Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνοι και προτεραιότητες
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνοι και προτεραιότητες

  • A-
  • A+

Πολλές φορές έχει λεχθεί και έχει γραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει… Πολλές διατυπώσεις, διαπιστώσεις και εικασίες γίνονται για το μέλλον του. Ενα είναι βέβαιο: ότι οι σχεδιασμοί των συστημικών δυνάμεων για να τον καταστήσουν σύντομη αριστερή παρένθεση διαψεύστηκαν. Δεν χωρούν όμως εφησυχασμοί και αυταρέσκειες και αυτό είναι θέμα όλων των μελών και των φίλων του.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Σίγουρα και υπάρχουν.

Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος είναι η ενσωμάτωση. Μέσα από τη διαλεκτική σχέση με την κοινωνία και τη διαχείριση της καθημερινότητας, μπορεί να χάσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του και να ενσωματωθεί. Είναι βεβαίως σαφές από τη μέχρι σήμερα πορεία του, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω των Συμπληγάδων των μνημονίων, ότι μπορεί να αποκρούσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι ο κυβερνητισμός. Αντί να ασχολείται με την παρέμβασή του στην κοινωνία και τη διαμόρφωση ευνοϊκών λαϊκών συσχετισμών για το ιδεολογικά επιθυμητό, να ασχολείται μονοσήμαντα με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο τρίτος μεγάλος κίνδυνος είναι η ομολογουμένως υπαρκτή έλλειψη αρμών σύνδεσης με κάθε έκφραση του μαζικού κινήματος. Και αυτό είναι απόρροια των ποιοτικών και κυρίως των ποσοτικών χαρακτηριστικών του.

Ο τέταρτος μεγάλος κίνδυνος είναι ο αποπροσανατολισμός. Η σύμπτηξη δηλαδή προσωποπαγών συσπειρώσεων στο εσωτερικό του, που δεν υπηρετούν το συνολικό πολιτικό σχέδιο, αλλά περιορίζονται στη διαμάχη για το μερίδιο κομματικής εξουσίας και στην εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών των επωνύμων. Αν αφεθεί σε αυτά, κινδυνεύει να γίνει ένα άνευρο παρακολούθημα της κυβέρνησης και να μετατραπεί σε εκλογικό μηχανισμό.

Είναι κατά συνέπεια ανάγκη να εισέλθει σε διαδικασία μετάβασης. Να επιλέξει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβεβαιώνουν τόσο την ιστορική του διαδρομή όσο και τους στόχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ένα κόμμα που είναι απαραίτητο να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά που ταυτόχρονα θα αντιστοιχίσει την πολιτική του επιρροή με την οργανωτική του υπόσταση. Ενα κόμμα ανοιχτό και μαζικό.

Προτεραιότητα αποτελεί η ανάγκη για διαμόρφωση μετωπικών σχημάτων ή παράπλευρων σχηματισμών για τη διαμόρφωση κοινωνικού μετώπου με προοδευτικά προγραμματικά χαρακτηριστικά. Ενός μετώπου που θα αποτελέσει τον ανασχετικό φραγμό στην επιχειρούμενη παλινόρθωση των συστημικών δυνάμεων.

Προτεραιότητα σίγουρα αποτελεί η σοβαρή ενασχόληση με τα σύγχρονα, μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της γεωπολιτικής, για τα οποία η παγκόσμια Αριστερά δεν έχει ακόμα επαρκείς προτάσεις. Βασική ανάγκη αποτελεί ο εμπλουτισμός του ιδεολογικού του στίγματος στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την ψυχή του αν επιχειρήσει να μετατοπιστεί δεξιότερα ή αριστερότερα στον πολιτικό χάρτη.

Η προσπάθεια για τη συγκρότηση προοδευτικού-αριστερού, κοινωνικού μετώπου δεν στοχεύει στις ηγετικές ομάδες των σχηματισμών του μεσαίου χώρου γιατί απέδειξαν ότι δεν τους αφορά, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Στοχεύει όμως στο μεσαίο στελεχικό δυναμικό, στα απλά μέλη και κυρίως στους προοδευτικούς πολίτες.

Σε όλους αυτούς που αντιλαμβάνονται την ποιοτική διαφορά και την προοπτική που δίνει στη χώρα και στους πολίτες η κυβερνώσα Αριστερά, σε αντίθεση με τα συστημικά κόμματα της οπισθοδρόμησης και της χρεοκοπίας.

Για όλα αυτά υπάρχει ήδη πολιτικό σχέδιο. Εχει εκφωνηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του συνεδρίου του και εμπλουτίζεται με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που χρειάζεται είναι η μεγαλύτερη ενεργητική και επιθετική στήριξη αυτού του σχεδίου. Δεν αρκεί δηλαδή να ψηφίζουμε, οφείλουμε και να προωθούμε ουσιαστικά και ενεργητικά τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων του κόμματος.

Γιατί υπάρχει και η παθητική αποδοχή, που οδηγεί αρχικά στον εκφυλισμό τους και τελικά στην ακύρωσή τους. Πάνω ακριβώς σ’ αυτή τη λογική οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα ρεύμα ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα διεκδικήσει και τελικά θα αποκρούσει την επιστροφή στη συντήρηση και την επάνοδο σε μια νέα εποχή μνημονιακών καταστάσεων.

*Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

   

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά, συνέπεια και ρεαλισμός
Ως γνωστόν, οι θέσεις της Αριστεράς παραδοσιακά στηρίζονται στον ιστορικό υλισμό. Τούτος ο υλισμός δεν είναι ούτε μια δογματική πεποίθηση για την αιώνια πρωτοκαθεδρία της οικονομίας γενικώς και αορίστως, ούτε...
Αριστερά, συνέπεια και ρεαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση Ν.Δ.: ο λύκος κι αν εγέρασε...
Από το φθινόπωρο θα παρθούν με σχέδιο και προσεκτικά βήματα οι ευρύτερες πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, που είναι πλέον αναγκαίες όσο ποτέ, για την αναζωογόνηση των κοινωνικών και εργατικών αγώνων και...
Κυβέρνηση Ν.Δ.: ο λύκος κι αν εγέρασε...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταρρυθμιστική τόλμη και τίποτε λιγότερο
Λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος, η χώρα καλείται να ορίσει νέες συντεταγμένες για τη μετά το μνημόνιο πορεία. Καλείται να χαράξει στρατηγικές σε ένα ευρύ πλέγμα...
Μεταρρυθμιστική τόλμη και τίποτε λιγότερο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις
Το τέλος των μνημονίων, η εκλογή νέου γραμματέα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός καθώς και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται διαγράφουν τα καθήκοντα της περιόδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν το...
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
​Οι δύο εκδηλώσεις, στις Πρέσπες και στο Ζάππειο, έχουν υψηλό συμβολισμό. Οι Πρέσπες συγκίνησαν. Το Ζάππειο, αντίθετα, άφησε μια γεύση γλυκόξινη. Συμβόλισε τη δυσχερή θέση και τις αντιφάσεις μιας Αριστεράς που...
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του ιστορία
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα χρειάζεται προγραμματικές συμμαχίες που θα κανονικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου, που θα τις σέβεται και δεν θα τις καταβροχθίζει. Καθώς υπάρχουν μεγάλες ελπίδες εξόδου από το...
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική του ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας