Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επανυπολογισμός οφειλών ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανυπολογισμός οφειλών ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ)

  • A-
  • A+

Η μεταμνημονιακή εποχή έχει βασικό στόχο, ανάμεσα σε άλλα κρίσιμα και σημαντικά θέματα, την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος. Αδικιών που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα ελληνικά νοικοκυριά και ιδίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ισως η μεγαλύτερη αδικία είναι οι τεκμαρτές ασφαλιστικές εισφορές που χρεώνονταν από τον ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ). Τεκμαρτές εισφορές που ενώ διατηρήθηκαν σταθερές από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση (2009), τα εισοδήματα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατακρημνίστηκαν. Το αποτέλεσμα, γνωστό σε όλους μας.

Σύμφωνα με την 2η τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ για το 2018 (Απρίλιος-Ιούνιος), 581.603 οφειλέτες του ΟΑΕΕ οφείλουν 14,08 δισ. ευρώ σε σύνολο οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 33,8 δισ. ευρώ.

Με βάση την ίδια έκθεση, για το 2018, οι εισπράξεις από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ ανέρχονται στα 275 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 210 εκ. ευρώ από τις ρυθμίσεις, δηλαδή ποσοστό 2%. Με απλά λόγια, εκτόξευση των χρεών και σημαντική αδυναμία ρύθμισης αυτών.

Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος όγκος των οφειλών συσσωρεύτηκε τα έτη μετά την έναρξη της κρίσης. Η αδικία του προηγούμενου συστήματος χρέωσης εισφορών (τεκμαρτό σύστημα χρέωσης) αναγνωρίστηκε και αντικαταστάθηκε επίσημα με τον Νόμο Κατρούγκαλου και πλέον οι εισφορές είναι αναλογικές του εισοδήματος.

Από την πρόσφατη συνάντησή μου με την υπουργό Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου, διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι πλέον και το υπουργείο παραδέχεται την αδικία του παρελθόντος.

Μιλώντας για το θέμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ με οφειλέτες, Συλλόγους για τον ΟΑΕΕ αλλά και με Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες έχω καταλήξει ότι η λύση είναι εφικτή και επωφελής για όλες τις πλευρές.

Την πρότασή μου την διατύπωσα δημόσια αλλά και στους αρμόδιους με προσωπικές συναντήσεις και επιστολές.

Η πρότασή είναι να γίνει επανυπολογισμός των εισφορών της σύνταξης με βάση την λογική του Νόμου Κατρούγκαλου. Δηλαδή να υπολογιστούν οι οφειλόμενες εισφορές ως ποσοστό του εισοδήματος των ετών της οφειλής.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό. Ας θεωρήσουμε ότι ασφαλισμένος οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ για χρονικό διάστημα επτά (7) ετών. Σήμερα η οφειλή υπολογίζεται ως εξής:

Εάν υπολογισθεί σύμφωνα με την πρόταση (για εισόδημα βάσει του μικρότερου προβλεπόμενου για κάθε έτος), τότε θα πλήρωνε:

Είναι λογικό ότι σε κάθε είδους τέτοια παρέμβαση οφείλουμε να σεβαστούμε και να τηρήσουμε μια βασική προϋπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την διατήρηση της ροής των εσόδων του ΕΦΚΑ, μέσω του ΚΕΑΟ.

Η ροή των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ δεν θα διαταραχθεί καθώς, μετά τον επαναϋπολογισμό, προτείνεται οι οφειλέτες να έχουν την υποχρέωση να τηρούν την πρότερή τους ρύθμιση, δηλαδή τη ρύθμιση στο ύψος της πρώτης οφειλής (πριν τον επαναϋπολογισμό) για τους επόμενους 12 ή 24 μήνες.

Ο επανυπολογισμός είναι δίκαιος για τους οφειλέτες που δεν μπορούσαν, λόγω εισοδήματος, να πληρώσουν τις εισφορές (προφανώς δεν θα επωφεληθούν όσοι είχαν και δεν πλήρωναν).

Θα μειωθεί αναλογικά η σύνταξή τους, γεγονός δίκαιο για όσους πλήρωναν πλήρη εισφορά. Ο ΕΦΚΑ θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά του.

Χιλιάδες ΑΦΜ θα εισέλθουν και πάλι στην κανονική οικονομία, καθώς σήμερα οι κάτοχοί τους είναι αποκλεισμένοι και δρουν εκτός οικονομίας, θα αποκατασταθεί μια σημαντική αδικία του παρελθόντος, θα δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που χρεώθηκαν χωρίς να το περιμένουν και χωρίς δόλο.

*βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας
Επόμενη κίνησή μας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για την προσεχή τετραετία. Ωστε οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο να ανασάνουν...
Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγκαία και εφικτή η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων του αγροτικού χώρου
Η άμεση αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των συστημικών τραπεζών αποτελεί σήμερα βασική μέριμνα για την κυβέρνηση. Το ίδιο άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα αντίστοιχα δάνεια του αγροτικού χώρου, που...
Αναγκαία και εφικτή η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων του αγροτικού χώρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι ότι οι τραπεζίτες -με τη βοήθεια των ηγεσιών- έχουν ενδυθεί τον μανδύα της ηθικής και αυτοί που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους...
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας
Στις 3 Αυγούστου ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με...
Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: στις 8 Ιουλίου, την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους...
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Χρυσό Βατόμουρο» της πολιτικής
Για να εκδικηθεί τους «αγνώμονες» [δανειστές], η κυβέρνηση άφησε να κλείσει το δεύτερο μνημόνιο μόνο και μόνο για να διεκδικήσει, στη θέση του, τρίτο! Για να τους εκδικηθεί δε, το τρίτο αυτό μνημόνιο το ζητά...
Το «Χρυσό Βατόμουρο» της πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας