Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι θέσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και εργασία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι θέσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και εργασία

  • A-
  • A+

Η συστηματική ενασχόληση και αρθρογραφία της «Εφ.Συν.» με αφορμή τις θέσεις του ΣΕΒ για την ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί ένα περιβάλλον γόνιμου διαλόγου από το οποίο μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους αναγνώστες της εφημερίδας.

Δραττόμενος λοιπόν της ευκαιρίας από δύο πρόσφατα -και έντονα «πολεμικά» προς τον ΣΕΒ- άρθρα, που φιλοξενήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις σελίδες της εφημερίδας, αξίζει να τονίσουμε τα ακόλουθα:

1. Ο ΣΕΒ ουδέποτε υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός. Και προφανώς συμφωνούμε με τη διαπίστωση ότι η «επενδυτική ελκυστικότητα» δεν είναι μια μονοδιάστατη έννοια που άπτεται μόνο ή κυρίως του εργασιακού κόστους ή του ύψους της φορολογίας. Το θεσμικό περιβάλλον μιας οικονομίας, η παραγωγικότητα, η καινοτομία, οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, η οργάνωση των επιχειρήσεων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ομως μια ματιά στις πρόσφατες εκθέσεις πολλών διεθνών οργανισμών που μετρούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πείθει και τον πλέον κακόπιστο ότι δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά σε κανέναν από αυτούς τους τομείς.

2. Οι μισθοί μπορούν να είναι ψηλοί, και να αυξάνονται όταν αυξάνεται η εθνική παραγωγή και παραγωγικότητα, όταν δεν υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα, όταν οι θεσμοί είναι ισχυροί, το κράτος αποτελεσματικό, οι αγορές ανταγωνιστικές, η φορολογία ανταποδοτική και το ρυθμιστικό περιβάλλον ευνοϊκό. Σε ποιους από αυτούς τους τομείς υπερτερεί η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών της;

3. Η Ελλάδα επιβάλλει σήμερα στην παραγωγική εργασία «φόρους Σκανδιναβίας», χωρίς όμως να προσφέρει και αντίστοιχες υπηρεσίες στους πολίτες της. Η φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ, και σε φόρους και σε εισφορές, είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τα συνολικά μας έσοδα να είναι κατά περίπου 4 π.μ. υψηλότερα. Μαζεύουμε περισσότερα έσοδα, γιατί έχουμε να πληρώσουμε 1,2 π.μ. παραπάνω σε τόκους, 3,5 π.μ. παραπάνω σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές σε χρήμα και 2 π.μ. παραπάνω σε μισθούς του στενού δημόσιου τομέα, ενώ ταυτόχρονα ξοδεύουμε πολύ λιγότερα (5 π.μ. λιγότερα) απ’ ό,τι η μέση ευρωπαϊκή χώρα σε μη μισθολογικές δαπάνες για την παροχή των δημόσιων αγαθών παιδείας, υγείας, άμυνας, τάξης και ασφάλειας, αλλά και για δικαστήρια, εφορίες, τελωνεία, συντήρηση γεφυρών, δρόμων, συγκοινωνιών, κ.ο.κ.

4. Αυτό που έχει σημασία για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι ο μισθός, αλλά η σχέση μισθού-παραγωγικότητας. Γι’ αυτό και η Γερμανία με τους πολύ υψηλούς μισθούς είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου. Ακριβώς διότι ο κάθε εργαζόμενος στη Γερμανία παράγει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ο συνάδελφός του στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, για να βελτιώνει τους μισθούς της, πρέπει να βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

5. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να δικαιολογείται και να συνδέεται με την αύξηση της μέσης παραγωγικότητας στην οικονομία. Δυστυχώς στην Ελλάδα η παραγωγικότητα παρέμεινε σε φθίνουσα πορεία στα χρόνια της κρίσης σωρευτικά κατά -12,3%, με δειλά δείγματα ανάκαμψης ύψους 0,7% το πρώτο εξάμηνο του 2018.

6. Αναγκαία επιλογή σε αυτό το πλαίσιο είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και των χαμηλόμισθων, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να αρχίσει να περιορίζεται η υπερφορολόγηση της παραγωγικής εργασίας. Επιπλέον, η αύξηση των κατώτατων ορίων κάθε κλάδου να συνδέεται με την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και όχι να προέρχεται από αυτοματισμούς επέκτασης του ρυθμού αύξησης του κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία εκβιαστικά μέσω της μονομερούς και υποχρεωτικής διαιτησίας. Μια υπερβολικά μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού (ας πούμε πέραν της αύξησης της μέσης παραγωγικότητας στην οικονομία) απλώς δεν εφαρμόζεται, οδηγεί σε μεγέθυνση της αδήλωτης και τσάμπα εργασίας και, τελικά, σε ανεργία, εάν υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν το σχετικό κόστος είτε να κλείσουν είτε να παρανομήσουν.

7. Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα προσφέρει σήμερα μια όχι και τόσο ελκυστική πρόταση προς κάθε επενδυτή που έχει πληθώρα πιο ανταγωνιστικών επενδυτικών επιλογών. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εγκλωβίζεται στις χώρες χαμηλών μισθών, χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλής καινοτομίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ακριβώς διότι υστερεί σημαντικά σε όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ μιας ελκυστικής οικονομίας. Γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στο ζήτημα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Εν κατακλείδι, η αύξηση της ζήτησης, με αναγκαστικές αυξήσεις μισθών και ελλειμμάτων, και όχι μέσω βιώσιμων ανταγωνιστικών εισοδημάτων και απασχόλησης, που να επιτρέπουν και την ιδιωτική αποταμίευση, ήταν το μοντέλο της δεκαετίας του 2000, που ευτυχώς εξέπνευσε αφού, βεβαίως, πρώτα οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε;

*επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνική ευθύνη η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
Η Ελλάδα έχει εξισορροπήσει τα έσοδα με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Η...
Εθνική ευθύνη η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπρός για μια εθνική στρατηγική για την απασχόληση
Απέναντι στις αλλαγές που βλέπουμε να έρχονται, πρέπει να αποβάλουμε τη φοβική στάση που συχνά έχουμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σαν πρόσθετο εργαλείο για την...
Εμπρός για μια εθνική στρατηγική για την απασχόληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
Η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αναστολών των συμβάσεων, σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) τους επόμενους μήνες, είναι πολιτική επιλογή, να φορτώσει το...
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν συντομία
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Τα επόμενα τρίμηνα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε νέα φάση ύφεσης και αντιμέτωπη με τους χρόνιους αναπτυξιακούς, μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της, τονίζει το τέταρτο δελτίο...
Εν συντομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα
Η πανδημία Covid-19 δημιούργησε μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς κι εγκαθιδρύοντας μια νέα κατάσταση πραγμάτων.
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας