμοί δεν δημιουργούνται με συγκυριακές μεταφορές εισοδήματος, αλλά με αποφασιστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που προσφέρουν απασχόληση και εξαλείφουν τις ανισότητες.

*οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπολσονάρο: η συντηρητική ολιγαρχία ανακτά την εξουσία
Ενα από τα πιο κωμικοτραγικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η διαρκής αναφορά του Μπολσονάρο στο ότι η Αριστερά θέλει να διδάξει στα παιδιά την ομοφυλοφιλία και να τα ενθαρρύνει να αλλάξουν φύλο....
Μπολσονάρο: η συντηρητική ολιγαρχία ανακτά την εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα της Θουριγγίας
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το εκλογικό αποτέλεσμα της στη Θουριγγία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την αποτυχία του στοιχήματος της σύγκλισης της πρώην Αν. Γερμανίας με τη Δυτική.
Το μήνυμα της Θουριγγίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυστριακή εξαίρεση
Η είδηση από τη Βιέννη δεν είναι η αναμενόμενη νίκη του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Κουρτς. Είναι δίχως αμφιβολία η συζήτηση και η σεναριολογία για τις εναλλακτικές συμμαχίες της Δεξιάς.
Αυστριακή εξαίρεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικίνδυνη μετάλλαξη της Ν.Δ.
Τα κοινωνικά ρήγματα που δημιουργούνται τα αξιοποιεί πολιτικά ή λαϊκίστικη Ακροδεξιά, φορώντας, πολλές φορές, έναν αντισυστημικό μανδύα και «τραβώντας» προς τα δεξιά τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα...
Η επικίνδυνη μετάλλαξη της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της
Η Ν.Δ. ένωσε το DNA της με αυτό της Ακροδεξιάς, ακριβώς όπως δύο αδέσποτα σκυλιά που ανήκουν σε διαφορετική ράτσα κάνουν στον δρόμο. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Αν -αν λέμε!-...
Ακροδεξιά: το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς και η φανατισμένη εμπροσθοφυλακή της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας