Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκανδαλώδεις... παρεμβάσεις (ραντεβού με μια απάντηση)

Σκανδαλώδεις... παρεμβάσεις (ραντεβού με μια απάντηση)

  • A-
  • A+

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (ΠΔΕ) προχώρησε καθ’ υπέρβαση αρμοδιοτήτων στην αναδιαμόρφωση του πίνακα κατάταξης των υποψήφιων διευθυντών στις σχολικές μονάδες του νομού Λάρισας. Ακυρώνοντας το ανεξάρτητο συλλογικό όργανο αποφάσισε 13 υποψήφιοι, οι 6 από αυτούς διευθυντές πλέον, να τοποθετηθούν στο τέλος του πίνακα κατάταξης. Μάλιστα χωρίς προκαταρκτική έρευνα, χωρίς σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψης των θιγομένων, πριν ληφθεί απόφαση σε βάρος τους.

Η ΕΛΜΕ ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας τάχθηκαν καταγγελτικά ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση, που λήφθηκε στοχοποιώντας το συλλογικό όργανο και παραγνωρίζοντας την ουσιαστική ισότητα των συναδέλφων και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι θιγόμενοι έξι διευθυντές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει επανειλημμένως τα ασφαλιστικά μέτρα και γι’ αυτό παραμένουν στη θέση τους. Με υπαιτιότητα της ΠΔΕ Θεσσαλίας, στις 6 Ιούνη 2018, αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η ΠΔΕ απείλησε εγγράφως το συλλογικό όργανο με εξατομικευμένο πειθαρχικό έλεγχο να εκτελέσει την απόφασή της, πριν αποφασιστεί η πρώτη αναστολή. Έπειτα, παρότι υπήρχε αναστολή της απόφασής της, υπέρ των διευθυντών, προς το τέλος του σχολικού έτους παρώθησε ξανά το δ. ΠΥΣΔΕ να τοποθετήσει στη θέση τους άλλους υποψήφιους από τη σειρά του πίνακα.

Εν τω μεταξύ η ανακλητική της απόφαση ανεστάλη εκ νέου στις 29/6 και στη συνέχεια η ΠΔΕ Θεσσαλίας επιχείρησε ανεπιτυχώς ακύρωση αυτής της απόφασης, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε στις 24/7 από το Διοικητικό Εφετείο.

Παράλληλα εναντίον του συλλογικού οργάνου η ΠΔΕ διενεργεί ΕΔΕ που διέρρευσε σε τοπικά μέσα. Εν εξελίξει αυτής της ΕΔΕ που η ίδια, μακριά από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, διέταξε ύστερα από την απόφασή της, μίλησε δημοσίως για «μη σύννομες ενέργειες», προεξοφλώντας(;) το πόρισμά της.

Το δημοσίευμα περί «σκανδάλου» γύρω από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων των υποψήφιων διευθυντών παρέλειψε όλα αυτά, όπως και ότι και οι αιρετοί των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δέχτηκαν τις χειρόγραφες δηλώσεις μετά την προθεσμία και η ΠΔΕ συνυπέγραψε την πράξη τοποθέτησης των διευθυντών με πλήρη γνώση αυτού.

Είναι πρωτοφανές συνδικαλιστική παράταξη να ζεύεται στο άρμα μιας διοίκησης, αποσιωπώντας μάλιστα ότι η δικάσιμος αναβλήθηκε με υπαιτιότητά της.

Από τη μια η ΠΔΕ απέφυγε την εκδίκαση, διότι γνώριζε πολύ καλά πως σε περίπτωση δικαίωσης των διευθυντών θα έπρεπε να παραιτηθεί την ίδια στιγμή μετά από όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφασή της. Όσο για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ η σκαλδαλοθηρία είναι ο μόνος τρόπος να ξεμπλέξουν από το κουκούλι που έπλεξαν γύρω τους με τις συκοφαντίες τους. Για τους επιτιμητές της παύλας, με την κρυμμένη ευθύνη και κάποτε με το μακρύ χέρι ενάντια σε γυναίκα, το χρήσιμο φτιαχτό «σκάνδαλο» δε φτάνει να καλύψει μια ακόμη μεγάλη τους αδυναμία: την ανάγκη τους να παρασιτούν, όπου μυρίζονται πρόσφορη εξουσία, γι’ αυτό και εύκολα αποδέχονται τις ενέργειες της διοίκησης ενάντια σε συναδέλφους και το συλλογικό όργανο, του οποίου την ανεξαρτησία σκανδαλωδώς δεν υπερασπίζονται, αν και αιρετοί.

Επαυξάνουν στην επίσειση μιας ΕΔΕ που το ίδιο μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, μετά τη δική του απόφαση, διέταξε ενάντια στο συλλογικό όργανο. Η καθυστέρηση δε της έκδοσης του πορίσματος της ΕΔΕ είναι μια κατάφωρη κράτηση σε ομηρεία, εννέα μήνες τώρα, των μελών ενός συλλογικού οργάνου, των υπαλλήλων της ΔΔΕ, αλλά και των δεκατριών υποψηφίων. Δηλαδή εργαζομένων ενάντια στους οποίους μπορεί ο καθένας υστερόβουλος να τους προσάψει το οτιδήποτε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΔΑΚΕ πέρσι το Νοέμβρη ένα μήνα πριν τις εκλογές στην ΕΛΜΕ Λάρισας και τέσσερις μήνες μετά τις τοποθετήσεις των διευθυντών στα σχολεία, διψώντας για σκάνδαλο, στοιχήθηκαν πίσω από τις καταγγελίες βουλευτή της ΝΔ για «αρεστούς» που μπορούσαν να τύχουν εσωτερικής πληροφόρησης κατά την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης σχολείων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας. Επαυξάνοντας τη σκανδαλολογία, ο αιρετός της ΔΑΚΕ αναφέρθηκε σε ένα μέιλ που ενημέρωνε για τη λειτουργία του συστήματος, που μόνο αυτός «είδε», από κάποιον που δε γνωρίζουμε και από το οποίο τώρα υπαναχωρεί.

Παρότι οι υποψήφιοι μπορούσαν απεριόριστα να δηλώσουν όλα τα σχολεία, παρότι μόνο οι έξι από τους δεκατρείς ανακεκλημένους από την ΠΔΕ τοποθετήθηκαν ως διευθυντές που βάσει ενιαίων κριτηρίων προηγούνται των συνυποψηφίων τους κι έτσι δεν υπήρξαν ενστάσεις επί των τοποθετήσεων, η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος χρησίμευσε για να πλεχτούν τα ευφάνταστα σενάρια και να ξεκινήσει μια ασύμμετρη εκστρατεία κατασυκοφάντησης.

Σαν να είναι η καταγγελία του οποιουδήποτε ικανή και αναγκαία συνθήκη για την τιμωρία και τη σπίλωση υφισταμένων, η ΠΔΕ Θεσσαλίας, στηριγμένη μόνο στις κατηγορίες ορισμένων κύκλων που κινούνται γύρω από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και τους πληροφοριοδότες του νεοδημοκράτη βουλευτή, προχώρησε στην ανεσταλμένη από τα δικαστήρια απόφασή της.

Μπροστά στους σχεδιασμούς τους, που από διαφορετική αφετηρία συγκυριακά συνέκλιναν, ξέχασαν αυτοί και η διοίκηση ότι όσοι καταγγέλλουν οφείλουν να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες τους. Και πως για να τιμωρηθεί κάποιος πρέπει προηγουμένως να αποδειχτεί η ενοχή του.

Λείπει όμως αυτή η ευθιξία από αυτούς που ξεπέρασαν τα όρια της συνδικαλιστικής και πολιτικής αντιπαράθεσης και διολίσθησαν σε απόλυτη συκοφαντική δυσφήμηση, κατηγορώντας ανθρώπους χωρίς αιδώ.

Μόνο που τώρα πλέον τουλάχιστον κανείς δεν έχει ξαναμιλήσει για «αρεστούς».

Αυτό που διακυβεύεται εν τέλει είναι η καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η υπεράσπισή τους από τη σύμπλευση συγκεκριμένων συνδικαλιστών με την καταχρηστική βούληση της εκάστοτε διοίκησης. Αλλά στην πορεία για την εμβάθυνση της δημοκρατίας η ουσία της χρηστής διοίκησης περνά μέσα από την προστασία του πολίτη με σεβασμό στα δικαιώματά του και όχι από αλαζονικούς αποκλεισμούς εντυπώσεων .

*Μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας. Η Ερμίνα Μαγαλιού είναι θύμα καταγεγραμμένης στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έμφυλης βίας από αιρετό των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στο Δ. ΠΥΣΔΕ Λάρισας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου: ευκαιρία ή στοίχημα;
Το νομοσχέδιο για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου ενισχύει και δίνει περιθώρια στα σχολεία για τη διαμόρφωση ενός πλαισιωμένου...
Δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου: ευκαιρία ή στοίχημα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Τα καλοκαίρια μας φριχτά και βάσανο οι χειμώνες
Στην εκπαιδευτική συγκέντρωση στα Προπύλαια είδα έναν αναπληρωτή εκπαιδευτικό, το Βασίλη. Στα 50 του, με πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη, από σχολείο σε...
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Τα καλοκαίρια μας φριχτά και βάσανο οι χειμώνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος για την Κόλαση είναι σπαρμένος με αγαθές προθέσεις...
Το σ/ν για τις νέες υποστηρικτικές δομές, που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο καταργούνται τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης,...
Ο δρόμος για την Κόλαση είναι σπαρμένος με αγαθές προθέσεις...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας
Tα χρόνια που έχω στην εκπαίδευση με έχει εντυπωσιάσει η συνέχεια -ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις- της απαξίωσης των εκπαιδευτικών από το υπουργείο...
Για τις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας