• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχουν κι αλλού ψηφιακές πορτοκαλιές (πέρα από το Φατσοβιβλίο κ.λπ.)

 • A-
 • A+

Το Φατσοβιβλίο (κοινώς Facebook) έχει αρχίσει να φυλλορροεί, τόσο χρηματιστηριακά όσο και από το συνηθισμένο κοινό του, τους χρήστες του. Ηδη είναι γνωστό ότι θεωρείται ως «αρχαίο» από μεγάλο κομμάτι του νεανικού του κοινού (-18 ετών), ενώ, με όλα όσα έχουν γίνει με τις ψευτο-ειδήσεις, έχει ήδη αρχίσει να λέγεται Ψευτο-βιβλίο (Fakebook), εμφανέστατα σημάδια μιας καθοδικής τάσης χωρίς επιστροφή.

Μια μηχανή αναζήτησης στις ΗΠΑ που έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή και δεν συλλέγει ποσοτική πληροφόρηση από τους χρήστες της είναι η duckduckgo.com.

Στη Ρωσία, το αντίστοιχο Φατσοβιβλίο είναι το VKontakte, ενώ μια ιδιαίτερα δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είναι η Yandex. Αλλά στην Κίνα υπάρχει μια κοσμογονία ψηφιακών «πορτοκαλιών». Σε ό,τι ακολουθεί δεν καταγράφουμε έναν αναλυτικό κατάλογο κινεζικών ιστότοπων, αλλά παραθέτουμε μερικά, ώστε να ανοίξουμε την όρεξη των ερευνητών/ερευνητριών για παραπέρα αναζήτηση..

Ξεκινάμε με την Ten Cent, που είναι μια πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου, με θυγατρικές που ασχολούνται με προϊόντα και υπηρεσίες του διαδικτύου, με την ψηφιακή ψυχαγωγία και την τεχνητή νοημοσύνη. Καταγράφουμε μερικές θυγατρικές της: -η μηχανή αναζήτησης Baidu, η Ten Cent, η Qzone και η πασίγνωστη WeChat εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, η μηχανή αναζήτησης Soso.com και η εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών TenPay.

Εκτός από τις εταιρείες της Ten Cent, έχουμε και πλήθος άλλων εταιρειών, όπως τα «έξυπνα» τηλέφωνα της Xiaomi, τα πασίγνωστα κινητά της Huawei, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD com, οι λιανικές πωλήσεις της Suning com, η Baidu -εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και με υπηρεσίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο-, η Weibo, εταιρεία που ειδικεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η περισσότερο γνωστή AliBaba, κινεζική πολυεθνική που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις λιανικές πωλήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο και άλλα τεχνολογικά θέματα.

Οπως και στη Δύση, όλες αυτές οι εταιρείες καταγράφουν (και όχι μόνο) τις επικοινωνίες των χρηστών τους και, καθώς προχωράμε, μπορούν να λογοκρίνουν περιεχόμενο και να «εξαφανίζουν» ειδήσεις και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Μόνο οι αφελείς και οι μικρονοϊκοί επιμένουν μόνο στις επικοινωνιακές δυνατότητες των δήθεν μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καλά ξυπνητούρια.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Φαλτσοβιβλίο έχει κάργα παρεκτραπεί … 
Οι ποινές που επιβάλουν τα κοινωνικά μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία σαν χιονοστιβάδα και δεν αφορούν μονάχα το Φαλτσοβιβλίο, το οποίο έχει βρει κελαηδιστούς μιμητές.
Το Φαλτσοβιβλίο έχει κάργα παρεκτραπεί … 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανθρωπιστικές αξίες στην ψηφιακή εποχή
Η σχέση πολιτισμού, θεάτρου και ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι νέα. Αυτό που τώρα επιδιώκουμε, όμως, είναι να εξετάσουμε συστηματικά πολλαπλές όψεις και παραμέτρους του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού διά της...
Οι ανθρωπιστικές αξίες στην ψηφιακή εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανωθεν αλήθειες
«Το google με θεωρεί ζωντανό άρα υπάρχω». Αλλος πονά, λοιπόν, κι άλλος ορίζει και ρυθμίζει τι είναι πόνος. Κυριαρχούν οι άνωθεν αλήθειες των λογίων, των κατόχων εξουσιών και των έξυπνων αλγορίθμων του Google...
Ανωθεν αλήθειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του ψηφιακού μερίσματος
Το ψηφιακό αποτύπωμα στις ζωές μεγαλώνει. Οι πολιτικοί πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζονται θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο φορεσιές: εκείνης του «υπαλλήλου» και της άλλης του «θεματοφύλακα» των...
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του ψηφιακού μερίσματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο απατηλός καθρέφτης του Διαδικτύου
Αυτή η συνεχής απαίτηση της σύγχρονης καθημερινότητας «να είσαι ο πιο όμορφος» «να είσαι ο πιο έξυπνος» «να είσαι ο πιο διαβασμένος» «να είσαι ο πιο cool» γιατί έχεις «ψηθεί» πως οι άλλοι τα έχουν όλα, ανοίγει...
Ο απατηλός καθρέφτης του Διαδικτύου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γερμανικό υπολογιστικό νέφος «Gaia-X» και εμείς
Η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους, του «Gaia-X» κάνει την κατανόηση της γεωπολιτικής των τεχνολογικών ανταγωνισμών γόνιμο έδαφος για την ερμηνεία...
Το γερμανικό υπολογιστικό νέφος «Gaia-X» και εμείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας