• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 30.0°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.9°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 28.0°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.0°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.7°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.2°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.9°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  3 BF
  65%
Η ευκαιρία της Κοινωνικής Οικονομίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ευκαιρία της Κοινωνικής Οικονομίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πολιτική του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για διαρθρωτικές παρεμβάσεις σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρώτη σημαντική παρέμβαση είναι η ανάπτυξη ενός τομέα της οικονομίας όπου δεν υπάρχουν ιεραρχικές και αυταρχικές σχέσεις εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε συλλογικού χαρακτήρα δομές, όπου ο καταμερισμός εργασίας και οι αμοιβές είναι ισότιμες και όλες οι αποφάσεις είναι προϊόν άμεσων δημοκρατικών διαδικασιών.

Πρόκειται, επομένως, για έναν τομέα της οικονομίας που ξεπερνάει τις καπιταλιστικές σχέσεις και διαμορφώνει έναν μετακαπιταλιστικό κόσμο της εργασίας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα μεταβολής του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος των εργαζομένων συνολικά.

Από την άλλη μεριά, η πολιτική αυτή εγκαινιάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης της παραγωγικής δραστηριότητας, με τη δημιουργία των κατάλληλων δομών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, που θα προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων, αλλά θα προσφέρουν επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής στα νέα ή και υφιστάμενα εγχειρήματα. Πρόκειται για μια θεσμική αλλαγή η οποία θα έπρεπε να ενσωματωθεί και σε πολιτικές υποστήριξης των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως και στον αγροτικό τομέα για μεμονωμένες ή συνεταιριστικές δραστηριότητες.

Η υπαρκτή εμπειρία σχετικά με την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων, οικογενειακών ή αγροτικών επιχειρήσεων, η εμπειρία κάποιων Αναπτυξιακών Εταιρειών, μας διδάσκει ότι όλες αυτές οι κατηγορίες επιχειρήσεων δεν μπορούν κατά κανόνα να βασιστούν στις γνώσεις που έχουν αυτοί οι οποίοι ξεκινούν μια παραγωγική δραστηριότητα, και χρειάζονται ενημέρωση και υποστήριξη όχι μόνο για το υπάρχον νομικό πλαίσιο αλλά και για γνώσεις και επιλογές που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εγχειρημάτων.

Ως το τέλος του 2018, θα προκηρυχθούν δύο δράσεις για την άμεση επιχορήγηση υφιστάμενων φορέων ΚΑΛΟ και για την επιχορήγηση νέων φορέων. Στη συνέχεια θα συσταθεί Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα παραχωρεί δάνεια στους φορείς ΚΑΛΟ. Οι δομές υποστήριξης πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο σχετικά με την αναζήτηση επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων.

Ενα μεγάλο μειονέκτημα, που αφορά όλες τις πολιτικές υποστήριξης επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, ακόμα και των κοινωνικών επιχειρήσεων, είναι η απουσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο αναπτυξιακών σχεδίων τα οποία περιέχουν κατευθύνσεις βιώσιμης ανάπτυξης συγκεκριμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπάρχουν ανάγκες πρόσθεσης νέων δραστηριοτήτων, ανανέωσης άλλων και δημιουργίας επίσης νέων κλάδων.

Στην πραγματικότητα τέτοιες ανανεωτικές τάσεις σπάνια είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μεμονωμένων εγχειρημάτων, και είναι συνάρτηση πολλών άλλων παραγόντων, όπως οι υποδομές, η έρευνα, οι δικτυώσεις και η πρόσβαση σε εγχώριες ή εξωτερικές αγορές.

Η αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, μετά την κατάρρευση της οικονομίας και ενώ παραμένουμε σε ένα περιβάλλον περιοριστικό από την άποψη της δημόσιας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, και σχετικά στάσιμο ως προς τους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Ευρώπη, πρέπει να εξαρτηθεί κυρίως από την κατάκτηση ειδικών εξωτερικών αγορών και από την υποκατάσταση εισαγωγών.

Είναι λίγοι οι επιχειρηματίες ή και τα κοινωνικά εγχειρήματα που μπορούν από μόνοι τους να αξιοποιήσουν τέτοιες δυνατότητες. Η επεξεργασία σχεδίων τοπικών ή περιφερειακών που να επιλέγουν κατευθύνσεις ανάπτυξης, να αναδεικνύουν προϋποθέσεις και να δίνουν επομένως τη δυνατότητα στις δομές υποστήριξης να συμβουλεύουν τα επιχειρηματικά εγχειρήματα, είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να γίνει κατανοητή.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας βρίσκεται πολύ κοντά στη δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου προσανατολισμού. Και τα στελέχη των περιφερειακών δομών υποστήριξης θα βρεθούν αργά ή γρήγορα μπροστά στην ανάγκη να δώσουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να αναλάβουν τοπικά ακαδημαϊκά ή πανεπιστημιακά ιδρύματα την επεξεργασία αναπτυξιακών σχεδίων και, στη συνέχεια, σε συνεργασία με τις δομές υποστήριξης, να συμβάλουν στην αποφασιστική αναβάθμιση των γνώσεων σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την παραγωγική αναβάθμιση που είναι σήμερα απαραίτητη.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Oικολογική κρίση και εθελούσια απλότητα
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ο πλανήτης και το οικοσύστημα βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός του πλανήτη θα ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια...
Oικολογική κρίση και εθελούσια απλότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωπιά κι αλληλεγγύη
Μια γιαγιά 93 χρόνων πλέκει σκουφιά με τα αρθριτικά της χέρια της, για άγνωστα παιδιά. Ο Ανθρωπος της εποχής μας.
Ανθρωπιά κι αλληλεγγύη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτονόητο
Η Ροσάνα Ροσάντα, που «έφυγε» πρόσφατα, θεωρούσε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να συνυπάρχει με την ελευθερία - πρέπει, θα έλεγα εγώ. Επιβάλλεται. Είναι αυτονόητο.
Αυτονόητο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Oταν μιλούν για «αλληλεγγύη», ανθρώπινος πόνος μυρίζει…
Η αλληλεγγύη, ως από κοινού δράση ατόμων ή ομάδων για την επίτευξη κοινού σκοπού, στην κοινωνική της διάσταση αναφέρεται στην οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων.
Oταν μιλούν για «αλληλεγγύη», ανθρώπινος πόνος μυρίζει…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομική και κοινωνική ευθύνη
Η πραγματική ευθύνη εκπορεύεται από ανθρώπους καλοπροαίρετους, αυτοθυσιαστικούς, ευαίσθητους πολίτες και καμιά φορά ήρωες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει θέση η ανυπακοή για την ανυπακοή, η αδιαφορία, η...
Ατομική και κοινωνική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνία των Πολιτών και ανάγκη προσφοράς
Η χώρα μας περνάει μια πολύ σκληρή δοκιμασία και ως κοινωνία των πολιτών, συμπορευόμαστε με την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο, πάντα ενισχυόμενα από τις δράσεις του ιδιωτικού τομέα.
Κοινωνία των Πολιτών και ανάγκη προσφοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας