Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλιματική αλλαγή, επιστήμη και πολιτική
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλιματική αλλαγή, επιστήμη και πολιτική

  • A-
  • A+

Οι τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή ως έναν παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα σε αιτία πολύνεκρων καταστροφών.

Στον επιστημονικό κόσμο της χώρας είναι γνωστό το σύνολο των επικίνδυνων και δαπανηρών επιπτώσεων που θα έχει στην Ελλάδα αυτή η παγκόσμια μεταβολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος και οι κρατικοί θεσμοί έχουν ενσωματώσει αυτές τις πληροφορίες και έχουν σχεδιάσει τις κατάλληλες πολιτικές και τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.

Το βασικό ντοκουμέντο που διαθέτουμε είναι η σχετική έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, με συντονιστή τον Χρήστο Ζερεφό, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που εκδόθηκε το 2011, η οποία παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, εκτιμώντας συγχρόνως το κόστος άμβλυνσης και αντιμετώπισης αυτής της εξέλιξης με βάση διαφορετικές υποθέσεις και σενάρια. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει κινητοποιήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τις συνολικές εκτιμήσεις αυτής της έκθεσης, το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την εθνική οικονομία μπορεί να φτάσει, από τώρα ώς το τέλος του αιώνα, τα 5,5 ώς 8,5 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μεγάλα ποσά τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν από μικρότερα μεγέθη για να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, λόγω της συρρίκνωσης παραγωγικών δυνατοτήτων, της μείωσης των φυσικών πόρων, αλλά και της καταστροφής υποδομών όπως και της αχρήστευσης οικιστικών ζωνών.

Για την αντιμετώπιση των προβλεπόμενων εξελίξεων και επομένως για τη δραστική μείωση του κόστους για την οικονομία και την κοινωνία, αναδεικνύονται κατά τομείς δραστηριοτήτων σημαντικές αναγκαίες παρεμβάσεις. Για το κορυφαίο ζήτημα των υδάτων, υπάρχει ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης για την εξοικονόμηση πόρων, εκτέλεσης νέων έργων για την άρδευση και την ύδρευση, αξιοποίησης των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης υδάτων και συνολικά χρειάζεται επεξεργασία ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να περιορίζονται οι σπατάλες.

Σε ό,τι αφορά τη γεωργική παραγωγή, επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης της ερημοποίησης, επανεξέτασης των χρονοδιαγραμμάτων των καλλιεργειών, αξιοποίησης νέων ποικιλιών, αύξησης της παραγωγικότητας όπου είναι δυνατόν, καλύτερης αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτων και εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

Στον τομέα των μεταφορών είναι αναγκαίος ο περιορισμός των οδικών μεταφορών προς όφελος του σιδηροδρόμου και της ναυτιλίας, όπως και ένας νέος σχεδιασμός των υποδομών.

Αλλος τομέας όπου μπορεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη μείωση του κόστους, είναι τα κτίρια και το αστικό περιβάλλον ευρύτερα, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αυξητικές τάσεις της θερμοκρασίας.

Οι κίνδυνοι πυρκαγιάς σε δάση, αγροτικές και τουριστικές περιοχές θα αυξηθούν επίσης. Αισθητές αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και των νέων ασθενειών.

Διαπιστώνεται επομένως ότι οι παρεμβάσεις στην οικονομία, τις υποδομές και τις υπηρεσίες, παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, έχουν ταυτοχρόνως οριζόντιο χαρακτήρα, ενώ μόνο με τον συνδυασμό τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ταυτοχρόνως τοπικός και εθνικός, να αφορά ταυτοχρόνως την προστασία των φυσικών πόρων, την παραγωγή, αλλά και τις υπηρεσίες, δημόσιες και κοινωνικές, να αξιοποιεί επομένως καινοτομίες, όχι μόνο στον τεχνολογικό τομέα, αλλά και στην οργάνωση της οικονομίας και τη λειτουργία των θεσμών, αντιπροσωπευτικών και διοικητικών.

Εχουμε στη διάθεσή μας ένα αξιόλογο και πολυπληθές επιστημονικό δυναμικό, στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, το γνωσιακό κεφάλαιο στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα εκτεταμένο και αξιόπιστο, ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός όχι μόνο των προσπαθειών άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αντιμετώπισης των επιπτώσεών της.

Η επιστημονική γνώση και ανάλυση, εκτός από το να αναδεικνύει προβλήματα και να υποδεικνύει κατευθύνσεις λύσεων, μπορεί να περάσει στην παρουσίαση συνδυασμένων ενεργειών, στην αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών και στην επεξεργασία και βελτίωση των εργαλείων πολιτικής και των γνώσεων του στελεχικού δυναμικού.

Μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να βασιστεί στη συστηματική ενημέρωση πολιτών, επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων, μέσω της οποίας η επεξεργασία και η υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών μπορεί να αποκτήσει την κατάλληλη δημοκρατική νομιμοποίηση.

*οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματική αλλαγή: έγκλημα ή αυτοκτονία;
Οι προβλέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία μεταβάλλει τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη για πρώτη φορά έπειτα από 10.000 χρόνια σταθερότητας, επιβεβαιώνονται συνεχώς. Πρόκειται βέβαια...
Κλιματική αλλαγή: έγκλημα ή αυτοκτονία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mad Max: σενάριο δυστοπικής ταινίας ή επαπειλούμενη πραγματικότητα;
Ο κόσμος μας αλλάζει και χρειάζεται ακόμα μία φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας νέα σκέψη, για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα σε έναν κόσμο που τους χωράει όλους. Ακόμα κι αν οι επιστήμονες χτυπούν καμπάνες...
Mad Max: σενάριο δυστοπικής ταινίας ή επαπειλούμενη πραγματικότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Γκρέτα και ο μεγάλος σκοπός
Οσο κι αν πρόκειται για έναν αγώνα που διεξάγεται υπέρ ενός ιερού σκοπού θα ήταν τραγικό, αν συνέβαινε πράγματι η Γκρέτα να χρησιμοποιείται ως μέσο για την ενίσχυση της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Η Γκρέτα και ο μεγάλος σκοπός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρώπινος κόσμος και κλιματική αλλαγή
Και ενώ με την κοινωνία, τονίζω, ο σύγχρονος άνθρωπος βρήκε στοιχειωδώς τρόπους διαμεσολάβησης (εννοώ το πολιτικό σύστημα), με τη φύση στον βαθμό που την κατέστησε αντικείμενο κυριαρχίας δεν μπορεί να...
Ανθρώπινος κόσμος και κλιματική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα ρωτούσα τα παιδιά που διαδηλώνουν για το κλίμα
Μετρώντας τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες σπουδής των περιβαλλοντικών ζητημάτων, αναρωτήθηκα «γιατί τώρα και για τι πράγμα διαδηλώνουν αυτά τα παιδιά;» 
Τι θα ρωτούσα τα παιδιά που διαδηλώνουν για το κλίμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
Πέρα από ομιλίες γεμάτες αόριστες υποσχέσεις οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν ειλικρινέστερο αν μας έλεγαν πόσα εκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα ελευθερωθούν...
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας