• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.4°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.2°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  60%
John Simitopoulos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αστοί και προλετάριοι

 • A-
 • A+

Ολο και περισσότερο δεξιοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι αυτοπροσδιορίζονται ως ο «αστικός κόσμος».

Ακουγα, τις προάλλες, τον Πορτοσάλτε να αναφέρεται υπερηφάνως στην αστική παράταξη, της οποίας, ευλόγως, θεωρεί τον εαυτό του επίλεκτο μέλος. Εχω ακούσει και τους Βορίδη και Γεωργιάδη να αναφέρονται -με τη διαφορά πως αυτοί μιλούν για «αστικήν παράταξιν -παρατάξεως». Είναι σαν να έχουμε μια απενοχοποίηση του αστισμού στην Ελλάδα, ακριβώς, μάλιστα, τη στιγμή που αυτός ολοκληρώνει τη μεγάλη του επίθεση.

Τι είναι, όμως, οι αστοί; Μην είναι οι νοικοκυραίοι; Οι ιδιοκτήτες, ίσως; Τα αφεντικά του εαυτού τους -και, εξ αυτού, και των άλλων; Μήπως οι «άνθρωποι του κόσμου», των ανοιχτών οριζόντων; Μα, θα πει κάποιος, δεν είναι ταυτόσημα τα παραπάνω;

Βεβαίως, οι αστοί είναι τα αφεντικά. Θα μπορούσαν ποτέ να χαρακτηριστούν αστοί μια εργάτρια ή ένας ντελιβεράς; Θα επρόκειτο για αντίφαση εν τοις όροις, που λένε κι οι φιλόσοφοι. Ο αστός είναι αυτεξούσιος -το αντίθετο, συνεπώς, του μισθωτού εργαζομένου.

Είναι καλό να είσαι αστός; Για τον εαυτό σου, προφανώς και είναι. Βέβαια, όπως θύμισε από αυτήν τη στήλη πρόσφατα ο Τάκης Μίχας, ο Ανταμ Σμιθ, ο γνωστός ηθικός φιλόσοφος και κορόνα στο κεφάλι των εντόπιων αστών, έγραφε: «Ολα για την πάρτη μας και τίποτε για τους άλλους φαίνεται ότι είναι σε κάθε περίοδο της ανθρωπότητας το ελεεινό δόγμα των αφεντικών του κόσμου».

Αν είναι έτσι, όπως το λέει ο Σμιθ, το να είσαι αστός όχι μόνο δεν είναι καλό -για τους άλλους, τουλάχιστον-, αλλά, όπως σωστά το θέτει, είναι ελεεινό. Η αστική ιδιότητα, λέει ο Σμιθ, είναι μια ελεεινή ιδιότητα. Αν, δε, γνώριζε τα δικά μας, εθνικά, αφεντικά, μικρά και μεγάλα, νομίζω πως θα έκαιγε αυτοβούλως τον «Πλούτο των Εθνών» μαζί με όλα του τα πτυχία.

Πραγματικά, η εκμετάλλευση, η κατεξοχήν εξειδίκευση των αφεντικών, των αστών, είναι στην Ελλάδα διαχρονικά πέρα από κάθε φαντασία. Μετά τα Μνημόνια, μάλιστα, εγγράφεται στο βιβλίο Γκίνες.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει τόσους και τέτοιους δεξιούς πολιτικούς και δημοσιογράφους να επαίρονται διά την αστική παράταξιν;

Διατυπώνω μια υπόθεση.

Τους είναι τόσο δύσκολο να διαφοροποιηθούν από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας ως προς τα μεγάλα θέματα, που είναι υποχρεωμένοι να εφευρίσκουν πράγματα για να διακριθούν.

Για κάποιον λόγο θεωρούν πως ο «αστισμός» τούς κάνει καλό. Πράγμα που τους οδηγεί -και συνολικά την παράταξιν- να εξελίσσονται πολλές φορές σε πραγματική παλαβή Δεξιά.

Η πρόταση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σχετικά με την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, έτσι ώστε η Φιλοθέη να εισπράττει 28 φορές περισσότερα, κατά κεφαλήν, από το Αιγάλεω είναι ακριβώς σήμα εξέλιξης προς τον «παλαβό αστισμό». Οπως -επί το ευρωπαϊκότερον- η υποστήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ ως προέδρου της Κομισιόν ή η στάση της επί των «εθνικών».

Το ουσιώδες, ωστόσο, είναι πως, αν δεν κάνουν τέτοια, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν, στοιχειωδώς, έστω, από την ασκούμενη πολιτική.

Οι «αστοί» είναι τόσο ευτυχείς με όσα κέρδισαν στα οχτώ προηγούμενα χρόνια -υπό άλλες συνθήκες ούτε αιώνες δεν θα έφταναν-, που δεν τους αφήνει η χαρά τους να κρυφτούν. Πράγμα, όμως, που δημιουργεί μια κάποια δυσκολία στους νόμιμους -όχι «παρένθετους»- εκπροσώπους τους. Οι οποίοι ούτε τη μείωση της φορολογίας στους εργοδότες -στην «υγιή επιχειρηματικότητα»- μπορούν να επικαλεστούν ως δική τους πρόταση. Και σ’ αυτό τους πρόλαβαν οι παρείσακτοι! Οι οποίοι, όπως και οι αυθεντικοί αστοί, περιμένουν «ανάπτυξη» διά της ακόμη μεγαλύτερης διευκόλυνσης των αφεντικών.

Υπάρχει, ίσως, κι ένας ακόμη λόγος. Οι συμπατριώτες μας αστοί τρόμαξαν πολύ κάποια στιγμή. Φοβήθηκαν πως οι μη αστοί θα έπαυαν να δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους κι αυτό θα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στα «νόμιμα» -μα επισφαλή- συμφέροντά τους. Ιδίως το καλοκαίρι του 2015, τους έφυγε η ψυχή.

Οι αστοί, λοιπόν, τρομάξανε τότε. Είναι εύλογο απολύτως έκτοτε να μακαρίζουν τον εαυτό τους και την ιδιότητά τους.

Στη ΔΕΘ, ο νέος δικομματισμός παρουσίασε την προεκλογική του πραμάτεια. Και εμφανίστηκαν διαφορές. Πρέπει να υπάρχουν διαφορές, όπως επί σαράντα χρόνια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Μόνο που οι ομοιότητες είναι τόσο περισσότερες, που η Δεξιά πρέπει να επικαλείται άλλα ταυτοτικά -μη προγραμματικά- στοιχεία.

Το θέμα είναι τι κάνουμε οι υπόλοιποι. Οσοι έχουμε λόγους επιβιωτικούς να πολεμάμε για τη ριζική αναίρεση του μνημονιακού καθεστώτος. Θεμελιώδες είναι, νομίζω, να διαμορφωθεί μια ατζέντα, που θα ευνοεί αυτήν την ανατροπή.

Ο δικομματισμός πρέπει να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αυτό είναι δουλειά και χρέος της ανταγωνιστικής Αριστεράς. Η ενότητά της είναι δυνατή, αρκεί να το επιλέξει. Τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλασιαστικά.

Και τι καλύτερο ως πρώτο σύνθημα μιας τέτοιας πορείας ανατροπής του νέου δικομματισμού από: «Καμία μείωση φορολογίας στα αφεντικά. Να πληρώσουν, επιτέλους, οι πλούσιοι»;

*εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο τύποι αστικής ηγεμονίας
Η επιλογή των δύο αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συμβολικό χαρακτήρα (κάτι σαν δικέφαλος αετός): Κωστής Χατζηδάκης, ως εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, Αδωνις Γεωργιάδης, ως...
Δύο τύποι αστικής ηγεμονίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μα, πώς κάνουν οι σφαίρες;
Οταν ο φίλος μου ο Μιχάλης ήταν 7-8 χρονώ μάθαινε τα πρώτα του αγγλικά. Το βιβλίο ήταν γεμάτο εικόνες, που πάνω στην κάθε μία αναπτυσσόταν ένας μικρός διάλογος ή υπήρχε μια λέξη που να δένει με την εικόνα κι...
Μα, πώς κάνουν οι σφαίρες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκαταλειμμένα κτίρια: υφαρπαγή ιδιοκτησιών;
Ποια σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί στις σημερινές συνθήκες φτώχειας της τεράστιας πλειονότητας του λαού το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, το οποίο παρέχει σε ιδιώτες, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και...
Εγκαταλειμμένα κτίρια: υφαρπαγή ιδιοκτησιών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική χωρίς ειδικούς
Στην αντίληψη και την πρακτική της δημοκρατίας ενυπάρχει μία βασική ιδέα που έχει παραγνωριστεί, αποσιωπηθεί και συγκαλυφθεί. Είναι η αντίληψη περί πολιτικής: στα πολιτικά ζητήματα της κοινότητας, στα ζητήματα...
Η πολιτική χωρίς ειδικούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας