Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καλύτερα σαρίκιον παρά σταυρός Λατίνων…
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλύτερα σαρίκιον παρά σταυρός Λατίνων…

  • A-
  • A+

Να είναι η ένταση της προσπάθειας; Να είναι η ένταση της ευτέλειας με την οποία τον αντιμετώπισαν οι εκ των αντιπάλων της οπορτουνιστές; (Διευκρινίζω: σε αυτούς δεν περιλαμβάνω συμπολίτες μας που η δική τους αντίληψη για τις επιταγές της πατριωτικής ευαισθησίας τούς φέρει αντίπαλους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος, αλλά όχι ανέντιμο.) Δυσκολεύομαι να καταλάβω την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, γιατί η συγκεκριμένη πολιτική του παιδεία διδάσκει ότι η προσήλωση στον ορθό στόχο υπερέχει πάντοτε απέναντι σε οποιοδήποτε προσωπικό συναίσθημα ή κίνητρο. Αυτό δίδαξαν σε πολύ σκληρότερες στιγμές, με απείρως σκληρότερους αντιπάλους και απείρως σκληρότερες συνέπειες προσωπικότητες –για να σταθώ σε δύο υπερβολικά παραδείγματα– όπως οι συνονόματοί του Πλουμπίδης και Μπουχάριν.

Οσο ευτελής και άδικη κι αν ήταν η όποια κριτική τυχόν υπέστη, όσα ψεύδη και συκοφαντίες κι αν ίσως του επέρριψαν, ειδικά ο Νίκος, αρχιτέκτονας μιας μεγάλης πολιτικής και εθνικής επιτυχίας, έπρεπε και μπορούσε να σκεφτεί καλύτερα πριν θεωρήσει ότι έχει δικαίωμα να παραιτηθεί.

Ομως άλλο είναι το κύριο θέμα. Δύσκολα κρύβεται η χαρά σχεδόν όλης –με τιμητικές εξαιρέσεις– της ηγεσίας της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα που δημιούργησε ο Πάνος Καμμένος και προκάλεσε την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, όπως και το πάγωμά τους για την προχθεσινή ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στη Βόρεια Μακεδονία. Αλλοι βρίσκουν καλό τον παραιτημένο Κοτζιά, που ως υπουργό τον χλεύαζαν. Αλλοι χαίρονται με τον Καμμένο επειδή δημιούργησε το πρόβλημα – τώρα θα τον σκέφτονται και ως στρατηγικό τους σύμμαχο αν είναι να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσοι και τόσοι πασχίζουν να μείνει ανοιχτή η εθνική πληγή, προκειμένου να… τι;

Κατ' αρχήν η Νέα Δημοκρατία. Είναι αλήθεια ότι ένα υπολογίσιμο τμήμα της διαφωνεί συνολικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη βόρεια γείτονά μας. Αλλά κι ένα τμήμα της ηγεσίας της –φλουριά κωσταντινάτα– κρατά ιδιοτελώς όμηρο τον αρχηγό της και τον καθηλώνει, όσο κι αν τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του. Τόσο μπορεί ο άνθρωπος. Τι να κάνουμε, στη δημοκρατία δεν χωρούν μόνον ηγετικές προσωπικότητες· χωρούν και οι ολίγοι – όσο κι αν οι πολιτικές και ιστορικές τους ευθύνες δεν είναι ολίγες.

Μεγαλύτερη απογοήτευση προκαλεί το κεντρο-αριστερο-δέξιο συνονθύλευμα που κι αυτό προσδοκά να καταρρεύσει η εθνική προσπάθεια για να πέσει η κυβέρνηση. Οχι βέβαια επειδή ο χώρος αυτός –που δεν βρήκε λέξη για το πώς και ποιος οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία– δεν μειώνει την ένταση της αντιπαράθεσής του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου.

Δεν κρύβουν τη λύπη τους για την προχθεσινή νίκη του Ζάεφ, της Ευρώπης και της λογικής. Και όμως, σε αυτόν τον χώρο συνωστίζεται ένας ολόκληρος εσμός ατόμων με καθαρές –μέχρι που τις διέψευσαν– θέσεις για το Μακεδονικό, που ομνύουν στον ορθό λόγο, στην ευρωπαϊκή Δύση, στο πολιτικό θάρρος· μιλούν για «τομές» και με αυστηρότητα για όλους τους άλλους, δηλώνουν ότι αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος μπροστά στο καλό του τόπου. Και όμως, επιχαίρουν για τη δυσκολία, λυπούνται για την πρόοδο, περιφέρουν την οργή τους για την επιτυχία και προσδοκούν... τι;

Τέλος, μία ιδιαίτερα θορυβώδης κατηγορία ανθρώπων θεωρεί κι αυτή ότι για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ας καεί η χώρα. Είναι πρόσωπα με θητεία στην Αριστερά στα χρόνια της ένοχης αφέλειας ή της υπολογισμένης τους αθωότητας – που κι αυτοί σήμερα εντάσσουν εαυτούς κυρίως στο λεγόμενο «προοδευτικό κέντρο» ή σε κάποιας μορφής «κεντρώα Αριστερά».

Καλές σπουδές (και καριέρες), πτυχία, μεταπτυχιακά, ντοκτορά, Λονδίνα και Παρίσια, άτομα γενικώς καλλιεργημένα και με τρόπους, ανάμεσά τους και πρόσωπα με ταλέντο γραφής, λίβελου ή και υψηλής περιωπής σαρκασμού. Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται ή και σιχαίνονται το αριστερό παρελθόν τους – όπως έχουν κάθε δικαίωμα. Αυτή τους όμως η μήτρα-μητέρα συνεχίζει να τους επικαθορίζει πλήρως.

Το πολιτικό τους παρόν εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγγείλουν, μετά βδελυγμίας –στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ– αυτό που κάποτε ήταν οι ίδιοι. Ολα τ' άλλα –αν υπάρχουν– τους είναι ασήμαντα. Ετσι, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται εντελώς μέσα στον ιδεολογικό τους κόσμο και στις –από ανύποπτους καιρούς– σθεναρές τοποθετήσεις τους, δεν την αντέχουν επειδή την πέτυχε η κυβέρνηση του Τσίπρα. Δειλοί μπροστά στις δύσκολες σημερινές επιλογές, σέρνονται πίσω από τον Καμμένο στην υπονόμευση της συμφωνίας και αφήνουν το μίσος τους να εξαλείψει όσα με κόπο, θόρυβο και στιλ έπεισαν ότι υπηρετούν.

Κανείς φυσικά δεν ζητά να συμπαθήσουν ή να πάψουν να χτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν όμως, τουλάχιστον ως προς το Μακεδονικό, να σταθούν όρθιοι απέναντι στο δικό τους αξιακό σύμπαν; Δεν μπορούν. Κάποτε άξιζε να μοιράζεται κανείς μαζί τους χρόνο, χώρο, πάθος της δημόσιας ζωής και δραστηριότητας, μέσα από τις διαφωνίες και μέσω διαφωνιών.

Εκείνος ήταν ένας ζωντανός κόσμος –τώρα, τυφλός τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματα, επέλεξε να μην υπάρχει τίποτε που να τον συνδέει με την πραγματική ροή της πολιτικής ζωής. Αναδίδει άσχημη οσμή πολιτικής πτωμαΐνης, και αυτή τον τρέφει, όσο ακούγεται ακόμη η θλιβερή υστερία του.

* καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Καμμένος και τα καλά κουμάντα του
Εχει πλειστάκις και από πολλούς επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι, και καλά ίσως κάνει, αδίστακτος· προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι έτοιμος και αποφασισμένος να τα βάλει με τον οιονδήποτε...
Ο Καμμένος και τα καλά κουμάντα του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά, οι αγωγές και η κριτική
Η πρόσφατη εκδίκαση της αγωγής Καμμένου κατά του σκιτσογράφου και αρθρογράφου Πετρουλάκη θέτει εκ των πραγμάτων ζητήματα αρχών για όλους μας. Θυμίζουμε πως η αγωγή αφορούσε τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Π....
Η Αριστερά, οι αγωγές και η κριτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το πολιτικό σύστημα θέλει έναν ακόμη «Γρηγορόπουλο»
Ο πόλεμος ενάντια σε αναρχικούς και μετανάστες, η ονείρωξη κάθε χρυσαυγίτη, κάθε φασίστα, βρίσκεται εδώ ως επίσημη κυβερνητική πολιτική. Ως η κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική πρώτης προτεραιότητας. Κι όσο...
Γιατί το πολιτικό σύστημα θέλει έναν ακόμη «Γρηγορόπουλο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι επικίνδυνες ακροβασίες της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ.
Οταν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όφειλε να πάρει πρωτοβουλίες για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε ένας σιωπηλός θεατής, αφήνοντας άλλες χώρες να μπλοκάρουν την έναρξη...
Οι επικίνδυνες ακροβασίες της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ήδη ή εν δυνάμει προοδευτικές, που δεν πρόκειται να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι σήμερα αρνούνται τη συνεργασία, ακόμη και τον διάλογο με μας, δεν σημαίνει πως πρέπει...
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πολιτικό παρόν και μέλλον(1)
Αγωνιώδες και απελπιστικό ανακύπτει το ερώτημα. Αυτό το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα «ομαλότητας» καταπιεστικό πολιτικό παρόν μπορεί να προσδιορίσει το πολιτικό μέλλον; Για τη συνέχεια.
Το πολιτικό παρόν και μέλλον(1)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας