Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΚΟ: δράση χωρίς έλεγχο;

AP Photo

ΜΚΟ: δράση χωρίς έλεγχο;

  • A-
  • A+
Γράφουν οι: Νίκος Αλεξίου, ποιητής, πανεπιστημιακός (Queens College, CUNY) | Μήτσος Κασόλας, συγγραφέας | Παναγιώτης Κουνάδης, ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού | Ελλη Ρούσου, δικηγόρος | Θανάσης Συλιβός, εκδότης

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα οι δημόσιες τοποθετήσεις για τη δράση των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Πρόκειται για οργανώσεις που έγιναν σταδιακά γνωστές από την ηχηρή παρουσία τους στα σημεία μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων, καθώς και για ορισμένα τρανταχτά κάθε είδους σκάνδαλα.

Τα τελευταία χρόνια οι ΜΚΟ έγιναν και σε μας γνωστές, καθώς οι περιφερειακοί –διακρατικοί ή εμφύλιοι– πόλεμοι «κύκλωσαν» την Ευρώπη, πόλεμοι ωστόσο που δεν έγιναν εν αγνοία της τελευταίας, αλλά αντίθετα μετά από δική της συχνά παρέμβαση και υποκίνηση.

Αυτές οι οργανώσεις, με το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, σπεύδουν παντού όπου ξεσπούν τέτοιες κρίσεις και υποκαθιστούν, ως γνωστό αλλά «αναγκαίο κακό», το κράτος.

Παράλληλα εξοστρακίζουν αποδεδειγμένα την εθελοντική δράση του ντόπιου πληθυσμού και κυρίως της νεολαίας.

Στο προσφυγικό, οι ΜΚΟ λύνουν επιφανειακά και πρόσκαιρα μερικές μόνο από τις πτυχές του προβλήματος. Απορροφούν δε για τις δικές τους ανάγκες το μεγαλύτερο μέρος από τα κονδύλια που διατίθενται σχετικά από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, και μόνο ένα ελάχιστο τμήμα από αυτά τα ποσά ξοδεύεται για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων.

Ολα αυτά γίνονται σε καθεστώς αδιαφάνειας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στη δομή και τη λειτουργία τους ή στις σχέσεις των ΜΚΟ με τους «ωφελούμενους», δηλαδή τους πρόσφυγες, ή, τέλος, στις σχέσεις τους με τους εργαζόμενους σ’ αυτές.

Ως τώρα ήταν κάποιες από τις μεγάλες, διεθνείς ΜΚΟ που απασχόλησαν έντονα τον Τύπο. Τώρα ήρθε και η σειρά ορισμένων ελληνικών αντίστοιχων οργανώσεων. Ολα όσα μέχρι στιγμής ήταν γνωστά μέσα στα στενά πλαίσια «όσων ξέρουν τα πράγματα» και κυρίως των εργαζομένων σ’ αυτές τις ΜΚΟ έγιναν πρόσφατα κτήμα και των υπόλοιπων Ελλήνων μέσα από μια σειρά καταγγελίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων και φυσικά από τα αντίστοιχα δημοσιεύματα. Και, αν μεν το έργο των ελληνικών ΜΚΟ ήταν ελλιπές μόνον όσον αφορά τους πρόσφυγες, το θέμα θα ήταν βεβαίως, από μόνο του, άκρως σοβαρό.

Από τη στιγμή όμως που κάποιες από τις οργανώσεις αυτές παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία (βλέπε την 2844/2018 απόφαση του Εφετείου Αθηνών) ή αφήνουν απλήρωτους ή απασχολούν μόνιμους εργαζόμενους με μπλοκάκι ή, τέλος, προβαίνουν σε απολύσεις συνδικαλιστών, μελών της διοίκησης ενός υπό σύσταση σωματείου, τότε το θέμα αυτομάτως αφορά όλους μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόσφατες απολύσεις δυο συνδικαλιστών, με προσχηματικούς πάντα λόγους, στην ουσία όμως για να αναχαιτιστεί εν τη γενέσει της η σύσταση και άλλων σωματείων στον χώρο, καταδικάστηκαν από το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις «συγγενείς» ελληνικές ΜΚΟ και ζητήθηκε η ανάκλησή τους.

Οσοι υπογράφουν το παρόν κείμενο καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της δικαστικής εξουσίας. Να ελέγξει δηλαδή άμεσα και αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες ελληνικές ΜΚΟ, να τις περιορίσει στον αρχικό, διακηρυγμένο στόχο τους και να προστατεύσει τους εργαζόμενους σ’ αυτές.

Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, πρέπει να δουν να ενισχύεται ο δημιουργικός τους ρόλος στη διαχείριση των προσφυγικών δομών και παράλληλα να δουν απολύτως προστατευμένα τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Ωφελημένοι θα είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο -και κατά κύριο λόγο- οι πρόσφυγες.

Ας είναι η παρέμβασή μας αυτή ένα κάλεσμα προς κάθε υπεύθυνο πολίτη αυτής της χώρας και ειδικά προς τους πνευματικούς ανθρώπους, επιστήμονες, καλλιτέχνες αλλά και προς τους δημοσιογράφους να πάρουν σαφή θέση.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα στη «μετα-μνημονιακή εποχή»
Το υποτιθέμενο μετα-μνημονιακό τοπίο στα εργασιακά θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακοί νόμοι. Παρ’...
Τα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα στη «μετα-μνημονιακή εποχή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διεθνείς ΜΚΟ, «ωφελούμενοι» και κοινωνική αλληλεγγύη
Στην επικράτεια των διεθνών ΜΚΟ, η φωνή των εθελοντών έχει εδώ και καιρό σιγήσει. Κάποτε, μερικές δεκαετίες πριν, όταν οι οργανώσεις έκαναν καμπάνιες...
Διεθνείς ΜΚΟ, «ωφελούμενοι» και κοινωνική αλληλεγγύη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού οδηγούμαστε;
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ για να συζητήσουν το θέμα των δίκαιων σχέσεων στους τομείς της...
Πού οδηγούμαστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ρύθμιση για τις υπερωρίες και το «θεατρικό» κρυφτούλι
Οι εργοδότες προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συνήθως 2 ή 3 ώρες την ημέρα, όσο δηλαδή διαρκεί μια παράσταση ή το...
Η ρύθμιση για τις υπερωρίες και το «θεατρικό» κρυφτούλι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελπίδα των εργαζομένων απέναντι στη βαρβαρότητα είναι η ενδυνάμωση των ταξικών αγώνων
Αν και μόλις μπήκε το φθινόπωρο, η πλειονότητα των εργαζομένων ζει σε βαρυχειμωνιά, μετρώντας όχι μόνο τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αλλά...
Η ελπίδα των εργαζομένων απέναντι στη βαρβαρότητα είναι η ενδυνάμωση των ταξικών αγώνων